Okusi Radol'ce v okusih gozda

Zapisala Maja Buden, oktober 2019

 

Kakšni so okusi gozda? Pisani in sveži! O tem se boste lahko prepričali v novembru, ko poteka že tradicionalni mesec lokalne radol'ške kulinarike. Tu pa si preberite, kako lahko nekatere gozdne dobrote pripravite tudi sami.

Gostilne in restavracije združene v projektu Okusi Radol'ce bomo letos svoj kulinarični navdih črpale iz raznolikega bogastva gozdov, ki obdajajo naš kraj.

 

Pri Kunstlju se veselimo kuharskega ustvarjanja z gozdnim pridihom. V bližnjem gozdu namreč nabiramo različne gozdne zeli in zelišča, kot so čemaž, jerebika, koprive in smrekovi vršički, s katerimi plemenitimo okuse naših jedi. Odkrijte, kako jih lahko pri kuhanju uporabite tudi vi!

 

Čemaž

Kunstelj obožuje odločen in aromatičen okus čemaža. V gozdu ga nabiramo spomladi in z njim pripravljamo čemaževo juho, pa tudi odličen čemažev namaz, ki ga na debelo namažemo na kos svežega domačega kruha.

 

Poskusite recept: Čemažev namaz

  • 500 g skute
  • Sol
  • Po želji malo tekoče smetane
  • 4-5 listov čemaža

Čemaž sesekljamo in zmešamo s skuto in soljo.

 

Jerebika

Plodovi jerebike so sicer grenko-trpki, vendar, ali ste vedeli, da če jih za nekaj ur zamrznemo, postanejo sladki? Jerebika se običajno uporablja za čaj, kompot, marmelado, pa tudi kot dodatek k čokoladi. Pri Kunstlju jo vložimo in uporabimo kot poseben dodatek pri divjačinskih jedeh.

 

Poskusite recept: Vložene jerebike

  • Jerebike
  • Voda
  • Sladkorni sirup

Sladkorni sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo v razmerju 1/1 segrevamo in mešamo toliko časa, da se sladkor stali. Jerebike očistimo in jih v vreli vodi kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, prestavimo v sladkorni sirup in kuhamo še 5-8 minut.

 

Koprive

Koprive, poleg tega, da nas lahko pošteno opečejo, se zaradi številnih blagodejnih lastnosti uporabljajo tako v zdravilstvu kot tudi v prehrani. Kunstelj jih nabira spomladi, poleti, pa tudi jeseni, saj pravijo, da jim jesensko vlažno vreme koristi. Koprive uporabljamo v omakah, namazih, solatah in pri pripravi odličnih krompirjevih štrukljev s koprivami.

 

Poskusite recept: Krompirjevi štruklji s koprivami

  • 0,5 kg krompirja
  • 160 g moke
  • 3 jajca
  • koprive
  • čebula, česen
  • oljčno olje
  • 3 žlice pšeničnega zdroba

Krompir skuhamo in vročega pretlačimo. Ko se ohladi, mu dodamo še moko in 1 jajce. Zmes pregnetemo v testo (gnetenje naj ne bo premočno). Koprive prepražimo na čebuli in oljčnem olju, dodamo malo sesekljanega česna. Zmiksamo s 3 žlicam pšeničnega zdroba in 2 jajci. Krompirjevo testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in namažemo s koprivnim nadevom. Testo zavijemo v štrukelj, ki ga nato ovijemo v prozorno folijo in kuhamo 30 min v slanem kropu.

 

Smrekovi vršički

Smrekovi vršički so dobri in zdravi. Nabira se jih spomladi, ko so svetlozeleni in mehki. Trga se jih predvsem iz spodnjih vej, ob tem pa je potrebno paziti, da se jih nabira pri različnih drevesih, ki niso premlada. Pri Kunstlju imamo najraje skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom.

Skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom

 

Poskusite recept: Skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom

  • 500 g skute
  • 1 žlica smrekovih vršičkov
  • 1 žlica rozin
  • 2 - 3 žlice medu

Vse sestavine zmešamo in namaz je pripravljen.

 

Ste že slišali za kis iz smrekovih vršičkov? Pri Kunstlju ga bomo uporabili pri eni izmed jedi na meniju Okusov Radol’ce. Mislite, da bi vam uspelo ugotoviti, v kateri jedi se skriva? :)

 

Povezane novice

Vrt gostilne Kunstelj v Radovljici
Stari slovenski recepti

Gostilna s prenočišči v središču Radovljice že od leta 1873 slovi po odlični slovenski kulinariki. Pri Kunstlju je vse domače in 'žmohtnega' okusa.

01.11.2019 00:00
Gostilne Okusov Radol'ce, november

Lokalne sestavine in vrhunska priprava po dostopnih cenah, letos s surovinami iz naših gozdov. V devetih restavracijah v Radovljici in njeni okolici.

Naziv vsebine

Nagradi za Radovljico in Kamno Gorico
25.10.2019 11:00
Nagrada za največji kamp v destinciji
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih