Skoči do osrednje vsebine

Radovljica del Pohodniške poti Julijske Alpe

4. etapa priljubljene daljinske pohodniškle poti Juliana Trail poteka skozi Radovljico.

Pot okrog Julijskih Alp (Juliana Trail) je krožna pot, ki poteka v smeri urinega kazalca okrog Julijskih Alp. Skupna dolžina poti je 270 km, in je razdeljena na 16 etap. Etape so zasnovane tako, da je v krajih začetka oziroma konca etap možno prenočiti oziroma so tam tudi možnosti za okrepčilo ali nakup hrane in pijače. Etapa se, če je le mogoče, začne na železniški ali avtobusni postaji, kar pohodnikom omogoča trajnostni in mobilni dostop ter izbiro vstopne in končne točke poti.

 

Namen poti ni vzpenjanje na skalne vrhove najvišjih slovenskih gora, temveč občudovanje lepote Julijskih Alp iz dolin in razglednikov v njihovem predgorju. Nagovarja predvsem pohodnike, ki jih zanima naravna in kulturna dediščina ter pristen stik z lokalnimi prebivalci. 

 

"To je pot, ki vas vodi po robu, ki vam omogoča odkrivanje skritih naravnih posebnosti, ki jih ne najdete v nobenem turističnem letaku, da spoznavate zgodbe in legende, ki jih ne najdete v nobeni turistični ponudbi, da obsedite na številnih razglednih točkah in se zazrete v daljna obzorja, ki jih rišejo visoki vrhovi in barvite doline. Pot, kjer odkrivate bogato kulturno dediščino krajev v Julijskih Alpah in njenem obrobju, številne manj znane naravne posebnosti, zgodovinske in kulturne znamenitosti ter znanja, ki se med ljudmi v teh krajih iz roda v rod niso pozabila in jih ponujajo unikatni rokodelski izdelki in kulinarične dobrote."

 

Pot povezuje deset občin na območju Julijskih Alp. To so občine Kranjska Gora, Jesenice, Žirovnica, Radovljica, Bled, Gorje, Bohinj, Tolmin, Kobarid in Bovec.

 

Del poti poteka tudi po območju občine Radovljica. Pohodniki daljinske poti na območje Radol'ce vstopijo pri Sankaški koči, kamor se vzpnejo iz smeri Žirovnice. Od tu se mimo cerkvice sv. Petra spustijo v Begunje ter pot nadaljejo skozi pristne vasice radovljiške Dežele proti staremu mestnemu jedru Radovljice, od koder nadaljujejo proti reki Savi in naprej do Šobca in na Bled. 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih