Skoči do osrednje vsebine

Nova razstava v Čebelarskem muzeju

Nova razstava v Čebelarskem muzeju

Čebelarski muzej, ki je ena glavnih radovljiških atrakcij, v letošnjo turistično sezono vstopa z novo stalno razstavo. Ta še vedno predstavlja kranjsko sivko in bogato dediščino čebelarstva pri nas. Tokrat na bolj interaktiven način. 

Nova razstava v Čebelarskem muzeju
Nova rastava nosi naslov Živeti skupaj. O čebeli in človeku. Kot govori že naslov, muzejska postavitev na prvo mesto postavlja sobivanje čebele in človeka skozi dediščino čebelarstva.
 
Prenove razstave so se lotili v letu 2020, slovesno odprtje pa bo 21. maja 2021. Razstavo bo odprl predsenik Republike Slovenije Borut Pahor. Avtorica nove razstave je dr. Petra Bole, direktorica Muzejev Radovljiške občine, pri projektu pa so sodelovali s partnerji, ki se zavedajo pomena trajnostnega razvoja in jim ni vseeno za našo prihodnost in prihodnost avtohtone kranjske čebele.
 
Nova razstava je zasnovana celostno in interdisciplinarno. Sloni na treh stebrih – dediščini, doživetju in izobraževanju. Poudarek je na sodobni interpretaciji muzejskih predmetov ki narekuje več interaktivnosti. Tematike so predstavljene v treh nivojih, s čimer lahko obiskovalci sami izberejo, v kakšno globino bodo raziskali tematiko.

 

V primerjavi s staro postavitvijo je tokrat v muzeju veliko sodobnih pristopov, kot so video vsebine in interaktivne točke za otroke. Čeprav so te razporejene po celotnem muzeju, se bodo otroci še posebej razveselili zdanje muzejske sobe, ki je namenjena prav njim. 

 

Iz zgodovine Čebelarskega muzeja:

Čebelarski muzej je Slovensko čebelarsko društvo ustanovilo že 29. januarja 1926, za njegovo lokacijo pa je bila Radovljica izbrana leta 1957. Dve leti kasneje je bila v Radovljiški graščini slovesno odprta prva razstava, na kateri je bilo na ogled okoli 300 predmetov. Razstava je bila dopolnjena in obnovljena leta 1973, ob 200-letnici rojstva Antona Janše, naslednjo stalno razstavo pa je leta 2000 pripravila kustostinja Ida Gnilšak. Ta razstava je bila na ogled do jeseni 2020.

 

Za obiskovalce bo muzej odprl svoja vrata v soboto, 22. maja ob 10.00. Na ta dan bo obisk muzeja brezplačen.

Povezane novice

Razstava o čebeli kranjski sivki
 Živeti skupaj. O čebeli in človeku.

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Čebelja družinska dogodivščina Radovljica
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih