Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Kamna Gorica, kovaška vas

1 / 3
Slikovita kovaška vas pod Jelovico vas bo navdušila s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo poimenujejo tudi Male Benetke. Pričakujejo vas ozke uličice, značilne fužinarske hiše z izklesanimi portali iz zelenega tufa in kovanimi mrežami. 
Ne spreglejte
Ob cerkvi sv. Trojice nad vasjo je od leta 2014 urejena Muzejska hiša Mežnarija z ohranjeno črno kuhinjo in krajevnim muzejem.
Namig
Pešpoti vodijo v Radovljico in na Pusti grad (Naravoslovna učna pot Pusti grad), na Dobravo, na Vodiško planino, v Globoko in naprej na Brezje.
Življenje vasi Kamna Gorica je stoletja narekovalo fužinarstvo in kovaštvo, ki je pustilo pečat v podobi naselja.

Pristne fužinarske hiše s portali iz peračiškega tufa, majhna okna, zamrežena s kovanimi mrežami, ozke uličice brez pravega reda. Edinstven pečat kraju daje razvejana mreža vodnih kanalov. Čeznje se pnejo številni mostovi in mostički in nekatere hiše so z vseh strani obkrožene z vodo. Tu se voda nikdar ne ustavi in njeno šumenje vas spremlja na vsakem koraku. 

Med fužinarskimi hišami izstopajo rojstna hiša pesnika in politika dr. Lovra Tomana (Kamna Gorica 37), rojstna hiša slikarja Matevža Langusa (Kamna Gorica 48) ter stavbi rodbine Globočnik (Kamna Gorica 51) in družine Kappus pl. Pichlstein (Kamna Gorica 29). V vasi še stojita nekdanji vigenjc in kovačnica, zanimive so lesene rake, po katerih voda teče prek potoka Lipnica v bližini mogočne vaške lipe. 

Dvignjena nad vasjo kraljuje farna cerkev sv. Trojice in ob njej Muzejska hiša Mežnarija. Do nje vodijo kamnite stopnice od vaške lipe, z vrha pa se odstira čudovit razgled na vas in okolico. 

Razvoj naselja je v virih zaslediti od 15. stoletja naprej pod imenom Steinpüchel. Skupaj s Kropo je bila Kamna Gorica eno najpomembnejših središč fužinarskega žebljarstva v Sloveniji vse do 19. stoletja. Večstoletna tradicija kovanja je usahnila v prvi polovici 20. stoletja, ko so podrli velik plavž v središču vasi. Na mestu fužine je zdaj urejen park z mogočno lipo in spomenikom v obliki plavža, ki je posvečen žrtvam druge svetovne vojne. 

Odmaknjena iz vasi, ob cesti proti Kropi, stoji ob hiši Kamna Gorica 1 tehniški objekt sekirarica. V njej so še po drugi svetovni vojni izdelovali sekire in drugo orodje. Tudi tu je vodno kolo poganjalo veliko kladivo. Voda je na kolo pritekala iz ohranjenega velikega vodnega zbiralnika – bajerja.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia