Skoči do osrednje vsebine

Cerkev Sv. Tomaža v Češnjici blizu Krope

Ostale cerkve

Po Radol'ci je razkropljenih več majhnih, a zanimivih podeželskih cerkva. Obiščite jih med kolesarjenjem ali sprehajanjem po zeleni okolici.

Cerkev Sv. Nikolaja v Ovsišah
Cerkev Sv. Florjana na Otočah

Sv. Florjan, Studenčice

Podružnična cerkev v Studenčicah hrani eno najstarejših stenskih poslikav v Sloveniji iz zgodnjega 14. stoletja. Med slikami izstopa tudi upodobitev Radovljice in Predtrga v plamenih leta 1761. Nekdaj je bila bogato poslikana tudi zunanjost cerkve, a se je ohranila le podoba sv. Krištofa iz okoli leta 1400. Ob vhodu so cerkvi v 17. stoletju prizidali lopo z lesenim stropom.

 

Sv. Lambert, Lancovo

Majhna cerkvica sv. Lamberta, zavetnika Ortenburžanov, stoji na gozdni jasi v zgornjem delu naselja Lancovo in je lep primer srednjeveške podružnice. Iz Radovljice jo lahko uzrete sredi zelenega pobočja na desnem bregu reke Save.

Nekdaj naj bi služila kot kapela suličarjev s Pustega gradu. Ohranjen je gotski mrežasto obokan prezbiterij, zgrajen v drugem desetletju 16. stoletja. V ta čas spadajo tudi deloma ohranjene freske. Izvrstno sta ohranjeni freski sv. Helene in sv. Uršule ob gotskem oknu za glavnim oltarjem. 
V 17. in 18. stoletju je bila cerkev prezidana, tako da je ladja povsem baročna. Kakovosten je glavni portal iz peračiškega tufa, ki je nastal v 17. stoletju.

 

Povišanje Sv. Križa, Srednja Dobrava

Sredi razglednega dobravskega polja stoji cerkvica Povišanja sv. Križa. Nekdaj so ljudje prihajali predvsem k sv. Roku, ki stoji v enem od stranskih oltarjev. Sv. Rok namreč velja za zaščitnika proti kužnim boleznim.

Cerkev Povišanja sv. Križa je nastala v 17. stoletju in bila pozneje večkrat prezidana. Leta 1945 so jo minirali partizani. Obnovljena je bila v prvih povojnih letih, zvonik pa leta 1969.
V letih 1880 do 1889 je bil župnik v tej cerkvi duhovnik Jakob Aljaž, gospodinjila pa mu je mati Elizabeta, ki je na Dobravi tudi umrla. Nanjo spominja nagrobnik na cerkvenem zidu.

Ob cerkvi je pokopališče z grobiščem in spomenikom borcem NOB. S soborci tu počiva dobravski učitelj, ljudski prosvetitelj in narodni heroj Stane Žagar. Osemnajst zlomljenih žitnih klasov partizanskega spomenika so po načrtu arhitekta Borisa Kobeta leta 1957 skovali v Kropi, verze zanj je spesnil Matej Bor.

 

Sv. Anton Puščavnik, Otoče

V vasici Otoče na vrhu savske terase stoji cerkev sv. Antona Puščavnika. Današnja podoba je baročna, a v sebi skriva gotske osnove. Nanjo spominja ohranjen portal s šilastim zaključkom in letnico 1480. Pred vhodom v cerkev stoji renesančna lopa z atrijem.

 

Sv. Nikolaj, Ovsiše

Cerkev na Ovsišah pri Podnartu je bila zgrajena na mestu, kjer je nekoč izviral studenec. Morda je bila prav zato posvečena sv. Nikolaju oziroma sv. Miklavžu, zaščitniku ribičev in mornarjev ter priprošnjiku proti poplavam. Sv. Valentin v stranskem oltarju je privabljal romarje na dan sv. Valentina. Cerkev je bila zgrajena v 16. stoletju in pozneje nekajkrat prezidana. Na zunanjščini je rekonstruirana izvirna poslikava z bogato poznobaročno dekoracijo na prezbiteriju. 

 

Sv. Tomaž, Češnjica pri Kropi

Podružnična cerkev sv. Tomaža je bila zgrajena v gotiki in pozneje predelana. Na prezidavo spominja letnica 1696 na portalu iz peračiškega tufa. Barokizirana je bila v 18. in v začetku 19. stoletja.

Povezane novice

Prek polj in gozdov od Brezij do Brezij

Krožna pot v obliki rožnega venca, pelje po starih romarskih poteh, ki se srečajo na Brezjah.

Lipniška dolina jeseni
Kovana lepota narave

Lipniška dolina navdušuje z neokrnjeno naravo ter dediščino kovaštva v Kropi in Kamni Gorici.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih