Skoči do osrednje vsebine

Trajnost na Festivalu čokolade

05.04.2023 21:43

Festival čokolade je največji dogodek v destinaciji Radovljica. Vsako leto privabi velike množice obiskovalcev, zato je nagovarjanje obiskovalcev k naravi prijaznejšemu obisku toliko pomembnejše.

Festival čokolade, ki se bo odvijal 15. in 16. aprila 2023 v Radovljici že desetič, si kljub množičnosti želi poskrbeti za čim manjši okoljski odtis. Kako se festival približuje dogodki z manj odpadki, si lahko preberete spodaj.

 

NA FESTIVAL Z JAVNIM PREVOZOM

Ker se festival odvija v soboto in nedeljo, lahko obiskovaci izkoristijo vikend popust na redne cene vozovnic javnega potniškega prometa v višini 75%. Poleg tega pa vsi, ki prihajajo iz Ljubljane, lahko izkoristijo posebno akcijo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami. Pripravili smo namreč poseben paket za obiskovalce festivala. Več o ugodnostih na povezavi.

 

PIJAČA V KOZARCIH ZA VEČKRATNO UPORABO

Letos bomo na najslajšem dogodku te pomladi drugo leto zapored vso pijačo znotraj prireditvenega prostora točili v kozarce za večkratno uporabo. Obiskovalci bodo lahko za 1 € kupili ali pa si izposodili kozarec za večkratno uporabo. Po uporabi ga bodo lahko na prizorišču vrnili, ali pa ga še naprej uporabljali tako na prihodnjih prireditvah v Radovljici ali pa za svojo lastno uporabo. Izjema bo kava, ki jo bodo točili v biorazgradljive papirnate kozarčke. Na festivalu ne bodo uporabljali plastičnega pribora, gostinski ponudniki ulične prehrane pa bodo porcije hrane postregli v biorazgradljivih posodicah.

 

USTVARJANJE IZ ODPADNE ČOKLADNE EMBALAŽE

Na ustavarjalni delavnici v Radovljiški graščini, bodo obiskovalci z akademsko slikarko Meto Šolar ustvarjali kolaže iz odpadne čokoladne embalaže. Najboljše izdelke bomo tudi nagradili.

 

PROMOCIJA PONOVNE UPORABE

V sklopu festivala bosta radovljiški Center ponovne uporabe predstavila Fundacija Vincenca Drakslerja skupaj s Komunalo Radovljica. Njihovo dejavnost in izbor izdelkov iz centra bodo lahko obiskovalci spoznali tudi na dogodku.

 

SODELOVANJE Z LOKALNO SKUPNOSTJO

Poseben vidik trajnosti je sodelovanje z lokalno skupnostjo. Festival razumemo kot promocijo celotne Radol'ce zato smo še posebej veseli, da v času dogodka svoja vrata odprejo obrtniki v mestu, muzeji pa povabijo na oglede razstav z akcijskimi cenami. Kulinarično ponudbo na prizorišču bodo tudi letos pripravili člani Okusov Radol'ce, v programu pa sodelujejo tudi društva, ustvarjalci in umetniki iz destinacije.

 

PREMIŠLJEN PROGRAM PRIREDITVE

Program prireditve je zasnovan tako, da pri izvajanju ne nastaja večja količina odpadkov in nima vpliva na okolje. Tega se še posebej držimo pri animacijskem delu programa, kjer se izogibamo izdelkov za enkratno uporabo, ne spodbujamo in uporabljamo animacijskih in zabavnih pripomočkov s kratkim rokom uporabe. Na kulinaričnem dogodku stremimo k spoštljivemu odnosu do hrane, kjer cenimo kakovost in izvor surovin.

 

PROMOCIJA POKLICEV IN ŠOL

Javni zavod Turizem in kultura Radovljica že vrsto let na dogodek vključuje dijake in mentorje Srednje gostinsko-turistične šole iz Radovljice. Tudi letos bodo dijaki skrbeli za informiranje obiskovalcev, animacijo na kulinaričnih delavnicah, ponudili pa bodo tudi čokoladne sladice za degustacijo. V soboto se bodo z VR čokoladnim doživetjem in foto kotičkom predstavili tudi dijaki medijske smeri Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica. 

 

Povezane novice

20.04.2024 09:00
Posebna ponudba

Izkoristite ugodno ponudbo in obiščite Festival čokolade z javnim prevozom. Vsem, ki bi radi prišli z vlakom, priporočamo obisk v soboto, saj  bodo v nedeljo potekala dela na železniški progi in bo prevoz mogoč z nadomestnimi prevozi. Avtobusna in železniška postaja se nahajata tik ob prizorišču. 

07.09.2022 14:10
Ideje za bolj trajnosten obisk Radol'ce

Vsako potovanje pušča sledi v okolju, zato je prav, da jih čim bolj zmanjšamo. Pripravili smo nekaj enostavnih predlogov. 

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

30.01.2023 15:11
Na poti k bolj zelenemu turizmu
Izpolnjevanje zelene zaveze destinacije Radol'ca

Destinacija Radovljica je že od leta 2019 nosilka zlatega znaka Slovenia Green. Znak občino zavezuje k trajnostnemu delovanju in zelenim aktivnostim na različnih področjih delovanja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih