Tehniška dediščina

S številno tehniško dediščino se ponašata predvsem Kropa in Kamna Gorica, žarišči ročnega kovaštva pod Jelovico. 

Tehniška dediščina so naprave, stroji, orodja, ki pričajo o delu in obrteh nekdanjega prebivalstva. V Radol’ci je ohranjenih kar nekaj objektov. 

 

Kropa in Kamna Gorica sta polni številnih pomnikov iz obdobja kovaštva. Vodni kanali, kolesa, zapornice, pragovi in zajetja kažejo na način izkoriščanja vode. Ohranjena kovačnica vigenjc Vice je edinstven primer ohranjene kovačnice iz 19. stoletja, tehniška dediščina Krope in Kamne Gorice pa je na ogled tudi v Kovaškem muzeju v Kropi.

 

Mlini in žage so nekdaj prav tako izkoriščali moč vode, ki je pritekla izpod Karavank, in jo ujeli na svoja kolesa. V Robačnekovem mlinu in Koroščevi žagi kolesa še vedno poganja voda, ki pri slednji ustvarja dovolj elektrike za dve gospodinjstvi.

 

Bogato tehniško dediščino boste najlaže in najpopolneje odkrivali na organiziranih ogledih Turizma Radovljica, ko bodo naprave ponovno pognali in vam prikazali njihovo delovanje.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih