Skoči do osrednje vsebine

Gospa riše na steklo

Praznična Radovljica

29.11.2023 11:49

Letošnja decembrska okrasitev mestnega jedra Radovljice je spet nekaj posebnega. Poleg lučk in okrasja iz naravnih materialov dajejo piko na i pravljičnemu vzdušju tudi praznično poslikana okna. 

Poslikava na steklu
Slika na oknu

Radovljica že več let decembrsko podobo gradi na pristnosti. Ob lučkah, ki se pojavljajo predvsem kot zvezdnato nebo nad mestom, je velik poudarek na okrasju iz povsem naravnih materialov. V ospredju so iz naravnega smrečja spleteni venci ter girlande ter iz naravnega vrbja spleteni elementi okrasitve kot so smrečice ter drugo viseče okrasje. Izdelki iz vrbja in venčki v mestu pa so skupno delo pletarke Tanje Legat in Petre Kunstelj ter Natalije Černe, ki v imenu TIC Radovljica vodi projekt decembrske okrasitve mestnega jedra. Tudi letos vhod v mesto krasi velik božični venec, ki je delo floristke dr. Sabine Šegula. Obiskovalci mesta pa ob obisku ne smejo mimo graščine, saj jih v notranjosti tudi tokrat čaka posebna praznična krinolina v niši baročnega stopnišča.

 

Letošnja novost v okrasitvi Radovljice so avtorske poslikave na mestnih oknih. Te so delo domačinke, akademske slikarske Mete Šolar, ki je na pobudo Javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica in v sodelovanju z lastniki in uporabniki različnih oken v mestu, z 12 čudovtimi poslikvamami na sedmih stavbah poskrbela za svojevrstno galerijo na prostem. S tem smo rokodelskim pletarskim spretnostim dodali še slikarstvo. V Radovljici je tako nastala galerija 12 slik, ki se vrstijo od radovljiškega parka do razgledne točke. Izvirna okrasitev je povezala na eni strani prebivalce in ponudnike storitvene dejavnosti, hkrati pa gre za zelo trajnosten način prazničnega krašenja.

 

Praznične lučke bomo v Radovljici prižgali v petek, 1. decembra. Že tradicionalno bo istočasno potekal zaključni dogodek meseca lokalne kulinarike. Prižig lučk bosta pospremila lokalna artista Kreaktiv z ulično predstavo in skupina Help! A Beatles Tribute Band.

 

Vabljeni v praznično Radovljico

Povezane novice

01.12.2023 00:00
Linhartov trg, Radovljica

Decembrski dogodki in čarobno praznično vzdušje v starem mestnem jedru Radovljice.

29.12.2023 19:00
Linhartov trg

Na zadnji petek v letošnjem letu nas bo na Linhartovem trgu obiskala zasedba Koala Voice

22.12.2023 19:00
Decembrski program na Linhartovem trgu

Decembrsko dogajanje na Linhartovem trgu nam bo popestrila slovenska skupina Fed Horses.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih