Skoči do osrednje vsebine

Ekipna fotografija kuharjev

Mesec radovljiške kulinarike

08.11.2022 13:28

Ob začetku novembra, ki je zaradi Okusov Radol'ce najbolj slasten mesec v letu, smo se pogovarjali s tremi chefi, ki so se radovljiški kulinarični zgodbi pridružili na samem začetku. Takole danes o mesecu lokalnih menijev, ki je bil v Radovljici prvič leta 2013, razmišljajo chefi Uroš Štefelin (Hiša Linhart, ena Michelinova zvezdica), Aleš Tavčar (Gostišče Draga) in Milan Milanović (Gostišče Tulipan).

Kuharji na delu
Ekipa kuharjev v kuhinji

Je bilo že skoraj pred desetletjem začrtano, da se bodo Okusi Radol'ce tako globoko usidrali v radovljiško (in tudi gorenjsko ter slovensko) kulinarično sceno?

Chef Uroš Štefelin, ki je z vsestransko Marcelo Klofutar od samega začetka eden od temeljnih členov Okusov Radol'ce, danes pa ponosni lastnik z Michelinom nagrajene Hiše Linhart, pravi: »Nikoli nismo razmišljali na kratki rok. Pravzaprav si povezovanja s kmetovalci in gostinci drugače, kot na dolgi rok, niti ne moreš zastaviti. Veseli nas, da je z leti naše združenje postalo močnejše in bolj kakovostno.«

 

Kaj chefu Štefelinu danes pomenijo Okusi Radol'ce?

Povezovanje in sodelovanje, pravi sogovornik, ki med pogovorom večkrat poudari, da so pomemben del te rastoče zgodbe gostinci prihodnosti. Ti so v Okuse Radol'ce vključeni prek sodelovanja s Srednjo gostinsko in turistično šolo Radovljica, saj lahko dijaki te šole v sodelujočih gostilnah opravljajo prakso. Spotoma: dijaki te šole, ki so konec oktobra suvereno stregli gostom na otvoritveni večerji letošnjega okusnega meseca v Gostilni Avguštin, so se imenitno odrezali!

 

Med tistimi, ki so v okusno radovljiško zgodbo vključeni že skoraj od začetka, je tudi chef Aleš Tavčar iz Gostišča Draga: »Izkušnja je odlična, kajti sodelovanje na Okusih Radol'ce nam prinese mnoge goste. Vsi imamo nekaj od tega – tako gostje kot tudi gostinci, turizem v kraju in navsezadnje celotna občina.«

 

Leta 2014 se je lokalnemu kulinaričnem mesecu pridružilo tudi Gostišče Tulipan, kjer chef Milan Milanović danes ugotavlja: »Okusi Radol'ce so tudi nam prinesli nove izkušnje, napredovanje in izmenjavo znanj.« Na vprašanje, kaj dobrega bomo letos pri Tulipanu srečali novembra, pa je skrivnostno namignil: »Preplet moderne in domače kulinarike.«

 

Saj res: če se boste ta mesec odločili za pokušino lokalnega menija, je priporočljiva, marsikje celo nujna rezervacija mize.

 

Letos so, poleg že omenjene Hiše Linhart, Gostišča Draga in Gostišča Tulipan, v najbolj okusen mesec vključeni še: Gostilna Avguštin, Gostilna pr' Tavčar, Restavracija Tabor, Restavracija & lounge bar MANU, Vila Podvin in uigrani dvojec Šmeks lounge bar & Baffi house of pizza.

 

Jedilnike vseh devetih sodelujočih, ki v ospredje postavljajo lokalne in sledljive sestavine, po enotni ceni 26 evrov si lahko ogledate tu.

 

Za konec pa še kuharski nasvet, ki vam bo verjetno prav prišel takrat, ko si boste doma želeli speči kaj sladkega. Recept, nastal po navdihu uvodne večerje Okusov Radol'ce, je zapisala gorenjska kulinarična blogerka, ki kuharske vsebine in ostale lokalne zanimivosti zapisuje v Špelino shrambo.

Takole še svetuje: »Če boste za izdelavo dehtečih in malo drugačnih buhtljev izbrali lokalne sestavine, denimo domačo marmelado in moko iz bližnjega mlina, bo sladica še za odtenek bolj imenitna.«

Povezane novice

11.10.2022 12:06
Baffi Pica
Napolitanske pice iz Radol'ce

Baffi, novinec v družbi Okusov Radol'ce, se bo v novembru, mesecu radolške kulinarike, predstavljal s posebno pico.

14.09.2022 09:42
Trajnost in lokalne sestavine v gostilnah

Radovljiški chefi, na čelu z najboljšim, Urošem Štefelinom, verjamejo, da je trajnost izjemnega pomena za kakovost ponudbe. Temelj združenja Okusi Radol'ce je sodelovanje in uporaba lokalnih sestavin.

13.09.2022 22:24
Lokalni pridelki in izdelki

Z nakupom lokalnih specialitet, pridelkov in izdelkov, ki jih s skrbnostjo vzgajajo in izdelujejo marljivi domačini, poskrbimo za svoje zdravje in zdravo prihodnost.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih