Skoči do osrednje vsebine

Sveta Trojica v Kamni Gorici

Cerkev sv. Trojice

Po stopnicah se povzpnite k cerkvi iz 17. stoletja, obiščite staro Mežnarijo v bližini in se razglejte po okolici.

Cerkev sv. Trojice nad kovaško vasjo Kamna Gorica je bogato okrašena. Lega nad vasjo ponuja izvrsten razgled na vas, prek dobrav pa pogled seže do Stola in Begunjščice.

V bližini cerkve je Muzejska hiša Mežnarija, v kateri je urejen krajevni muzej.

 

K cerkvi se lahko povzpnete peš z osrednjega vaškega trga ob lipi. Kamnito stopnišče z nekaj čez 100 stopnicami se prične med hišama s številko Kamna Gorica 37 in 48. Z zahodne strani naselja k cerkvi vodi cesta.

 

Zunanja podoba

Zunanjost cerkve krasijo originalne poslikave. Na vhodnem pročelju je freska sv. Trojice, na severni fasadi je prizor, ko Jezus sreča svojo mater. Originalno je bila na tej strani tudi freska Žene ob Križanem, ki pa so jo prestavili na vzhodno fasado. 

 

Ob cerkvi je pokopališče z nekaj ohranjenimi lepo klesanimi nagrobniki. Levo od vhodnih vrat v cerkev je nagrobnik rodbine Toman z zadnjim zapisom pesniku, politiku in domoljubu dr. Lovru Tomanu. Nasproti vhoda v cerkev je spomenik padlim v prvi svetovni vojni.
 

Notranjost cerkve

V osnovi ima pravokotni tloris, opremljena in poslikana je v novorenesančnem slogu. Glavni oltar iz leta 1863 je delo Janeza Vurnika, kamnoseka in podobarja iz Radovljice. V niši je slika sv. Trojice, ob straneh pa kipi sv. Andreja, sv. Petra, sv. Pavla in sv. Jerneja.

 

Prvotno sta bila v cerkvi le dva stranska oltarja: Sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, in sv. Florijana, zaščitnika gasilcev in priprošnjika proti požaru. Sliki sta delo Valentina Metzingerja, najpomembnejšega baročnega slikarja na Slovenskem. Na oltarnih mizah stranskih oltarjev sta sliki Matere božje, ki je delo domačina Matevža Langusa, in sv. Jožefa, morda prav tako Langusovo delo. Ko je bila leta 1754 cerkev povečana, so dodali še oltar Marijinega brezmadežnega srca in oltar sv. Jožefa. Oba sta delo Janeza Vurnika iz leta 1860. Prižnica je poznobaročno delo.

Cerkvene orgle so delo bratov Ignacija in Ivana Zupana, orglarskih mojstrov, ki sta živela in ustvarjala v Kamni Gorici.

Kovani lestenec je delo kroparskega umetniškega kovača Joža Bertonclja.
 

LEGENDA O NASTANKU CERKVE

Z gradnjo kamnogoriške cerkve je povezana legenda, ki pravi, da so prebivalci Kamne Gorice cerkev želeli postaviti na polju ob vasi. Ko so tam pripravili gradbeni material in orodje, je čez noč vse izginilo. Našli so ju na Ravnici nad vasjo in se odločili tam postaviti cerkev.

 

Povezane novice

Razgled od Mežnarije
Črna kuhunja in lokalne posebnosti

V 200 let stari hiši je ohranjena črna kuhinja in razstava o znamenitih vaščanih ter zanimivostih Kamne Gorice. 

Stara kovačnica ob potoku
Male Benetke pod Jelovico

Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo imenujejo tudi Male Benetke.

Narava pod Pustim gradom
Iz Radovljice preko reke Save do čudovitih razgledov

Očarljiv krožni potep vodi iz Radovljice preko reke Save na ruševine Lipniškega gradu.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih