Skoči do osrednje vsebine

Poletna sezona v kampih je bila zaradi avgustovske ujme slabša od lanske. Na fotografiji Kamp Šobec.

Leto 2023: turistične številke

Po lanski rekordni rasti nočitev, je letošnji avgust zaznamovalo slabo vreme s poplavami. Kljub temu so rezultati ob koncu leta dobri, saj smo kljub temu zabeležili 0,8 % več nočitev kot v letu 2022. Dober obisk so beležili tudi muzeji.

Poplave so močno vplivale na število gostov in nočitev v avgustu. Največji upad je pričakovano v kampih, vendar je upad zaznan tudi v ostalih tipih nastanitev. Vodne ujme so »prepodile« ali od obiska odvrnile veliko obiskovalcev. Tisti, ki so se v času poplav že zadrževali na destinaciji so predčasno odšli, zaradi poročanja o poplavljeni Sloveniji v sosednjih državah, pa je prišlo do večjega števila odpovedi bivanja v prvi polovici avgusta. Tako smo avgusta na destinaciji ustvarili le 86 % lanskega števila nočitev, kar pomeni dobrih 20.000 nočitev manj. Meseca z nekoliko manjšim številom nočitev sta tudi marec in junij, skokovita rast pa je bila v mesecu maju. Takrat je bila rast nočitev kar 70%. Spomladanska rast nočitev, ki se je pričela že v aprilu, je lepo razvidna iz spodnjega grafa. Jesenski meseci so prinesli minimalno rast števila gostov napram lani, vendar ostajajo nočitve v oktobru, novembru in decembru nižje kot v letih pred pandemijo. Rezultat je iskati tudi v manjšemu številu hotelskih kapacitet (zaprt hotel Lambergh).

 

Nočitve v Občini Radovljica po mesecih

 

Kljub avgustovskemu upadu nočitev smo v celotnem letu zabeležili minimalno rast števila gostov (2 %) in nočitev (0,8%). Po podatkih je bilo v letu 2023 zabeleženih skupaj 172.971 prihodov gostov. Gostje so ustvarili 446.510 nočitev.
Prihodek občine od turistične takse je 595.820,71 EUR.

 

Dobrih 30% nočitev so ustvarili gostje iz Nemčije. Na drugem mestu so Nizozemci z 11 % deležem nočitev. Po ustvarjenih nočitvah so si blizu Čehi in Belgijci, sledijo pa Francozi, katerih delež se je najbolj dvignil. Francozi so prvič ustvarili več kot 20.000 nočitev in na lestvici prehiteli sosede Italijane, katerih število je podobno lanskemu. Zaznan je tudi porast Madžarov in Britancev.

 

Največji je upad domačih gostov. V letu 2023 je 7253 Slovencev ustvarilo 16.555 nočitev, kar je 39 % manj kot lani, kljub vsemu pa je to nekoliko več kot leta 2019. Manjše število nemških (-5,5 %) in nizozemskih (-2%) nočitev je predvsem rezultat poletnih ujm.

 

Več kot polovica gostov je tudi letos bivala v kampih, gostje kampov pa so ustvarili 60% vseh nočitev. Število nočitev v kampih je iz znanih razlogov upadlo za 8 %, medtem ko se je število nočitev v vseh ostalih vrstah obratov, z izjemo planinskih koč, dvignilo. Na drugem mestu po številu nočitev so bili z 11 % apartmaji in sobe. Sledijo s po 6,5 % hoteli ter penzioni in gostišča. 6% delež imajo mladinski hoteli in prenočišča.

 

Z velikim deležem kamping gostov se povezuje tudi velik delež ustvarjenih nočitev v juliju in avgustu. Ta dva meseca sta tudi v letu 2023 generirala 60% vseh nočitev (4 % manj kot lani), še dodatnih 25% pa jih je bilo ustvarjenih v mesecih junij in september. 9 % nočitev je bilo ustvarjenih v aprilu in maju skupaj.

 

V muzejih letos beležijo boljše rezultate. Predvsem poleti je zaradi slabega vremena več gostov obiskalo muzeje, saj so bile aktvinosti v naravi zaradi vremena manj dostopne. 

Povezane novice

09.01.2024 15:12
Občinstvo
Največji in najboljši dogodki v Radovljici

Znani so datumi festivalov in večjih dogodkov, ki nam bodo popestrili leto 2024. Da ne zamudite dogodkov, predlagamo, da se naročite na naše mesečne e-novice.

Kmetova miza je eden od novih trajnostnih produktov destinacije.
Novice zelenega koordinatorja

Destinacija Radol'ca je v letu 2023 prejela za naslednje triletno obdobje srebrni znak Slovenia Green. Jeseni je bil na seji občinskega sveta potrjen tudi Akcijski načrt ukrepov za trajnostni razvoj destiancije Radol'ca.

22.11.2023 14:27
Novice zelenega koordinatorja

Anketo o zadovoljstvu s turizmom, ki je bila izvedena po končani poletni turistični sezoni med lokalnimi prebivalci v destinaciji Radovljica je izpolnilo 220 ljudi. 70 % anketiranih izraža zadovoljstvo z razvojem turizma v destinaciji.

26.09.2023 11:46
Poletje 2023
Več nočitev spomladi, manj avgusta

Čeprav je število nočitev in gostov po osmih mesecih leta 2023 enako kot leta 2022, so neurja v avgustu povzročila 15% upad nočitev na višku turistične sezone. Zelo dober obisk destinacije je bil v aprilu in maju.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih