Skoči do osrednje vsebine

Radolška tržnica

Mnenje prebivalcev in gostov o turizmu

16.11.2022 11:04

Avgusta 2022 je 289 prebivalcev občine v spletni anketi podalo svojo vizijo razvoja radovljiškega turizma. Podpora turizmu je še vedno zelo visoka. Jeseni so na anketo odgovarjali tudi obiskovalci destinacije.

ANKETA ZA LOKALNO PREBIVALSTVO

Anketa, izvedena namenoma na višku turistične sezone, avgusta 2022, ko je pritisk s strani turistov največji, je temeljila na vprašanjih trajnostnega turizma. K tovrstnim anketam nas zavezuje zlati znak Slovenia Green, hkrati pa nam rezultati pomagajo pri pripravi nove turistične strategije.

V primerjavi z anketo leta 2019, so tokrat domačinom lahko zapisali tudi konkratna mnenja, opažanja in pripombe, ki so še posebej dragocena. Rezultati ankete so zadovoljivi, prebivalci pa so poleg pohval podali tudi nekaj izhodišč za izboljšave. 

 

Analiza je pokazala, da lokalna skupnost še vedno podpira turizem, saj se kar 93 % prebivalcev strinja oziroma zelo strinja s trditvijo, da podpira turistični razvoj Radol’ce. Kljub temu pa si prebivalci v občini želijo, da bi se v prihodnosti dalo poudarek obvladovanju rasti turističnega obiska, boljši infrastrukturi in predvsem delovanju po načelu “dobro za domačine, dobro za turiste”.

 

Ocena predlaganih »sloganov« kot želenih ali neželenih opisov destinacije kaže potrditev, da »lokalci« Radol’co (še vedno) vidijo kot zeleno destinacijo, s svežim zrakom in pitno vodo. Njihove ocene potrjujejo, da je trenutno znamčenje destinacije kot pristno sladke tudi lokalno sprejeto in ponotranjeno.

 

CELOTNO POROČILO

 

REZULTATI ANKETE ZA OBISKOVALCE

Že poleti smo pripravili tudi anketo za obiskovalce, vendar je odzive težko pridobivati, zato smo jeseni izvajali tudi za reševanje teh ankete promocijo na družabnih omrežjih. Pridobili smo kar nekaj odzivov slovenskih gostov, največ iz drugih krajev Gorenjske, ki radi zahajajo v Radol'co na enodnevne izlete in prireditve. Z anketiranjem na dogodku Radolška tržnica septembra ter v TIC Radovljica, pa smo pridobili tudi nekaj odzivov tujih gostov.

Ugotovili smo, da približno 1/3 gostov pride v paru in prav toliko tudi z družino. Preostala tretjina se porazdeli na potovanja s prijatelji, sorodniki, sodelavci ter potovanja ene osebe. Razlog za obisk je najpogosteje obisk naravnih in kulturnih znamenitosti, ocene za segmente turistične ponudbe pa se gibajo med 3,7 in 4,4 na lestvici do 5.

 

CELOTNO POROČILO

Povezane novice

30.01.2023 15:11
Na poti k bolj zelenemu turizmu
Izpolnjevanje zelene zaveze destinacije Radol'ca

Destinacija Radovljica je že od leta 2019 nosilka zlatega znaka Slovenia Green. Znak občino zavezuje k trajnostnemu delovanju in zelenim aktivnostim na različnih področjih delovanja.

26.01.2023 10:19
Dobro za nas, dobro za turiste
Dobro za nas, dobro za turiste

Radovljica ima novo turistično strategijo, ki podaja smernice razvoja za obdobje 2023–2028. Strategija je usmerjena v trajnostni turizem s poudarkom na daljšanju turistične sezone, razpršenosti turizma po celotni občini in kakovostnih storitvah.

20.09.2022 12:14
Rekordno število gostov in nočitev

Poletje je za nami in po dveh koronskih sezonah letos ponovno beležimo skokovito rast števila nočitev in števila gostov v destinaciji. 

11.08.2022 10:47
Obiskovalci v Radovljici
Podajte mnenje o turizmu v občini

Javni zavod Turizem in kultura Radovljica v letošnjem letu pripravlja novo turistično strategijo, hkrati pa z anketo za obiskovalce ter prebivalce izpolnjujemo obvezo in nadaljujemo aktivnosti zlate zelene destinacije.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih