Lesce s cerkvijo

Cerkev Marijinega vnebovzetja

Lesce veljajo za najstarejšo Marijino božjo pot na Kranjskem. Leška župnijska cerkev je eden najpomembnejših baročnih spomenikov na Gorenjskem.

Zunanja podoba

Na fasadi cerkve je ohranjena gotska freska Marije kraljice z Jezusom na prestolu s signaturo slikarjev Nikolaja in Štefana iz Gorice, ki sta delovala na prelomu 14. in 15. stoletja. To je najstarejša podpisana fresko na Slovenskem. V pročelju cerkve najdemo fresko akademskega slikarja Vinka Tuška iz leta 1995, ki je nadomestila prvotno fresko iz obdobja gotike.

 

Zanimivost župnijske cerkve je zvonik, ki je ločen od cerkve, kar v slovenskih deželah ni običajno. Prvotni zvonik, ki se je cerkve držal na pročelju, je bil porušen v potresu leta 1511, vidni pa so ostanki zadnje stene. Po potresu so novi zvonik zgradili ločeno od cerkve in ga pozneje povečali ter konec 18. stoletja delno barokizirali. Na prostostoječem zvoniku je gotski portal z letnico nastanka 1522–23.
 

Zgodovina cerkve

Prva cerkvena zgradba naj bi stala na tem mestu že v rimski dobi, v 4. stoletju. Sredi 12. stoletja so staro cerkev, ki je bila posvečena Mariji in je privabljala številne romarje, porušili in na njenem mestu zgradili novo. Leseno kapelo je takrat zgradil briksenški duhovnik na svojem posestvu, pozneje pa z dovoljenjem oglejskega patriarhata na istem mestu postavi kamnito kapelo. V 14. stoletju je bila cerkev triladijska in je imela tri prezbiterije. Konec stoletja so jo prezidali v gotskem slogu, v 17. in 18. stoletju pa je dobila baročno preobleko. Prvotni leseni strop v ladji so nadomestili s kupolo, podrli tri prezbiterije in naredili enega kvadratnega, stranska dva pa spremenili v zakristijo.
 

Notranjost cerkve

Prezbiterij je leta 1736 poslikal Franc Jelovšek z iluzionistično upodobitvijo Marijinega vnebovzetja. Glavni oltar, posvečen Materi božji, je iz 18. stoletja in vsebuje več kipov različnih umetnikov iz 17. in 18. stoletja. Stranski oltar sv. Antona Padovanskega je delo Janeza Vurnika, sliko zanj pa je naslikal Matija Bradaška. Oltar sv. Andreja je tovarniško tirolsko delo, prav tako kot tudi oltar na desni strani.

 

Radovljiški graščak Ditrichstein je leško cerkev izročil protestantom. Iz tega časa izvira slika Jezusovega krsta v reki Jordan iz 16. stoletja. To delo neznanega severnoitalijanskega avtorja je najstarejša slika v cerkvi, ki hrani tudi kakovostne postne slike Leopolda Layerja iz leta 1795.

 

V notranjosti cerkve je mogoče opaziti tudi grbe plemiških rodbin in poznejših držav. Med njimi so grb Ortenburških grofov, Celjskih grofov, Habsburžanov in Thurnov, pa tudi grb Kraljevine Jugoslavije, Federativne republike Jugoslavije in Slovenije.

 

 

 

Povezane novice

Lesce in v ozadju Triglav
Izbrane aktivnosti v naravi

Nekoč majhna gorenjska vas, danes pa prestolnica padalstva in dom čebelarskega centra Gorenjske.

Ogled čebelnjaka
sodobno čebelarstvo in bogato založena trgovina

Obisk čebelarskega centra vam razkrije sodobno čebelarstvo in vas popeljali v skrivni svet čebel.

Cerkev Marije Pomočnice v vasi Ljubno
Marija Udarjena v Ljubnem

Čudežni pripetljaj v 17. stoletju je v vasi Ljubno rodil romarsko pot, nekoč znano daleč naokoli.

Okrasje po načrtih Ivana Vurnika
Romarsko središče z deli Ivana Vurnika

Brezjansko Baziliko obiščite zaradi milostne podobe Marije Pomagaj in zaradi del arhitekta Ivana Vurnika ter drugih slovenskih umetnikov.

 

Kmalu v Radol'ci

 

14.06.2019 00:00
iCankar
Kropa, 14.junij - 5. julij

Dnevi gledališča in glasbe v Kropo vabijo ljubitelje kulture. 

23.06.2019 18:00
O kresi se dan obesi na Gradu Kamen
Grad Kamen, Begunje

Praznovanje kresne noči in dneva državnosti v objemu ruševin Gradu Kamen pri Begunjah.

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

06.07.2019 14:00
Srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva in sveta

Prvo julijsko soboto se bodo v radovljiškem Grajskem parku zbrali Slovenci iz zamejstva in sveta. 

 

Aktualno & Blog

 

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej v Radovljici že 60 let hrani najdragocenejšo dediščino slovenskega čebelarstva.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev

Pripravili smo letošnji koledar poletnih prireditev.

Naziv vsebine

14.06.2019 08:03
13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev
12.06.2019 15:35
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih