Skoči do osrednje vsebine

Turistična sezona 2022

20.09.2022 12:14

Poletje je za nami in po dveh koronskih sezonah letos ponovno beležimo skokovito rast števila nočitev in števila gostov v destinaciji. 

Po koncu meseca avgusta v Občini Radovljica že lahko govorimo o rekordni turistični sezoni z vidika števila gostov in nočitev, saj smo presegli število gostov in nočitev v celotnem letu 2019. Tako je v prvih 8 mesecih leta v destinaciji Radol'ca bivalo 140.000 gostov, ki so ustvarili 382.000 nočitev. To je več kot 100.000 nočitev več kot v enakem obdobju leta 2019.

Tudi letos je bilo gostov največ v avgustu in juliju. V le dveh mesecih leta je bilo ustvarjenih 282.700 nočitev. V primerjavi z letom 2019 je bil porast gostov zaznan že v mesecu maju (za 19 %), število nočitev pa je bilo višje v mesecu juniju, in sicer za 43 %. Letos smo zaznali v primerjavi z letom 2019 tudi nekoliko daljšo dobo bivanja, in sicer v povprečju 2,7 dni v primerjavi z 2,3 dneva v letu 2019.

 

Struktura gostov

Največ nočitev so ustvarili gostje iz Nemčije (33 %), sledijo jim Nizozemci z 19 %, na tretjem mestu pa so s 6,3 % domači gostje. Sledijo s podobnim deležem Čehi in Belgijci. Med 10 narodnostmi z največ ustvarjenimi nočitvami so še Francija, Italija, Poljska, Madžarska in Avstrija.

 

Zadovoljstvo z obiskom

Zelo dober obisk zaznavamo tudi v Turistično informacijskem centru ter nasploh v starem mestnem jedru Radovljice. V juliju in avgustu so bili za goste tedensko organizirani brezplačni ogledi Radovljice, gradu Kamen, Mošenj, Krope in Kamne Gorice ter poldnevni avtobusni izleti »Obišči & Razišči« po okoliških krajih. Med vodenimi ogledi znamenitosti je bilo pri domačih in tujih obiskovalcih največ zanimanja za staro mestno jedro Radovljice ter ruševine gradu Kamen. Podobno velja tudi za avtobusne izlete, kjer je največ zanimanja požel tematski izlet z naslovom »Zgodbe dveh gradov«, ki je obiskovalcem predstavljal zgodovino gradov Kamen in Altgutenberg nad Tržičem. Domačini so se radi pridružili tudi vodenjem po trškem jedru Krope ter zanimivemu prikazu ročnega kovanja žebljev v Vigenjcu Vice

 

Gostom je bila v tej sezoni ponovno na voljo Kartica ugodnosti Julijske Alpe: Radovljica, s katero so se lahko brezplačo pridružili zgoraj omenjenim poldnevnim avtobusnim izletom. V projekt je pristopilo 40 nastanitvenih obratov, izdali pa so skupno 2.439 brezplačnih digitalnih kartic.

 

Z obiskom so zadovoljni tudi muzeji. Število obiskovalcev se približuje stanju pred izbruhom epidemije. Še vedno zaznavajo upad agencijskih obiskovalcev, vračajo se šolske skupine. Kot običajno se je obisk še posebej povečal ob koncu šolskega leta in času poletnih počitnic. V Muzejih radovljiške občine je število obiskovalcev v prvih osmih mesecih že preseglo lanski letni obisk. Rekordno sezono beležijo v Alpskem smučarskem muzeju Elan.

 

Nastanitve so z dosedanjo sezono zadovoljne, nekoliko manj gostinci, saj so zaznali, da se gostje predvsem v poletni sezoni odločajo za manjše število hodov. Sami nismo zaznali posebnega zanimanja za trajnostne produkte in produkte višje dodane vrednosti. Po slednjih je na področju gostinstva več povpraševanja v času izven glavne sezone. Po informacijah, se vršijo tudi rezervacije za september in oktober, nadaljevanje sezone pa je seveda najbolj odvisno tudi od vremena v jesenskem času.

 

Anketa za obiskovalce

V drugi polovici avgusta smo za obiskovalce destinacije Radovljica pripravili tudi kratko anketo. Prvi rezultati ankete pravijo, da večina obiskovalcev prihaja zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti, na drugem mestu sta zabava in gastronomija.

Najbolj so zadovoljni s ponudbo nastanitev, možnostmi kolesarjenja in pohodništva, ponudbo muzejev, varnostjo in prijaznostjo domačinov.

 

Anketa med domačini

V mesecu avgustu smo med domačini izvajali tudi anketo o njihovem odnosu do turizma v destinaciji. Namenoma smo si za anketiranje izbrali najbolj obremenjen mesec, saj smo se zavedali, da bodo domačini do turizma najbolj kritični. To so pokazali tudi rezultati ankete. Kljub zaznanim težavam, kot so gneče na glavnih in lokalnih cestah, prezasedenost parkirišč in gostinskih lokalov ter bazena, povečana onesnaženost in divje parkiranje v naravi, je bila še vedno izražena podpora razvoju turizma in pozitiven odnos do te panoge. Kljub temu so nam rezultati dali vedeti, da moramo biti pri nadaljnji promociji poletnih počitnic v Radol'ci previdni in več skrbi posvetiti obveščanju obiskovalcev in zagotavljanju osnovne infrastrukture preko celega leta. Rezultate ankete bomo uporabili pri nastajajoči strategiji razvoja turizma v občini, hkrati pa tudi pri usmerjanju aktivnosti za Zeleno shemo slovenskega turizma.

 

Ste med tistimi, ki ste Radovljico ali druge kraje v naši destinaciji že obiskali? Vabimo vas k izpolnjevanju ankete za obiskovalce.

Anketa za obiskovalce

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih