Skoči do osrednje vsebine

Radovljica nosilka znaka Best Tourism Villages by UNWTO

02.12.2021 10:12

Mesto Radovljica je prejelo naziv in znak Best Tourism Village, ki ga je letos prvič podelila Svetovna Turistična Organizacija.

Best Tourism Villages by UNWTO

Naziv je globalna iniciativa, ki spodbuja tiste turistične kraje, ki ohranjajo kulturno in naravno dediščino, tradicije in raznolikost. Nazive in znake so podelili na 24. zasedanju generalne skupščine Svetovne Turistične Organizacije (UNWTO), ki je 2. decembra potekalo v Madridu. Zaradi epidemije se podelitve nagrad v Madridu ni udeležil nobeden od predstavnikov Občine Radovljica.

 

Poziv k prijavi je objavila Slovenska turistična organizacija v začetku poletja, nato pa iz vseh slovenskih prijav izbrala finaliste, ki so podali še obsežnejšo prijavo za UNWTO. Kot so zapisali, je »Best Tourism Villages by UNWTO povsem nova iniciativa, ki si prizadeva za razvoj turizma na podeželskih območjih in večje priznavanje njegovega pomena kot enega ključnih stebrov za ohranjanje tradicionalnega načina življenja, naselij ter z njimi povezane kulturne krajine, naravne in kulturne raznolikosti, lokalnih vrednot in dejavnosti. Hkrati si UNWTO s tem pozivom želi postaviti v ospredje inovativne pristope, ki prispevajo k rasti treh stebrov trajnosti: gospodarskega, družbenega in okoljskega, v skladu s cilji trajnostnega razvoja, sprejetih s strani Svetovne turistične organizacije.«

 

Prijavo za Radovljico je pripravil Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, komisija pa je ocenjevala več kategorij: kulturno in naravno dediščino, ohranjanja kulturnih virov, gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost, upravljanje turizma, infrastrukturo ter skrbi za zdravje in varnost. Izbranih je bilo 44 krajev, v Sloveniji poleg Radovljice tudi Solčava.

 

Več o iniciativi

 

Povezane novice

Priprava krinoline
Mestno jedro Radovljice

Praznična okrasitev mesta je tudi tokrat plod sodelovanja Natalije Černe (TIC Radovljica), pletarke Tanje Legat ter floristke dr. Sabine Šegula.

14.10.2021 21:30
Radovljica - naj turistični kraj 2021
Dve nagradi na izboru MDLG

Na vsakoletnem tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela lepa in gostoljubna je Radovljica osvojila prvo in drugo mesto.

23.08.2021 10:47
Vrt Gostilne Kunstelj
Trajnostni turizem

Kar 5 nastanitvenih obratov, ki so vsi tudi gostinski obrati in člani Okusov Radol'ce je v letošnjem poletju pridobilo okoljski znak Zeleni ključ oziroma Green Key.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih