Otvoritev prenovljenega Čebelarskega muzeja

22.05.2021 10:00

V soboto, 22. maja Čebelarski muzej odpira vrata z novo stalno razstavo Živeti skupaj. O čebeli in človeku.

Prenovljena razstava nosi naslov Živeti skupaj. O čebeli in človeku in nadomešča razstavo, ki je bila postavljena v muzeju leta 2000. Pri projektu so sodelovali z mnogimi partnerji, institucijami in posamezniki, ki se zavedajo pomena naše čebelarske dediščine.

 

Čebelarski muzej, ki je prvič vrata odprl že mnogo prej, leta 1959, je specializiran muzej ki hrani, zbira in preučuje slovensko čebelarsko dediščino. Njen pomemben del so izvirno čebelarsko orodje, slovstvo in obrti, povezane s čebelarstvom kot sta na primer lectarstvo in medičarstvo. Muzej se ponaša še z izjemno zbirko čebelnjakov, edinstveno zbirko poslikanih panjskih končnic ter zgodbo o prvem čebelarskem učitelju Antonu Janši, katerega rojstni dan, 20. maj, obeležuje svetovni dan čebel.

 

Vsem tem tematikam se posveča tudi sodobna muzejska postavitev, ki v ospredje postavlja kranjsko sivko, avtohtono slovensko čebelo, ki je druga najbolj razširjena medonosna čebela na svetu. Obisk muzeja je še posebej zanimiv od spomladi do jeseni, ko je v muzeju tudi opazovalni panj z živimi čebelami. Da pa bo muzej odselj še bolj zanimiv, poskrbijo številne interaktivne točke, v katerih se lahko preizkusijo tako otroci, kot tudi odrasli. 

 

Obnovljen muzej bodo slavnostno odprli v petek, 21. maja ob 11. uri direktorica Muzejev radovljiške občine ter avtorica rastave dr. Petra Bole, župan Ciril Globočnik in predsednik RS Borut Pahor. 

 

Za obiskovalce bo muzej odprt od 22. maja dalje. V soboto, 22. maja bo v muzej prost vstop. Muzej bo odprt vse dni, razen ponedeljka od 10. do 18. ure. 

 

Povezane novice

Čebelja dogodivščina po Radovljici
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Radovljiška graščina
Kraljica Linhartovega trga

Arhitekturno podobo graščine zaznamuje 18. stoletje, notranjost pa polnijo muzeji, glasba in prireditve.

Linhartov Trg v Radovljici
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Razstava o Antonu Tomažu Linhartu
Anton Tomaž Linhart (1756–1795)

Spoznajte zakaj je bilo 18. stoletje prelomno za razvoj slovenstva in slovenskega gledališča.

Razstava o čebeli kranjski sivki
 Živeti skupaj. O čebeli in človeku.

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih