Skoči do osrednje vsebine

Urban Magušar odpira vrata Manufakture, foto: Jana Jocif

Manufaktura je odprla vrata

08.01.2019 13:02

Na Linhartovem trgu je vrata odprla ogledna lončarska delavnica in trgovina s keramiko.

Na odprtju Manufakture, foto: Jana Jocif
Na odprtju Manufakture v Radovljici, foto: Jana Jocif
Manufaktura, foto: Miran Kambič
Manufaktura, foto: Miran Kambič

Manufaktura, ki je v soboto, 5. januarja prvič odprla vrata obiskovalcem, bo ponujala vpogled v delo v maloserijski proizvodnji keramike, hkrati pa bo to tudi trgovina s keramičnimi izdelki ter materialom in opremo za keramike

 

Manufaktura se nahaja v pritličju hiše Linhartov trg 12. Prostor, ki je od leta 1965 sameval in bil neizkoriščen, je dobil zanimivo vsebino, ki je odlična popestritev s kulturo prežetega starega mestnega jedra Radovljice. Lastnik in vodja Manufakture je Urban Magušar, priznan lončar, ki ima svojo delavnico v Magušarjevi hiši na drugi strani ulice. Čeprav glavnino svoje lončarske proizvodnje zaenkrat ohranja v mansardi Magušarjeve hiše, bo tudi v Manufakturi moč videti proces nastajanja lončarskih izdelkov. Tu bodo namreč od zdaj naprej nastajale keramične hišice starega mestnega jedra Radovljice, kasneje pa tudi drugi lončarski izdelki. 

 

V trgovinskem delu so naprodaj lončarski izdelki Magušarjeve hiše, ki se radi opirajo na tradicionalno slovensko keramiko ter evropsko keramiko, a so njena nadgradnja tako v smislu estetike kot tudi uporabnosti. Drugi del trgovinice je namenjen izdelkom za keramike. Na voljo so različne gline, barve, orodje ter lončarska oprema

 

Z ureditvijo Manufakture je Radovljica pridobila še en kamenček mozaika pri oživitvi starega mestnega jedra. Pridobitev je še toliko bolj zanimiva ker je tradicija lončarstva doma tudi v okolici Radovljice, Magušarjeva hiša pa se z raznoliko ponudbo in vsebinami vse bolj odpira obiskovalcem. Z uredivijo trgovinice izdelkov na novi lokaciji, bo v Magušarjevi hiši zdaj več prostora nemenjenega razstavam.

 

Manufaktura je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 ter od 14.00 do 16.00, ob sredah do 19.00, vrata pa odprejo tudi vsako prvo soboto v mesecu med 10.00 in 13.00.

Povezane novice

Manufaktura v Radovljici
Lončarska delavnica in trgovina

V starem mestnem jedru Radovljice Magušarjeva hiša in Manufaktura ponujata vpogled v lončarsko tradicijo in sodobno ustvarjanje lončarskih izdelkov. 

26.09.2018 11:44
Novo v TIC Radovljica

Od zdaj naprej lahko svojo najljubšo hišo z Linhartovega trga odnesete tudi domov.

07.05.2018 11:59
Urban Magušar
Zapis ob projektu Katalog slovenskih glin

Magušarjeva hiša je z lastnikom Urbanom Magušarjem postala središče lončarstva. Za Urbana glina ni le surovina, iz katere ustvarja že več desetletij. Glina je zanj življenje. Ob tem pravi: »Kdor ima ves čas roke v glini, se dotika in vstopa v stik z nastankom vesolja.«

zapisal Urban Magušar , maj 2018

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih