Skoči do osrednje vsebine

Državno prvenstvo - dokaz več, da je Radol'ca raj za cestne kolesarje

12.06.2023 14:25

Po lokalnih cestah se bodo s štartom in ciljem v Radovljici najboljši slovenski kolesarji potegovali za naslov državnega prvaka. Razkrivamo traso in vas vabimo, da se na njej na enem od letošnjih izletov poizkusite tudi sami.

Kolesarjenje je ne le izvrstna vadba, temveč tudi priložnost za odkrivanje slikovitih turističnih destinacij. Ena takšnih destinacij je prav zagotovo idilična Radovljica, ki ponuja širok nabor kolesarskih tur različnih težavnosti. Med bolj priljubljenimi je vzpon na razgledni Jamnik, na katerega se radi podajo kolesarji s kilometrino. Med rekreativnimi kolesarji in družinami pa so priljubljene makadamske poti po radovljiški ravnini in kolesarske povezave z Bledom. Poleg raznolikih terenov, lepih pogledov, pa piko na i ob poti dodajo še, atrakcijepitniki s svežo vodo, gostinska ponudba, nastanitve, vse v objemu čudovite pokrajine. Ravno slednja pa je razlog, da se po naših cestah že od nekdaj radi zapeljejo kolesarji vseh vrst, od rekreativcev do svetovno znanih imen iz sveta kolesarstva, ki tukaj trenirajo oz. tekmujejo.

 

Potrditev, da so radovljiške ceste primerne za to priljubljeno aktivnost je tudi dejstvo, da bo Radovljica 25. junija 2023 že drugič gostila Državno prvenstvo v cestnem kolesarjenju. Državno prvenstvo Slovenije v cestni kolesarski dirki poteka vsako leto od leta 1991 naprej in velja za najprestižnejšo enodnevno kolesarsko dirko v Sloveniji. Med tekmovalci, ki se bodo letos potegovali za naslov državnega prvaka sta tudi kolesarska zvezdnika Matej Mohorič in Tadej Pogačar, ki bo tokrat nastopil prvič po poškodbi v Belgiji.

 

S cestnim kolesom na izet po trasi državnega prvenstva

 

Prvenstvo bo potekalo na krožni progi s startom in ciljem na Vurnikovem trgu v Radovljici. Dolžina enega kroga je 19,7km in ima 335m višinske razlike. Člani elite in člani do 23 let bodo morali prevoziti 8 krogov kar skupno nanese 156,7km in 2680m višinske razlike. Trasa se minimalno razlikuje od tiste iz leta 2019, ko smo nazadnje gostili državno prvenstvo, kolesarje pa je takrat ob trasi spremljalo preko 3000 gledalcev.

 

PO TEKMOVALNI TRASI

Štart in cilj trase bo na Vurnikovem trgu, od tu se bodo kolesarji podali na podeželje, najprej v smer Zapuž, nato pa skozi Mošnje v dolino reke Save, nekaj strmih klancev pa jih nato loči do razglednih Dobrav. Sledi spust v Lipniško dolino in vožnja po glavni cesti nazaj do Radovljice. Po spustu k reki Savi, sledi še zadnji vzpon, tokrat po Cesti svobode in v kratko, a izjemno strmo Kolodvorsko ulico ter nazaj do Vurnikovega trga.

 

Prva polovica trase je razmeroma položna in med vožnjo ponuja razglede po radovljiški ravnini, ki jo zaznamujejo travniki, sadovnjaki, polja, z vsake točke pa se nam odpira pogled na Julijske Alpe z našim najvišjim vrhom ter mogočni Stol in verigo Karavank. Položna pot po spustu v Globoko in prečenju naše najdaljše reke se prevesi v razgiban teren.

 

 

 

Druga polovica trase se po prečenju Save prične z vzponom na Mišače in nadaljuje čez razgledne Dobrave v Lipniško dolino. Lipniška dolina, ki ji daje ime potok Lipnica, navdušuje z neokrnjeno naravo ter dediščino kovaštva. Slednje je zaznamovalo vas na trasi- Kamno Gorico, ki jo krasijo značilne fužinarske hiše z izklesanimi portali iz zelenega kamna, ozke ulice, vodni kanali, mostički, okna s kovanimi mrežami in druge posebnosti. Trasa se od tu naprej vije po obronkih kraške planote Jelovica, ki s svojimi gozdnimi potmi navdušuje ljubitelje turnega kolesarjenja. Trasa se pod vznožjem Pustega gradu ponovno spusti v dolino Save do mostu, kjer sledi vzpon proti železniški postaji Radovljica, ki se nahaja tik pod Staro Radovljico, očarljivim trgom v objemu slikovitih srednjeveških meščanskih hiš v katerih domujejo muzeji, rokodelske delavnice, odlične gostilne in kavarne ter TIC Radovljica.

 

Vabljeni na en krog s kolesom!

Povezane novice

25.06.2023 08:30
Cestna dirka

Na radovljiških cestah se bodo v nedeljo 25. junija kolesarji in kolesarke potegovali za naslov državnega prvaka.

 

S kolesom na Bled in še dlje.

Odpravite se na krajši kolesarski potep po okolici Radovljice ali na daljšo kolesarsko turo po Gorenjski.

Kolesarska tabla v Radovljici
Izberi svojo kolesarsko pot

S pomočjo kolesarskih smerokazov, zemljevidov in planerjev, sami načrtujte kolesarski izlet po Radovljici in Bledu.

25.08.2022 10:55
Pitna voda v Radovljici

V času med aprilom in oktobrom v občini Radovljica obratuje več kot 20 pitnikov na katerih se lahko odžejate. Pitniki se nahajajo v devetih krajih občine.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih