Skoči do osrednje vsebine

Okusi Radol'ce v okusih gozda

 

 

Kakšni so okusi gozda? Pisani in sveži! O tem se boste lahko prepričali v novembru, ko poteka že tradicionalni mesec lokalne radol'ške kulinarike. Tu pa si preberite, kako lahko nekatere gozdne dobrote pripravite tudi sami.

Gostilne in restavracije združene v projektu Okusi Radol'ce bomo letos svoj kulinarični navdih črpale iz raznolikega bogastva gozdov, ki obdajajo naš kraj.

 

Pri Kunstlju se veselimo kuharskega ustvarjanja z gozdnim pridihom. V bližnjem gozdu namreč nabiramo različne gozdne zeli in zelišča, kot so čemaž, jerebika, koprive in smrekovi vršički, s katerimi plemenitimo okuse naših jedi. Odkrijte, kako jih lahko pri kuhanju uporabite tudi vi!

 

Čemaž

Kunstelj obožuje odločen in aromatičen okus čemaža. V gozdu ga nabiramo spomladi in z njim pripravljamo čemaževo juho, pa tudi odličen čemažev namaz, ki ga na debelo namažemo na kos svežega domačega kruha.

 

Poskusite recept: Čemažev namaz

  • 500 g skute
  • Sol
  • Po želji malo tekoče smetane
  • 4-5 listov čemaža

Čemaž sesekljamo in zmešamo s skuto in soljo.

 

Jerebika

Plodovi jerebike so sicer grenko-trpki, vendar, ali ste vedeli, da če jih za nekaj ur zamrznemo, postanejo sladki? Jerebika se običajno uporablja za čaj, kompot, marmelado, pa tudi kot dodatek k čokoladi. Pri Kunstlju jo vložimo in uporabimo kot poseben dodatek pri divjačinskih jedeh.

 

Poskusite recept: Vložene jerebike

  • Jerebike
  • Voda
  • Sladkorni sirup

Sladkorni sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo v razmerju 1/1 segrevamo in mešamo toliko časa, da se sladkor stali. Jerebike očistimo in jih v vreli vodi kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, prestavimo v sladkorni sirup in kuhamo še 5-8 minut.

 

Koprive

Koprive, poleg tega, da nas lahko pošteno opečejo, se zaradi številnih blagodejnih lastnosti uporabljajo tako v zdravilstvu kot tudi v prehrani. Kunstelj jih nabira spomladi, poleti, pa tudi jeseni, saj pravijo, da jim jesensko vlažno vreme koristi. Koprive uporabljamo v omakah, namazih, solatah in pri pripravi odličnih krompirjevih štrukljev s koprivami.

 

Poskusite recept: Krompirjevi štruklji s koprivami

  • 0,5 kg krompirja
  • 160 g moke
  • 3 jajca
  • koprive
  • čebula, česen
  • oljčno olje
  • 3 žlice pšeničnega zdroba

Krompir skuhamo in vročega pretlačimo. Ko se ohladi, mu dodamo še moko in 1 jajce. Zmes pregnetemo v testo (gnetenje naj ne bo premočno). Koprive prepražimo na čebuli in oljčnem olju, dodamo malo sesekljanega česna. Zmiksamo s 3 žlicam pšeničnega zdroba in 2 jajci. Krompirjevo testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in namažemo s koprivnim nadevom. Testo zavijemo v štrukelj, ki ga nato ovijemo v prozorno folijo in kuhamo 30 min v slanem kropu.

 

Smrekovi vršički

Smrekovi vršički so dobri in zdravi. Nabira se jih spomladi, ko so svetlozeleni in mehki. Trga se jih predvsem iz spodnjih vej, ob tem pa je potrebno paziti, da se jih nabira pri različnih drevesih, ki niso premlada. Pri Kunstlju imamo najraje skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom.

Skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom

 

Poskusite recept: Skutin namaz s svežimi smrekovimi vršički, rozinami in medom

  • 500 g skute
  • 1 žlica smrekovih vršičkov
  • 1 žlica rozin
  • 2 - 3 žlice medu

Vse sestavine zmešamo in namaz je pripravljen.

 

Ste že slišali za kis iz smrekovih vršičkov? Pri Kunstlju ga bomo uporabili pri eni izmed jedi na meniju Okusov Radol’ce. Mislite, da bi vam uspelo ugotoviti, v kateri jedi se skriva? :)

 

Zapisala Maja Buden

Povezane novice

Vrt gostilne Kunstelj v Radovljici
Stari slovenski recepti

Gostilna s prenočišči v središču Radovljice že od leta 1873 slovi po odlični slovenski kulinariki. Pri Kunstlju je vse domače in 'žmohtnega' okusa.

01.10.2023 00:00
Oktober in november, več lokacij

Lokalne sestavine, vrhunska priprava in nepozabna doživetja! Oktobra vabljeni na dneve odprtih vrat na kmetijah ter na vodena kulinarična doživetja, novembra pa v najboljše radolške restavracije vabijo izbrani meniji iz lokalnih sestavin.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih