Skoči do osrednje vsebine

Petrova pot Kamna Gorica

Kratek sprehod čez očarljive obrečne travnike in gozdove vas pripelje do ostankov nekdanjih železolivarn v Lipniški dolini.

Petrova pot je hommage Petru Novaku (1846-1910), nekdanjemu lektorju latinskega jezika na dunajski univerzi, rojenemu v Kamni Gorici. Po upokojitvi se je vrnil v rojstno vas, kjer je zgradil in popravil številne stare poti v okolici Kamne Gorice.

 

Petrova pot povezuje vas Kamna Gorica s cesto proti Zgornji Dobravi in ​​osnovno šolo Staneta Žagarja v Lipnici. Sprehod po Petrovi poti nam predstavi ekosisteme obrečnih travnikov in gozdov ob potoku Lipnica ter nas popelje na kratko v zgodovino nekdanjih železolivarn in kovaških tradicij.

 

OPIS POTI: 

Izhodišče poti zlahka najdete pri gostilni Mlin na spodnjem koncu Kamne Gorice. Sledimo dovozni poti ob gostinskem vrtu, ki vodi proti zasebni hiši. Ko pridete do hiše, zavijete levo in hodite čez manjši betonski mostiček, ki nas pripelje do travnikov ob potoku Lipnica. Sledimo pešpoti, ki vodi ob robu travnika, ki je delno senčen z gozdom zgoraj. Pot se približa potoku in vodi naprej skozi obrečni gozd. Ko pot spet doseže obrečni travnik, boste na drugi strani reke prepoznali samotno hišo. Skirarjeva domačija stoji na ostankih železolivarne spodnje Kamne Gorice, kasneje pa so jo preuredili v kovačnico, kjer so izdelovali sekire in drugo kmečko orodje. Na desni strani stavbe je še vedno viden vodni zbiralnik livarne, prav tako se še vedno vidi velikansko livarsko kladivo z imenom "Norec" ("Norec"). Pot nas naprej vodi čez travnike in se konča pri samotni hiši in cestnem mostu.

Na izhodišče se lahko vrnemo po poteh ali pa hojo (precej) podaljšamo z vzponom po cesti do vasi Zgornja Dobrava. V križišču sredi vasi zavijemo levo in sledimo gozdni cesti, ki vodi skozi gozd na vrhu grebena. Do razgledne točke Ojstra Peč se po Kamnogoriški razgledni poti vrnemo do Kamne Gorice.

 

Izhodišče: gostilna Mlin Kamna Gorica

Razdalja: 0,8km
Trajanje: 0,30h
Najvišja točka: 481m
Najnižja točka: 452m

Zahtevnost: nezahtevna pohodniška pot 

 

V TIC Radovljica in TIC Begunje je na voljo Karta tematskih pohodniških poti v Radovljici in okolici.

NAROČITE KARTO NA SPLETU   

Povezane novice

Narava pod Pustim gradom
Iz Radovljice preko reke Save do čudovitih razgledov

Očarljiv krožni potep vodi iz Radovljice preko reke Save na ruševine Lipniškega gradu.

Ob reki Savi po ribiških poteh.

Prijetno interaktivno pohodno pot spremlja reka Sava z njenim naravnim bogastvom.

Čebelja družinska dogodivščina Radovljica
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih