Skoči do osrednje vsebine

Aprila na Radolški tržnici tudi pleteno velikonočno okrasje

21.03.2023 07:57

Poleg rednih ponudnikov Radolško tržnico mesečno popestrijo nove delavnice, glasbeni nastopi in drugi ponudniki lokalnih izdelkov s področja kulinarike in rokodelstva.

Že kmalu, 1. aprila, bo v jedru Radovljice med 10. in 13. uro nova mesečna tržnica. Tokratna bo prav posebna, kajti poleg ostalih ponudnikov bosta na sobotni tržnici tudi pletarki Tanja Legat in Petra Kunstelj. Na njuni stojnici bomo našli ročno pletene košarice, ki so v dneh pred velikonočnimi prazniki še kako aktualne, pripravili pa bosta tudi krajšo pletarsko delavnico.

 

Medtem ko bodo na njuni stojnici male in velike košarice ter ostali izdelki, ročno narejeni iz šibja, se bodo lahko tisti, ki obožujejo ustvarjanje, pod njunim vodstvom prepustili izdelovanju okrasnih obročev za venčke, ki bodo v velikonočnem obdobju vsekakor dobrodošel okras. Hkrati bosta pokazali tudi, kako izdelamo velikonočne begance, ki jih ponekod imenujejo butarice.

 

S pletarstvom se ukvarjata že desetletje

Tanja Legat in Petra Kunstelj sta tisti dve Gorenjki, ki ob koncu leta v zadnjem času sodelujeta pri praznični okrasitvi Radovljice. S pletarstvom, to je z izdelovanjem uporabnih in okrasnih predmetov iz vrbovega, pa tudi drugega šibja, sta se začeli ukvarjati pred desetimi leti.

»Takrat so v Triglavskem narodnem parku pripravili delavnico pletarstva, ki jo je vodil Marjan Golmajer – Katež, sicer učenec znane državne pletarske šole, ki je v Radovljici delovala v prvi polovici 20. stoletja. Obe s Petro Kunstelj sva bili na delavnici in obema je pletarstvo postalo tako všeč, da sva se začeli tudi midve s tem ukvarjati,« o tem, kako se je začela ukvarjati s pletarstvom, opiše Tanja Legat.  

 

V sklopu aprilske Radol'ške tržnice bo potekala tudi krajša pletarska delavnica. 

 

Kako je Radovljica povezana s pletarstvom?

Zanimivo pa je tudi to, da je Radovljica tesno povezana s pletarstvom, kajti v preteklosti so bili pod starim delom mesta nasadi, v katerih je raslo šibje za izdelovanje košar in drugih izdelkov. Leta 1908 so v Radovljici ustanovili državno pletarsko šolo, v kateri so mlade učili pletarjenja, da so si za uporabo na kmetijah lahko sami izdelali različne uporabne predmete. Kot so pred desetletji še zapisali v knjižici z naslovom Pletarstvo na Slovenskem, ki je izšla pod okriljem Slovenskega etnografskega muzeja, je ta šola, ki je imela prostore v graščini, delovala do leta 1935, hkrati pa je bila tu tudi delavnica, v kateri je bilo zaposlenih do 50 pletarjev.

 

Na tržnici tudi: brezglutenski kotiček

Še eno zanimivost, ki nas čaka na aprilski tržnici, lahko omenimo: tudi tokrat bo z nami gorenjski brezglutenski kotiček. Ta se nam je na tržnici premierno pridružil že minuli mesec, nastal pa je na pobudo angleške blogerke Adele Gray, ki od leta 2007 živi v Radovljici in je avtorica razgibanega spletnega dnevnika Adele in Slovenia. Nedolgo tega se je preusmerila v brezglutensko prehrano, svoja poznanstva in lokalne ponudnike tovrstne hrane pa Adele Gray rada predstavi tudi ostalim, ki jim je blizu ta način prehranjevanja.

Poleg stojnice in gorenjskega brezglutenskega kotička bodo na Radolški tržnici še vsi redni ponudniki lokalno pridelane hrane in pijače, ki nas z domačimi dobrotami in ostalimi ličnimi izdelki razveselijo čisto vsak mesec. Zato še enkrat toplo vabljeni, da se nam v soboto, 1. aprila, med 10. in 13. uro pridružite na trgu pred cerkvijo, torej v jedru mesta.

 

Nakupovanje lokalnih izdelkov in druženje s ponudniki, vsako prvo soboto v mesecu na trgu pred cerkvijo. 

 

Če pa bi kakšno jed, ki ne zajema glutena, radi že zdaj pripravili doma, vas vabimo, da pokukate v Špelino shrambo, kjer v zbirki nekaj sto receptov gorenjske kulinarične blogerke najdete tudi nekaj brezglutenskih idej. Njen najnovejši kuharski predlog zajema proseno kašo z ene od gorenjskih kmetij, pripravljeno s sezonsko zelenjavo, ki jo te dni lahko kupimo na lokalni tržnici.

 

Več o mesečnih tržnicah, za katere so rezervirane prve sobote v mesecu, si lahko preberete tukaj.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih