Skoči do osrednje vsebine

Kroparski glasbeni abonma

24.04.2022 18:00

V Kropi bo v letošnjem letu na sporedu 5 vrhunskih klasičnih glasbenih koncertov, združenih v glasbeni abonma.

Dvorana kulturnega doma bo tudi letos punudila kakovostne večere glasbe, ki jih je vredno obiskati. Koncertni večeri bodo preplet manjših in večjih zasedb, vokalne in inštrumentalne glasbe.

 

Koncerti v 2022: 

 

Nedelja, 24. april, ob 18uri- L. van Beethoven in B. Smetana

Nastropajo: 

Ana Ločniškar, Sara Mivšek, Anja Vujanović, Tara Čubrilo – violina

Anastazija Krenn, Maja Zupin – viola

Kim Kozlevčar, Daniela Radevska – violončelo

 

Program: 

Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet v št. 4 v c-molu, Op. 18

Bedrich Smetana: Godalni kvartet št. 1 v e-molu („Iz mojega življenja“)

 

Godalni kvartet, ki ga praviloma sestavljata dve violini, viola in violončelo, je osnovna in najpogostejša oblika inštrumentalne komorne zasedbe. Osem mladih glasbenic sestavlja dva godalna kvarteta, ki na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirajo komorno igro pod mentorstvom doc. Nejca Mikoliča. Glasbenice povezuje izjemen zanos, motiviranost in želja po iskrenem skupnem muziciranju. Zasedbi redno koncertirata po Sloveniji ter na dogodkih Akademije za glasbo in Univerze v Ljubljani.

 

Nedelja, 15. maj 2022, ob 18.uri- Bariton „a la carte“

Nastopajo:

Martin Kozjek – bariton

Slovenski godalni sekstet

 

Mladi baritonist Martin Kozjek deluje v raznih komornih sestavih, koncertira doma in v tujini ter je prejemnik številnih nagrad pevskih tekmovanj. Skupaj s Slovenskim godalnim sekstetom bo izvedel samospeve slovenskih in tujih avtorjev, v drugem delu koncerta pa bomo lahko prisluhnili spevnim baritonskim arijam iz zakladnice opernega belcanta. Program v pripravi. 

 

Nedelja, 5. junij 2022, ob 19. uri: - Pomanjšana opera

Nastopajo:

Ensemble Minui (Anna Morgoulets – violina, Helmut Rosson – violina, Nejc Mikolič – viola, Wilhelm Pflegerl – violončelo, Anna Gruchmann – kontrabas, Sieglinde Grössinger – flavta, Stefan Potzmann- klarinet, Markus Höller – francoski rog, Clemens Böhm – fagot. 

 

Program: 

Liszt, Wagner, R. Strauss

 

Ansambel Minui deluje od leta 2016. Zasedbo sestavlja devet glasbenikov, stacioniranih v Avstriji. Razpeti med komorno zasedbo in orkester večinoma izvajajo inovativne priredbe opernih del. Februarja letos je pri založbi Ars Produktion izšla njihova druga zgoščenka. Že prva zgoščenka, dve leti prej, pa je bila deležna odličnih odzivov svetovno uveljavljenih glasbenih kritikov in bila pri Deutsche Klassik nominirana v štirih različnih kategorijah. Njihovi posnetki se redno predvajajo na evropskih radijskih postajah za klasično glasbo. Redno koncertirajo v tujini, s tokratnim koncertom pa se bodo prvič predstavili tudi v Sloveniji.

 

Nedelja, 18. september 2022, ob 18. uri - Preoblečena klasika

Salzmusique

Nastopajo: (Filip Brezovšek – klarinet, Matej Haas – violina, Neža Klinar – violina, Nejc Mikolič – viola, Tamara Gombač – violončelo, Miha Firšt – kontrabas, Maja Gombač – klavir)

 

Sedem profesionalnih glasbenikov in članov avstrijskega orkestra Philharmonie Salzburg leta 2018 ustvari ansambel, v katerem združuje svojo ljubezen do resne glasbe in željo po svobodnem muziciranju ter improvizaciji. Skupni izraz najdejo v najrazličnejših zvrsteh etnične glasbe, svoje lastne priredbe tradicionalnih melodij pa redno uvrščajo na program poleg najimenitneših mojstrovin klasičnega repertoarja. Vizija ansambla je premostiti razlike med akademskim poustvarjanjem ter prosto improvizacijo in s tem včasih nedostopno umetniško glasbo občinstvu predstaviti na bolj komunikativen in atraktiven način. Tako folklorna kot tudi klasična glasba predstavljata pomemben del globalne kulturne dediščine, saj odražata stanje duha in časa, v katerem sta nastali.

Na programu bodo priredbe najrazličnejših etno zvrsti, od klezmer & gipsy glasbe pa vse do tanga, kot tudi originalna dela klasičnih skladateljev, ki so svoj navdih črpali v ljudski glasbi.

 

Nedelja, 23. oktober 2022, ob 18.uri - Daj predrami se, predrami …

Nastopajo:

Mešani pevski zbor in solisti

Slovenski godalni sekstet

Eva Jelenc Drozg – dirigentka

 

Program:

Mozart, Schubert, Schwab

 

Orkester, solisti in zbor bodo v prvem delu izvedli sakralni mojstrovini, Schubertovo mašo v G-duru, D.167, ter Mozartov Laudate Dominum, K.339. V drugem delu bosta na sporedu dve skladbi slovenskega skladatelja Antona Schwaba – kantata Zlata kanglica in koncertni valček Dobro jutro.

 

Nedelja, 27. november 2022, ob 18.uri - Brezčasni dueti

Nastopajo: 

Beti Bratina – sopran

Martin Sušnik – tenor

Slovenski godalni sekstet

 

Koncert sopranistke Beti Bratina je v bil prvi sezoni deležen tolikega navdušenja publike in bleščečih zapisov kritikov, da smo jo k sodelovanju povabili tudi letos. Tokrat se ji bo na odru pridružil še vrhunski tenorist, solist mariborske opere, Martin Sušnik.  Glede na ustaljeno prakso koncepta programov Kroparskega glasbenega abonmaja na koncertu lahko pričakujemo samostojno delo za godalni sekstet, posamezne sopranske in tenorske arije, za vrhunec pa nekaj najlepših, vsem dobro znanih duetov iz železnega repertoarja operne literature. Program v pripravi. 

 

Nedelja, 11. december 2022, ob 18. uri - Sozvočja mladih

Nastopajo: 

Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Janez Podlesek – koncertni mojster

 

Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani s svojimi koncerti nenehno potrjuje hitro umetniško rast in kaže močan ustvarjalni naboj. Študentje glasbe, ki nekajkrat na leto skupaj poustvarjajo pod umetniškim vodstvom Janeza Podleska, samozavestno sprejemajo izzive najzahtevnejše glasbene literature. Program v pripravi.

 

Posamezni koncert: 10,00 EUR
Cena abonmaja: 85,00 EUR

Nakup vstopnic je mogoč v pisarni Krajevne skupnosti Kropa in v TIC Radovljica. 

 

Koncerti potekajo v veliki dvorani Kulturnega doma v Kropi.

Organizator:Kulturno društvo Kropa

Povezane novice

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Cerkev Matere Božje
Legenda o kroparski Kapelci

Kroparska Kapelca stoji dvignjena nad Kropo sredi gozdnatega pobočja. Zgradili so jo zaradi čudežnega pripetljaja. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih