Tehniška dediščina

S številno tehniško dediščino se ponašata predvsem Kropa in Kamna Gorica, žarišči ročnega kovaštva pod Jelovico. 

Tehniška dediščina so naprave, stroji, orodja, ki pričajo o delu in obrteh nekdanjega prebivalstva. V Radol’ci je ohranjenih kar nekaj objektov. 

 

Kropa in Kamna Gorica sta polni številnih pomnikov iz obdobja kovaštva. Vodni kanali, kolesa, zapornice, pragovi in zajetja kažejo na način izkoriščanja vode. Ohranjena kovačnica vigenjc Vice je edinstven primer ohranjene kovačnice iz 19. stoletja, tehniška dediščina Krope in Kamne Gorice pa je na ogled tudi v Kovaškem muzeju v Kropi.

 

Mlini in žage so nekdaj prav tako izkoriščali moč vode, ki je pritekla izpod Karavank, in jo ujeli na svoja kolesa. V Robačnekovem mlinu in Koroščevi žagi kolesa še vedno poganja voda, ki pri slednji ustvarja dovolj elektrike za dve gospodinjstvi.

 

Bogato tehniško dediščino boste najlaže in najpopolneje odkrivali na organiziranih ogledih Turizma Radovljica, ko bodo naprave ponovno pognali in vam prikazali njihovo delovanje.

Sodeluj v nagradni igri Okusov Radol'ce

 

 

 

Aktualno & Blog

 

Narava, kultura in odlična kulinarika

Zapisala Kaja Beton, oktober 2019

 

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni

Okusi Radol'ce bodo letos že sedmo leto zapored povabili novembra na lokalne menije. Letos v dveh novih restavracijah in z nekaj spremembami.

01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!

Tudi vi jeseni radi odhajate v gozd? Se vam ne zdi, da je gozd čudovit ko se v soncu lesketajo zlate barve jesenskega listja, ko nam zašumi pod nogami in nas osveži jesenski zrak? Delite z nami vaš jesenski gozd in se potegujte za lokalne menije Okusov Radol'ce!

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

Naziv vsebine

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni
10.10.2019 08:48
Daljinska pohodna pot vodi tudi skozi Radovljico
03.10.2019 09:53
01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih