Skoči do osrednje vsebine

Festival Čokolade

Dogodki, na katerih se zabava vsa družina

Zapisala Rebecca Svetina, februar 2019

 

Na plano s koledarčki, označite dogodke in nastavite opomnike! Radovljica ni zaspano mesto – Radovljica je polna dogodkov. Ne zamudite teh 12 družinam prijaznih dogodkov, nanizanih v nadaljevanju.

Čokoladni festival v Radovljici
Pust v Radovljici
Medeival days in Radovljica
Modelna letala
  1. PUSTNA POVORKA

Sobota, 2. marec ob 14.00
Radovljica

Pustni sprevod v Radovljici

Pust je odličen način da preženete zimsko spanje. V Radovljici gre pustni sprevod po glavni ulici do starega mestnega jedra, v pustne kostume pa se oblečejo cele družine. Na zaključku parade nekaj najboljših mask dobi nagrade, vendar pozor - če želite sodelovati, se morate prijaviti na začetku sprevoda! Na ta dan je sicer pustni sprevod v skoraj vseh večjih slovenskih krajih, družinam pa je radovljiški še posebej všeč ker ni pretirane gneče.

 

  1. GREGORJEVO

Ponedeljek, 11. marec ob mraku
Kropa in Kamna Gorica

Gregorjevo

Po slovenskem ljudskem izročilu se na Gregorjevo ženijo ptički in je nekakšna slovenska različica Valentinovega. Ponekod pa sv. Gregor »vrže luč v vodo« in pozdravi sonce, daljši dan ter pomlad. To izvira iz Gregorijanskega koledarja, ko je bil sv. Gregor prvi pomladni dan. Tradicija je še posebej zakoreninjena v Kropi in Kamni Gorici, kjer je daljši dan za kovače pomenil slovo od sveč in oljenk, s katerimi so si svetili v kovačnicah. Od umetne luči so se poslovili tako, da so v potok vrgli kos gorečega lesa, v stoletjih pa se je šega spremenila v čudovit otroški dogodek. Otroci že pred Gregorjevim pripravijo čolničke, plavajoče hišice s svečkami in jih spustijo v bajer v Kropi ter v potok v Kamni Gorici.

 

  1. FESTIVAL ČOKOLADE

petek, 12. april – nedelja, 14. april
Radovljica

Festival čokolade Radovljica

To je najslajši dogodek v Radovljici in največji čokoladni dogodek v Sloveniji. Prvič je potekal pred sedmimi leti, leta 2012, od takrat pa je vsako leto večji in boljši. Tu lahko najdete vse od čokoladnih klobas do čokoladnih fontan in umetnin, ampak ne gre samo za čokolado. Tu so tudi kulinarični šovi, koncerti, športne aktivnosti, delavnice za otroke, modna revija in zabavne prireditve. Stvari je skoraj preveč, da bi vse videli, kaj šele poskusili v enem dnevu, tako da je vredno priti kar za ves vikend.

 

  1. O KRESI SE DAN OBESI

nedelja, 23. junij popoldan in zvečer
Grad Kamen pri Begunjah

O kresi se dan obesi

Tradicionalna prireditev na najdaljši dan v letu, na dan sv. Janeza Krstnika, ko so po stari tradiciji v Sloveniji prižigali kresove, se odvija med ruševinami gradu Kamen pri Begunjah. Že sam obisk gradu je posebno doživetje, če pa pridete na ta dan, pa boste popoldne lahko prisluhnili pravljicam, si ogledali predstavo, srečali lokostrelce, zvečer pa uživali ob prižganem kresu.  

 

  1. BEGUNJSKA DRUŽINSKA AVANTURA

nedelja, 30. junij
Begunje na Gorenjskem

Če že kaj veste o Begunjah, je to verjetno to, da so v tukajšnji tovarni Elan izumili t. i. karving smuči ter da je to rojstni kraj znamenitega ansambla Avsenik. Ampak to še zdaleč ni vse. Še več zanimivosti o Begunjah lahko spoznate na zabavni družinski dogodivščini po vasi, ki poteka enkrat letno. Med dogodivščino boste odkrivali zanimivosti in skupaj reševali nalog ter se ob tem resnično zabavali. Begunjska družinska avantura poteka zadnjo nedeljo v juniju v sklopu praznovanja Urhovega semnja. Po dogodivščini se zabava nadaljuje ob stojnicah in narodno-zabavni glasbi.

 

  1. SREDNJEVEŠKA TRŽNICA

nedelja, 28. julij
Radovljica

Venerina pot v Radovljici

Venerina pot (srednejveška tržnica) v Radovljici, foto: Primož Černe

Je kak otrok, ki ga ne navdušijo vitezi ali dvorne dame? V prikupnem mestnem jedru Radovljice se na srednjeveški tržnici enkrat letno predstavijo srednjeveške obrti. Vitezi, dvorne dame, obrtniki v srednjeveških oblačilih in glasba pričarajo občutek, da ste zares vstopili v srednji vek. Ob dogajanju bodo uživali tako otroci kot odrasli.
 

  1. MITING MALEGA LETALSTVA

okrog 15. avgusta
Letališče Lesce

Miting malega letalstva

Ne gre za mala letala vaših otrok, ampak za letala, ki so lahko tako velika kot vaš otrok! Ljubitelji iz vse Evrope se srečajo na leškem letališču da predstavijo svoje najnovejše modelarske izdelke. Vidite lahko pomanjšane izvedbe vseh vrst letal, od dvokrilnih do sodobnih potniških. Prinesite odejo za piknik in sončna očala ter uživajte popoldne ob opazovanju modelov letal v zraku in na tleh.

 

  1. LANGUSOVI DNEVI

sobota, 7. september
Kamna Gorica

Likovne delavnice v Kamni Gorici

Majhna vasica Kamna Gorica, ki leži med Kropo in Radovljico, vsak prvi vikend v septembru zaživi v spomin na rojaka, slikarja Matevža Langusa. Glavno dogajanje poteka v soboto, ko se dopoldan zvrstijo raznolike ustvarjalne delavnice za otroke in mladino, v športnem popoldnevu pa se v teku lahko poizkusijo odrasli in otroci. Obisk lahko izkoristite še za ogled muzejske hiše in sprehod po slikoviti vasici.

 

  1. DAN MEDU V KULINARIKI

Sobota v septembru
Čebelarski center Lesce

Radovljica je središče čebelarstva na račun znamenitega Čebelarskega muzeja, v Lescah pa se nahaja sodoben Čebelarski center Gorenjske. Vsako leto jeseni organizirajo dan, na katerem starši izveste kaj novega o medu, otroci pa se medtem zabavajo na delavnicah ter na čebelarski dogodivščini, ki poteka v okolici centra. Za popoln medeni dan si v kateri od lokalnih gostiln naročite še medeni meni.

 

  1. TRUCK SHOW RADOVLJICA

vikend v septembru
Letališče Lesce

Truck Show Radovljica

Moram priznati, da me je mož na to prireditev prvič moral dobesedno zvleči. Kot Američanka sem si ob tem predstavljala country plese in rodeo na mehanskem biku, kar mi nikakor ni pasalo v Slovenijo. Ampak, kakor trapasto se morda sliši, otroka ta dogodek obožujeta. Lansko leto sem ju celo oblekla v jeans in ju slikala v ogromnih gumah ter za volanom, kar je izpadlo prav posrečeno. Zvečer vse skupaj sicer postane precej noro, tako da z otroci se tja vseeno odpravite čez dan. Nič ne škodi, če imate s seboj čepke za ušesa - saj veste, trobljenja je tu del dogodka.

 

  1. PRAZNIČNA RADOVLJICA

Ves december
Radovljica

Praznični dogodki za otroke v Radovljici

Praznični dogodki v Radovljici, foto: Boris Pretnar

Kljub hladnim temperaturam, mesto decembra oživi ko zaide sonce in se prižgejo praznične lučke. Preteklo leto se je bilo prav prijetno popoldan z otrokoma in psom sprehoditi v staro mestno jedro, počakati, da se prižgejo lučke in spiti nekaj toplega na trgu. Ob tem je poskrbljeno še za dogodke: od uličnih predstav do pravljičnih konjev, vedno boste našli nekaj za otroke. Vseeno pa prej preverite koledar dogodkov, da ne zamudite najboljših predstav in aktivnosti!

 

  1. KUHARSKA ŠOLA UROŠA ŠTEFELINA ZA OTROKE

Večkrat letno
Vila Podvin

Če vaši otroci radi ustvarjajo v kuhinji, spodbudite njihovo navdušenje in jim dovolite, da vam otroci ob pomoči kuharjev Vile Podvin skuhajo kosilo. Delavnice, namenjene otrokom od 5. do 12. leta, organizirajo nekajkrat letno ob sobotah dopoldan. Točne termine preverite na spletni strani Vile Podvin. Obisk Vile Podvin bo prijeten tudi na prvo soboto v mesecu dopoldan, ko se pred restavracijo na lokalni tržnici zberejo dobavitelji iz okolice.

 

p.s. Med septembrom in majem se zanimive otroške prireditve odvijajo še v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica in v Linhartovi dvorani Radovljica.

Povezane novice

10.01.2019 08:27
Koncerti, kulinarika, zabava
Znani so datumi največjih prireditev letos

Znani so datumi največjih prireditev v destinaciji Radol'ca v letu 2019. Letos različni organizatorji pripravljajo kar 5 festivalov, med njimi en povsem nov festival.

Spuščanje barčic v Kamni Gorici, foto: Jošt Gantar
Ne tako star spomin na spuščanje barčic

Gregorjevo je od nekdaj eden mojih najljubših praznikov. Izdelovanje barčic oziroma gregorčkov pa je prijetna aktivnost, s katero zaposlim svoja otroka v teh mrzlih popoldnevih. Preberite blog in izvedeli boste tudi kako se lotiti izdelave čisto prave barčice.

Sankanje v Radovljici
Aktivnosti za vso družino, ki jih v okolici Radovljice lahko počnete pozimi

Zapisala Rebecca Svetina, januar 2019

 

Všeč mi je začetek leta v Radovljici, kjer je (zdaj) moj dom. Po končanih praznikih lahko uživamo v zimski pokrajini in zasneženih gorah, zaradi katerih je pravljična Radovljica še bolj idilična.

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih