Skoči do osrednje vsebine

Potica iz Radovljice

24.06.2022 13:55

Potica iz Radovljice, ki letos osvaja splet (in svet).

Ste že slišali za spletno senzacijo Pasta Grannies (recimo jim Babice s testeninami), za katero skrbi britanska vlogerka Vicky Bennison? Minulo poletje se je ekipa, ki jo na spletu spremlja prek dva milijona uporabnikov, mudila tudi v Radovljici. Pri nas so posneli, kako mama in hčerka pripravita kraljico slovenskih praznikov – potico!

Foto: Špela Ankele / Slovenske novice

Točneje: ekipa Pasta Grannies je minulo poletje obiskala vasico Prezrenje, ki leži nad Podnartom. Tam na kmetiji pr' Masniku živi družina Fister. Mami Mariji, ki je izkušena kuharica in tudi gonilna sila Društva žensk z dežele občine Radovljica, se je v domači kuhinji pridružila hčerka Polona Fister Toplišek, slaščičarka po poklicu.
Pripravili sta odlično orehovo potico ter ekipi postregli še z ostalimi dobrotami, ki so na slovenskih mizah med prazniki. »Ko sta na mizo, poleg potice, postavili še kuhana jajca, šunko in hren, se je za droben trenutek zazdelo, da sta sredi poletja tako velika noč kot božič,« je o okusnem obisku vasice Prezrenje v Odprto kuhinjo tedaj zapisala novinarka iz Kranja Špela Ankele, ki v prostem času piše z lokalnimi sestavinami podčrtan kulinarični blog Špelina shramba.

Foto: Špela Ankele / Slovenske novice

Poleg ravnokar omenjene, ki je po Gorenjski pomagala najti kar šest babic z bogatimi izkušnjami v pripravi domačih jedi, so kmetijo družine Fister obiskali tudi: uvodoma omenjena Britanka Vicky Bennison, ki zadnja leta živi razpeta med domovino in Italijo, snemalca Andrea Savorani Neri in Luis Carballo ter Livia de Giovanni, ki po Italiji išče babice s testeninami. 

Foto: Špela Ankele / Slovenske novice

V posebni, skoraj polurni epizodi, ki si jo lahko ogledate tukaj, si poleg tandema iz Radovljice lahko ogledate še gorenjske babice, ki so pripravile znane slovenske klasike (žgance, jušne nudlčke, krhke flancate in štruklje), kot tudi lokalno posebnost, imenovano dovški krapi.

 

In kako je britansko-italijanska ekipa našla ravno Marijo Fister? Do tja smo jih usmerili skupaj z Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske, ki prek projekta KUHAMDOMAče zadnjih nekaj let skrbi, da odlične domače jedi ne utonejo v pozabo.

 

Samo še to: ekipa Pasta Grannies, ki že nekaj let v domačih kuhinjah beleži, kako spretno italijanske none pripravljajo testenine in ostale domače dobrote, se je tokrat prvič napotila izven italijanskih meja. Najprej so se ustavili v Istri, kjer so posneli tudi, kako Marija Pranger pripravi fuže, nato pa so pot podaljšali proti Gorenjski in tu preživeli dva naporna, a hkrati nadvse krasna snemalna dneva.
 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih