Skoči do osrednje vsebine

Domači piškoti

Decembrske dobrote

06.12.2022 09:20

Z dolgimi in hladnimi decembrskimi večeri ter bližajočimi se prazniki je prišel čas za praznično peko. Preberite po katerih slaščicah zadiši iz kuhinj radovljiških gospodinj.

December je tu in tisti, ki obožujejo vonj piškotov, cimeta in drugih dobrot, že pospešeno iščejo nove ideje za praznično peko. Mi pa se nismo zazrli v nove recepte, temveč smo na plano potegnili tri stare, preverjene ideje za tiste slaščice, ki jih gospodinje v Radovljici in okolici pripravljajo že vrsto let

 

1. Sladkulce iz Krope

Kako ljubko ime za res krasno sladico! V Kropi sladkulce še danes pripravi Urška Avsenik iz Gostilne pri Jarmu. Zamesi jih iz moke, mleka, rumenjakov, kvasa in olja (ali masla), nato pa vzhajano testo preplete v simpatične pletenice in speče. Pečene nato premaže s hladno vodo in povalja v kristalnem sladkorju. 

 

Zgodbo o tem pekovskem pecivu, ki ga še danes poznajo v Kropi, so pred nekaj leti opisali v Razvojni agenciji zgornje Gorenjske, kjer so omenili, da so bile sladkulce značilne za kroparsko vaško pekarno, kjer so jih pekli po letu 1950. 
Zraven so dodali še to drobtinico iz kroparske preteklosti: »V pekarni so pekli bele in črne štruce, žemlje, od sladkega tudi rogljičke. Nekoč so ob praznikih gospodinje doma zamesile testo za kruh ali potico in jih v peharjih nosile v pekarno peči. Sladke priboljške iz pekarne so dobili tudi otroci, če so bili pridni pri vsakdanjih opravilih, na primer pri nošenju drv.«
 

Sladkulce iz Krope

Sladkulce iz Krope (Foto: Špela Ankele/Slovenske novice)

 

2. Domači medenjaki iz gorenjskega medu

To idejo za decembrsko peko smo našli po pregledu Strategije gastronomije Gorenjsko, ki jo je prof. dr. Janez Bogataj pripravil leta 2013. Za posamezne gorenjske občine je tedaj zapisal izbrane jedi in v Radovljici omenil enajst okusov, ki se razpnejo od baronovih jagod prek kroparske žonte in kroparskega fržolovca vse do Vipijevega staranega vinskega kisa in jabolčnega soka ter izdelkov iz konoplje.
No, vmes najdemo tudi sladke dobrote, denimo Linhartov cukr, ki je hišna sladica pri Lecatrju, in Lecatrjev štrudl, ki nosi letnico 1822. Seveda je med značilnimi okusi Radovljice tudi čokolada Gorenjka in zraven še med. In ta je tudi izhodišče za naš drugi sladki namig – začinimo decembrsko peko s pripravo domačih medenjakov po kakšnem od preverjenih receptov, za medenjake pa uporabimo domač, radovljiški med!

 

Domači medenjaki

Domači medenjaki

 

3. Praznična kraljica – orehova potica

 Vsaka gospodinja ima svoj recept za potico in ko smo razmišljali, katero naj vam predstavimo, ni bilo dvoma: to bo tista, ki jo pripravijo v Prezrenjah pri Radovljici, na kmetiji pr' Masniku. Recept in nekaj trikov za pripravo te praznične dobrote, ki je kraljica vseh slovenskih praznikov, je v Špelino shrambo poslala Polona Fister Toplišek.
Zakaj prav ona? Ker sta lani poleti z mamo Marijo Toplišek na domačiji v Prezrenjah pri Radovljici pripravili orehovo potico, ki je nato prek bloga Pasta Grannies (torej: babice s testeninami) potovala po svetu. V prvih štirih mesecih si je pripravo potice iz Radovljice (in zraven še nekaj ostalih gorenjskih dobrot) ogledalo prek 65.000 gledalcev z vsega sveta.

 

Orehova potica

Orehova potica iz kmetije pr' Masnek (Foto: Špela Ankele/Slovenske novice)

Povezane novice

24.06.2022 13:55
Kraljica slovenskih praznikov

Potica iz Radovljice, ki letos osvaja splet (in svet).

30.03.2022 09:54
Z ekološkimi semeni do tradicionalne kroparske jedi

Fižol je živilo, ki je imelo v Radol'ci že nekoč posebno mesto. V kulinariki kovaške Krope in Kamne Gorice je poleg žgancev eno najbolj prepoznavnih živil, tradicionalna jed, ki jo lahko naročite, pa je fržolovc.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih