Kuharski mojster Ivan Ivačič

05.08.2021 18:00

Ivan Ivačič je bil prva slovenska kuharska TV-zvezda. Ob 100-letnica rojstva je Posavski muzej Brežice pripravil razstavo, ki gostuje v Radovljici. Tu je namreč kuharski mojster živel. Razstava bo prvi dogodek v sklopu kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Razstava ob 100-letnici rojstva kuharskega mojstra, ki je zadnja leta življenja preživel v Radovljici, se bo odprla v četrtek, 5. avgusta ob 18. uri v Galeriji Šivčeva hiša.

 

Radovljica z okolico je danes poznana kulinarična destinacija. Med drugimi znanimi kuharji je v Radovljici živel tudi Ivan Ivačič (1921-1984), mojster kuharstva in kulinarike, ki je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja vodil kuharsko oddajo na takratni Televiziji Ljubljana.

Pripravil je tudi knjigo svojih receptov, ki je doživela že več izdaj in še danes služi svojemu namenu v prenekaterem slovenskem gospodinjstvu. 

 

V sodelovanju z Posavskim muzejem Brežice, Združenjem zgodovinskih mest Slovenije in Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica bodo v Muzejih radovljiške občine pripravili niz dogodkov, ki bodo obeležili njegovo stoletnico rojstva. V obeh muzejih pripravljajo razstave o Ivanu Ivačiču, predstavljena bo značilna kulinarika in kratek film z kuharjem Urošem Štefelinom, ki bo kuhal po Ivačičevih receptih.

 

Vsem tem dogodkom bo možno slediti tudi na spletni strani  projekta Naša kuhna oziroma na platformi Špajza, ki ga pripravljajo skupaj z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Loškim muzejem iz Škofje Loke.

 

Razstava bo na ogled do 31.12.2021.

Povezane novice

Razstava o Antonu Tomažu Linhartu
Anton Tomaž Linhart (1756–1795)

Spoznajte zakaj je bilo 18. stoletje prelomno za razvoj slovenstva in slovenskega gledališča.

Razstava v Šivčevi hiši
Umetnost v hiši iz 16. stoletja

Galerija Šivčeva hiša je pravi naslov za ljubitelje umetnosti. Poleg likovnih razstav, hiša vabi tudi zaradi bogate zunanje in notranje arhitekturne podobe.

22.05.2021 10:00
Linhartov trg, Radovljica

V soboto, 22. maja Čebelarski muzej odpira vrata z novo stalno razstavo Živeti skupaj. O čebeli in človeku.

Nova razstava v Čebelarskem muzeju
Živeti skupaj. O čebeli in človeku

Čebelarski muzej, ki je ena glavnih radovljiških atrakcij, v letošnjo turistično sezono vstopa z novo stalno razstavo. Ta še vedno predstavlja kranjsko sivko in bogato dediščino čebelarstva pri nas. Tokrat na bolj interaktiven način. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih