Čebelica

Vile na Gorenjski cesti

Podajte se na sprehod po Radovljici in poiščite secesijsko Čebelico, vilo Beli dvor, Šarčevo in Šmajdovo vilo.

Gorenjska cesta, ki se vije od srednjeveškega jedra Radovljice proti Lescam, je prava galerija bahavih vil z začetka 20. stoletja. S širjenjem mesta so tam pričele nastajati stavbe z javno funkcijo ter vile premožnih meščanov. Prvi javni zgradbe izven starega mestnega jedra sta bili stavbi zdajšnje srednje šole ter sodišča na Gorenjski cesti, grajeni v historičnem slogu.

 

NE SPREGLEJTE:

 • SAVNIKOVA VILA, Gorenjska cesta 2
  Stoji pri vhodu v staro mestno jedro. Zgrajena je bila med letoma 1922 in 1925 in je delo domačega arhitekta Ivana Vurnika. 
   
 • RESMANOVA VILA
  Vila s slikovitim vrtom nasproti Gostilne Kunstelj. Prvotno je bila to Hudovernikova pristava. Obdana je bila z visokim zidom, ki je še ohranjen na meji z grajskim parkom. Stavba je bila sprva namenjena hlevu za drobnico, v nadstropju pa je živela služinčad. Leta 1918 jo je kupil Janko Resman, usnjar iz Podmesta, ki je hlev preuredil v bivalne prostore.
   
 • NEKDANJA HRANILNICA
  V stavbi je Gorenjska banka. Stavba, temeljito obnovljena leta 2017, je delo češkega secesijskega stavbenika Josefa Hroneka. Vhod je poudarjen s štukaturnim okrasjem, v katerem je tudi radovljiški grb (mož s kolesom v levici).
   
 • ČEBELICA (NEKDANJA POSOJILNICA)
  Secesijska stavba nekdanje Posojilnice, zdaj Upravna enota Radovljica. Ime Čebelica je dobila zaradi značilne dekoracije, čebeljega panja v obliki slamnatega koša in čebel nad vhodom. Zgrajena je bila leta 1906 po načrtih arhitekta Cirila Metoda Kocha in velja za njegovo najboljše arhitekturno delo. Posebnost stavbe je naturalistična barvna dekoracija iz keramičnih ploščic. Kot moderen secesijski okras ji je dodana kovina, ki jo je Koch uporabil pri balkonih, oknih in plastikah čebel.
   
 • STAVBA OBČINE RADOVLJICA
  Stavba nasproti Čebelice. Zgrajena je bila po načrtih celovškega arhitekta Willija Mohra. Končana je bila leta 1941 in je trdno zasidrana v historizmu.
   
 • BELI DVOR, Gorenjska cesta 21
  Vila je bila zgrajena po načrtih Josefa Hroneka
   
 • ŠARČEVA VILA IN ŠMAJDOVA VILA, Gorenjska cesta 25 in 27
  Načrt zanju je izdelal slovenski arhitekt Danilo Fürst. Vili ne skrivata avtorjeve navezanosti na učitelja Jožeta Plečnika. 
   
 • VILA MIHAELA, Ljubljanska cesta 9
  Ločena od ostalih stoji na robu Predtrga. Zgrajena je bila okrog 1907. Dolgo je veljala za najlepšo v Radovljici, saj jo je obdajal velik park z bazenom za kopanje. Danes je v kletnih prostorih kavarna.
   

 

 

Povezane novice

Radovljica velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem.
Prestolnica čebelarstva in čokolade

Najslajše slovensko mesto, ki velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem. 

Unikatna kovana luč v Radovljiškem parku
Sodobni izdelki kroparskega kovaštva

Radovljico krasijo sodobni kovani izdelki, ki so delo slovenskih oblikovalcev in kovaških mojstrov iz Krope.

Spomenik Antonu Tomažu Linhartu
Začetnik slovenskega gledališča

Spomenik prvemu slovenskemu dramatiku Antonu Tomažu Linhartu je delo domačega kiparja.

 

Aktualno & Blog

 

5 družinskih aktivnosti, ki preženejo vročino

Zapisala Rebecca Svetina, julij 2019

 

Poletje se je letos začelo z vročinskim valom, po ohladitvi pa je še en vročinski val pred vrati. Preverili smo najboljše lokacije v Radovljici za plavanje, sladoled in uživanje poletja z majhnimi otroci.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih