Skoči do osrednje vsebine

Urban Magušar

Kaj imata skupnega glina in vesolje?

07.05.2018 11:59

Magušarjeva hiša je z lastnikom Urbanom Magušarjem postala središče lončarstva. Za Urbana glina ni le surovina, iz katere ustvarja že več desetletij. Glina je zanj življenje. Ob tem pravi: »Kdor ima ves čas roke v glini, se dotika in vstopa v stik z nastankom vesolja.«

zapisal Urban Magušar , maj 2018

Pri oblikovanju keramike uporabljamo veliko različnih materialov – glin, glazur, oksidov itd., ki jih dobimo v specializiranih trgovinah z materiali in opremo za keramiko. Na trgu so gline vseh barv, brez ali s šamotom, gline za »Raku«, paperclays, porcelani, gline z različnimi efekti in še in še. Zato si težko predstavljamo kako pomembna so bila za lončarja lokalna nahajališča gline. Lastnosti lokalnih glin so vplivale na razvoj lončarstva, na način priprave materiala, tehniko oblikovanja in na koncu tudi na dekoracijo in splošni izgled lončevine. Barva in debelina lonca, način izdelave detajlov, žganje in lesk glazure, vse to je pogojevala glina, ki je bila dosegljiva v lokalnih, bližnjih področjih.

 

Slovenska glina – kdo jo sploh še uporablja in zakaj?

Trije tradicionalni lončarji, vse ostalo je pokosila globalizacija, ki  na trgu ponuja cenejšo in pestrejšo izbiro. Zato tudi večji del oblikovanja gline po celem svetu postaja podobno, nekako uniformirano, trendovsko. Prevladuje uporaba porcelana, sivih terazzo glin, grobo šamotiranih in glin za »Raku« tehniko. Slovenske gline malo odstopajo od glin največjih proizvajalcev, za to bi butična pridelava lokalnih glin lahko vplivala na presežek.

 

Kaj prinaša Katalog slovenskih glin?

V triletnem projektu imenovanem »Katalog slovenskih glin« smo v prvem letu , ki se zaključuje z bližnjo razstavo, organizirali nabiranje vzorcev glin iz vseh območij Slovenije. Na povabilo k sodelovanju se je odzvalo 30 keramikov in v delavnico so prinesli več kot 100 vzorcev. Gline smo testirali v naši delavnici, v Magušarjevi hiši v Radovljici. Zanimale so nas osnovne fizikalne lastnosti: krčenje, poroznost, barva, granulacija. Vzorce smo žgali na temperaturah od 800 do 1300 stopinj Celzija. Ugotovili smo temperaturno področje sintranja in taljenja.

 

Katalog slovenskih glin, foto: Jošt Gantar»1300 stopinj, malenkost, že hujše sem doživela. Divjanje magme, ledenike, vulkane. Drvela z rekami in počivala v morjih. Romantično in razburljivo. Po meni so hodili in puščali sledi. In potem me en mulec spakira v plastično vrečko, doma zvalja in da v peč. Ha, ha! Če bo vroče, mu že pokažem svoje prave barve.«

Avtorica slike: Špela Oblak, foto: Jošt Gantar, keramične skodelice in ideja: Urban Magušar

 

 

Tisto z vesoljem se sliši zelo patetično, ampak marsikoga intenzivno druženje z glino odnese še dlje, tja proti neskončnosti, kjer velja kaolinska, bela glina z gorgonzolo za najboljšo. Kakšne barve pa je slovenska glina? Odgovor poiščite na razstavi v Magušarjevi hiši, ki jo bomo odprli 18. maja, na ogled pa bo vse do konca poletja.

Povezane novice

Glinorodna Slovenija, avtorica Špela Oblak, ideja Urban Magušar, foto Jošt Gantar
Magušarjeva hiša, do 31.avgusta

Razstava, posvečena slovenski glini. 

Manufaktura v Radovljici
Lončarska delavnica in trgovina

V starem mestnem jedru Radovljice Magušarjeva hiša in Manufaktura ponujata vpogled v lončarsko tradicijo in sodobno ustvarjanje lončarskih izdelkov. 

Razstava v Šivčevi hiši
Umetnost v hiši iz 16. stoletja

Galerija Šivčeva hiša je pravi naslov za ljubitelje umetnosti. Poleg likovnih razstav, hiša vabi tudi zaradi bogate zunanje in notranje arhitekturne podobe.

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih