Skoči do osrednje vsebine

Andraž Briški Javor: Uživanje v čokoladi

Uživanje v (zdravi) čokoladi

Turizem Radol'ca ob letošnjem Festivalu čokolade izdaja knjigo, ki razkriva kaj je kakovostna čokolada, kako v njej uživati in od kod prihaja. Njen avtor je domačin Andraž Briški Javor.

Andraž Briški Javor: Uživanje v čokoladi
Andraž Briški Javor: Uživanje v čokoladi
Andraž Briški Javor: Uživanje v čokoladi
Andraž Briški Javor: Uživanje v čokoladi

Andraž Briški Javor, avtor nove knjige o čokoladi pravi, da ni bistvo v tem, da čokoladno izdatno jemo, temveč je pomembneje da v njej izdatno uživamo. To je tudi osrednje vodilo knjige o čokoladi. 

 

Če se držimo osnovnih navodil, je čokolada lahko celo zelo zdrava, saj:

  • pomaga pri izčrpanosti in malodušju;
  • deluje poživljajoče in izboljšuje zbranost;
  • sprošča ožilje in izboljšuje krvni obtok;
  • zmanjšuje oksidativni stres na ožilju;
  • vsebuje številne rudnine in vitamine

 

Knjiga Uživanje v čokoladi bo bralcu pomagala pri iskanju »najboljše čokolade na svetu«. V uvodu je predstavljena avtorjeva osebna izkušnja, kako se je iz »navadnega« jedca zlagoma preobrazil v zahtevnejšega ljubitelja čokolade. In kaj storiti, ko najdemo našo najljubšo ploščico čokolade? Resnično uživanje vključuje vse čute, od vida – prek tipa in celo sluha – pa do voha in okusa, kar je v knjigi podrobno orisano. Knjiga bralca temeljito seznani s sortami kakava: criollo, forastero in trinitario ter postopki, ki privedejo od lepo dozorelega sadeža na drevesu do brezhibno sijoče slastne čokoladne tablice, ki se ji ni moč upreti. 

 

Kako izbrati svojo "najboljšo čokolado na svetu"?

Kot pravi avtor, ni ene in edine »najboljše čokolade« za vse, marveč je to za vsakogar druga, prav zanj najbolj posebna in izbrana. V sklepnem poglavju je zato le nanizanih nekaj konkretnih predlogov za pokušino, ob katerih bo bralec lahko izostril svoje dojemanje čokolade.

Najugodnejši za zdravje so izdelki z visokim deležem kakava, ki je čim manj toplotno obdelan. Kot sredstvo užitka pa si mirne duše lahko privoščimo tudi klasično temno čokolado, iz praženega kakava. »Obstaja preprosto merilo, ali je čokolada dobra: košček položimo na jezik in pustimo, da se začne topiti. Če nas ob tem prevzame spokojen, izpolnjen občutek, potem je čokolada dobra; če pa se nam zahoče, da bi vanj brez odlašanja in krepko ugriznili, tedaj čokolada preizkusa ni prestala.« Izvrstna čokolada pa je bistveno bolj mnogoplastna, saj osnovni okus in aromo kakava spremljajo jasno izražene, prijetne drugotne aromatične note: po oreščkih, začimbah, sadju, cvetlicah in še in še.

 

Končni aromatični značaj čokolade je odvisen tako od pridelave danega kakava in predelave zrn (fermentacija in sušenje) kakor od proizvodnje čokolade (praženje in drobljenje kakavovih zrn; gnetenje, valjanje in konširanje čokolade mase ter temperiranje). Odlična čokolada združuje prizadevanja več ljudi. Odraža skrben odnos kmetov, ki pridelajo in oberejo kakavove stroke ter iz njih poberejo in ustrezno obdelajo zrna. Nato se kakavu z vsem srcem posvetijo mojstri čokolatierji, ki iz njega ustvarijo vrhunski izdelek. Zadnji pa pride na vrsto sladokusec, ki uživa medtem ko čokolado okuša.

 

Knjiga ima 120 strani in je izdana v mehki vezavi. Predgovor je napisal Uroš Štefelin, podpoglavji pa Petar Papuga in Marko Verce. Knjigo je oblikovala Maja Rebov, uredila pa sta jo Jerica Žalig Grce in Andraž Briški Javor. Knjigo je izdal Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

 

Kje kupiti knjigo?
  • V TIC Radovljica
  • V spletni trgovini TIC Radovljica

 

Povezane novice

Pralini Cherish the life čokoladnice Lucifer
Festival čokolade 2018

Strokovna žirija je v sklopu novinarske konference za Festival čokolade izbrala naj pralino letošnjega festivala. Laskavi naziv je prejela pralina čokoladnice Lucifer.

7 prijateljev na  festivalu
in zakaj imamo radi število 7

zapisala Kaja Beton, april 2018

 

To, da je radovljiški Festival čokolade največji in najboljši čokoladni dogodek v Sloveniji verjetno že veste. Preberite si, kaj poleg zares obilice čokolade prinaša in zakaj ga lahko obiščejo tudi tisti, ki čokolade ne marajo.

Informacije o Radovljici in okolici

Turistično informacijski center Radovljica se nahaja v pritličju Mrakove hiše, tik ob vhodu v staro mestno jedro.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih