Cerkev Marije Pomočnice v vasi Ljubno

Cerkev Marije Pomočnice

Čudežni pripetljaj v 17. stoletju je v vasi Ljubno rodil romarsko pot, nekoč znano daleč naokoli.

Med slikovitimi ozkimi uličicami gorenjske vasi Ljubno stoji cerkev Marije Udarjene. Romarska pot je počasi zamrla v drugi polovici 19. stoletja, ko so romarji pričeli obiskovati bližnje Brezje.

 

LEGENDA O MARIJI UDARJENI

Ob obnovi cerkve v 17. stoletju se je zgodil pripetljaj, ki je cerkev v Ljubnem spremnil v pomembno romarsko pot. Zaradi pripetljaja se je cerkve prijelo ime cerkev Marije Udarjene.

 

Ko so leta 1692 obnavljali cerkev, so kip Marije Pomočnice postavili v lopo za cerkvijo. Kot zidar je pri obnovi sodeloval Gregor Eržen, ki je imel dekle po imenu Marija. Ko je hodil mimo Marijinega kipa v lopi, je govoril, da ima nebeška mati sicer lepe oči, a da ima njegova Marija še lepše. Zazdelo se mu je, da mu je Marijin kip odkimal, češ da to ni res. To ga je tako razjezilo, da je s kladivom udaril v Marijino sence. Iz nastale razpoke je pritekla kri, ki se ni ustavila. Tedanji župnik Adam Gregor Engelman je poklical podobarja, ki naj bi udarjeno mesto na Marijinem kipu popravil in prebarval. Toda zaman, razpoka ni izginila vse do danes. Zidar Gregor je, da bi se oddolžil za nesrečo, odšel na romanje v Rim. Ko se je po dveh letih vrnil in pokleknil pred Marijo, se mu je ta v znamenje odpuščanja nasmehnila.

Marijin kip so po pripetljaju postavili na tron glavnega oltarja, zgodba pa je naslikana v oboku prezbiterija.

 

Notranjost cerkve

Strop pravokotne ladje je banjasto obokan in poslikan. Prezbiterij, na katerem je naslikana zgodba o udarjeni Mariji, je gotski. 

Glavni oltar je bil sprva posvečen sv. Lovrencu, katerega sliko je po letu 1692 nadomestil kip Marije Udarjene. Okrog oltarja visijo številne votivne slike, med njimi tudi zaobljuba nekega grofa iz Petrinje na Hrvaškem. Ena najbolj zanimivih podob prikazuje dobro in slabo opravljeno spoved.

Stranski oltarji so kamniti in izdelani v šestdesetih letih 19. stoletja v kamnoseški delavnici Janeza Vurnika.

 

Zgodovina cerkve

Prvi zapisi o cerkvi, ki je bila prvotno posvečena sv. Lovrencu, segajo v leto 1377. Po čudežnem dogodku v 17. stoletju se je glas o cerkvi hitro razširil in k njej je prihajalo vedno več romarjev. V 18. stoletju so se zato odločili za gradnjo nove cerkve, ki so ji pozneje ob strani prizidali kapelo sv. Treh kraljev. Leta 1820 je bila cerkev močno poškodovana v požaru, glavni oltar pa je ostal nedotaknjen.

Zvonik stoji samostojno in je bil pozidan v 18. stoletju.

 

 

 

Povezane novice

Okrasje po načrtih Ivana Vurnika
Romarsko središče z deli Ivana Vurnika

Brezjansko Baziliko obiščite zaradi milostne podobe Marije Pomagaj in zaradi del arhitekta Ivana Vurnika ter drugih slovenskih umetnikov.

Ljubno
Gorenjska vas, polna fresk

Hiše, prepolne fresk, se stiskajo na pobočju ob nekdanji romarski cerkvi Marije Udarjene. 

 

Aktualno & Blog

 

5 družinskih aktivnosti, ki preženejo vročino

Zapisala Rebecca Svetina, julij 2019

 

Poletje se je letos začelo z vročinskim valom, po ohladitvi pa je še en vročinski val pred vrati. Preverili smo najboljše lokacije v Radovljici za plavanje, sladoled in uživanje poletja z majhnimi otroci.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih