Skoči do osrednje vsebine

Čas za jagode

04.06.2022 12:10

V času sezone, na Baronovi domačji poleg različnih sadik in dišečih jagod nastajajo tudi jagodne marmelade in sirupi, kot tudi odlični jagodni sokovi.

S toplimi in daljšimi dnevi je na vrsto prišlo tudi lokalno sezonsko sadje, ki smo ga po dolgi zimi že zelo pogrešali. Pri nas so na vrhu lestvice zagotovo jagode, zato je bil kolesarski postanek v Dvorski vasi z novinarji, v sklopu kulinarično-kolesarskega potepa po Radol'ci, obvezen.

 

Baronove jagode

 

V Dvorski vasi, tam na vrtnariji in kmetiji Šlibar, je v teh dneh zelo živahno. Poleg sadik, ki romajo na vrtove po vsej Gorenjski in verjetno še kam izven gorenjskih meja, nas do družine Šlibar te dni privabljajo predvsem jagode. Točneje: Baronovo jagode.

 

»Zemlja, na kateri imamo danes njive, je bila v preteklosti baronova, torej je pripadala lastniku dvorca Drnča. Baronovo ime smo žal pozabili, vemo pa še danes, da je bil  naš stari ata dober baronov prijatelj,« pove o delčku družinske in vaške zgodovine Andrej Šlibar.

 

Danes ima na domačiji, poleg vrtnarije, še predelovalnico mesa, zato obiskovalci Radolške tržnice in tudi tisti, ki ob petkih zahajajo na tržnico v Lesce, še kako dobro poznajo Baronove mesnine, klobase, krvavice, pečenice …

 

Radolška Tržnica

 

Je Andrej Šlibar torej vrtnar ali mesar? »Mizar,« se nasmehne sogovornik in doda, da je v preteklosti delal v bližnjem Elanu. Nato so domačiji priključili vrtnarijo: »Z vrtnarijo se je ukvarjal pokojni sosed Matko, mi pa smo mu pomagali. Počasi smo potem, nekako pred dvajsetimi leti, šli na svoje. Leta 2006 smo začeli z mesarijo, hkrati pa smo tudi začeli gojiti jagode in nato še vse ostalo. Zdaj imamo tudi že manjši nasad špargljev, malin in aronije, pri nas pa dobite tudi nekaj domače zelenjave.«

 

Danes, poleg različnih sadik in jagod, na Baronovi domačiji nastajajo tudi jagodne marmelade in sirupi, kot tudi odlični jagodni sokovi. Ob vprašanju, kaj je skrivnost priprave dobre jagodne marmelade, se Andrej Šlibar široko nasmehne: »Skrivnosti pa ne povem nikomur. Lahko rečem le, da kakšno zapojem, ko kuham marmelado.«

 

Baronove Jagode Sok

 

Kajti, nadaljuje sogovornik, rožice in tudi jagode so živo bitje: »Zato jagodam vsak večer predvajam radijski program. Pa tudi pohvalim jih, kako so lepe – saj vendar vsak rad sliši kaj lepega, je tako?«

 

Med našim obiskom Andrej Šlibar postreže mnogim kupcem, ki se iz Dvorske vasi te dni odpravljajo predvsem z dišečimi jagodami v avtomobilih: »Jagode, kot vsako leto, dozorijo nekako konec maja, potem pa sezona traja vse do konca junija. Odvisno od vremena, se sezona jagod nato podaljša še v začetek julija.«

 

To je tista visoka sezona jagod, zatem pa Baronove jagode v Dvorsko vas vabijo še dvakrat: najprej poleti in nato še jeseni.

 

Kaj pa, poleg že naštete marmelade, sirupa in soka, Šlibarjevi najraje pripravijo iz jagod? Andrej Šlibar je jasen: »Najraje jemo kar takšne – sveže, pravkar obrane, dišeče. Te so najboljše. Če pa že kaj pripravimo, je to nekaj preprostega, tako da je poudarjen tisti pravi jagodni okus, denimo smuti ali sadno kupo.«

 

Jagode na tržnici

 

Smuti na domačiji Šlibar pripravijo zgolj z jagodami, preprost recept za osvežujočo jagodno sadno kupo pa lahko najdete pri gorenjski kulinarični blogerki, ki domače dobrote in pisane recepte zbira v Špelini shrambi.

 

Če so vas zamikale slastne Baronove jagode, pa še to: junija jih sveže nabrane dobite na Šlibarjevi kmetiji (Dvorska vas 24a), Andrej Šlibar pa jih prinese tudi na mesečno Radolško tržnico (ki je v starem delu mesta vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro)  in še na sobotno tržnico v Lescah (ta je na parkirišču pred Kmetijsko gozdarsko zadrugo v Rožni dolini 50 vsako soboto dopoldne, med 9. in 12. uro).

 

Preostale mesece v letu Andrej Šlibar na omenjenih tržnicah prodaja predvsem suhomesnate izdelke, a tudi vse že naštete jagodne dobrote – marmelade, sirupe in sokove.

Povezane novice

30.03.2022 09:54
Z ekološkimi semeni do tradicionalne kroparske jedi

Fižol je živilo, ki je imelo v Radol'ci že nekoč posebno mesto. V kulinariki kovaške Krope in Kamne Gorice je poleg žgancev eno najbolj prepoznavnih živil, tradicionalna jed, ki jo lahko naročite, pa je fržolovc.

03.02.2024 10:00
Linhartov trg, trg pred cerkvijo, vsako prvo soboto

Sejem lokalnih pridelovalcev, rokodelskih izdelkov in starin poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v Radovljiški graščini.

Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih