Skoči do osrednje vsebine

Kovan zmaj v Kropi

Kovaški kraji pod Jelovico

Vsak torek v juliju in avgustu

Kovana lepota narave, zibelka kovaštva, Male Benetke, so poimenovanja za kraje ki jih boste obiskali. Spoznajte bogato tradicijo kovanja in obiščite slikovita stara jedra Krope in Kamne Gorice.

Kropa
Obisk Vigenjca Vice
Kamna Gorica
Kamna Gorica

Kraje pod Jelovico je zaznamovala voda, ki priteče izpod planote, in bogata kovaška preteklost. Slednjo vam najprej v Kropi, nato pa še v Kamni Gorici približa lokalni vodnik. Priložnost bo tudi za obisk Vigenjca Vice, kjer bo prikaz kovanja v živo.

 

Izlet vključuje:

  • voden ogled trškega jedra Krope
  • voden ogled Kamne Gorice
  • vodenje na avtobusu
  • organizacijo izleta

 

Cena dnevne vozovnice: 25 €, otroci do 10 leta brezplačno.
BREZPLAČNO s kartico ugodnosti Julijske Alpe: Radovljica in Julijske Alpe: Bled.

Odhod iz Bleda, Lesc, Radovljice ob 9.00, povratek na Bled ob 13.30.

 

Opis izleta

Z Bleda se boste skozi Lesce in Radovljico odpeljali na drugo stran reke Save, v Lipniško dolino, ki predstavlja bogastvo ohranjene narave in kovaške dediščine pod gozdnato Jelovico. Na zelenem grebenu vas ob poti pozdravljajo ruševine Pustega gradu. Vožnjo z avtobusom boste nadaljevali do Krope. Tam si boste z lokalnim vodnikom ogledali trško jedro, ki je bilo od vseh slovenskih krajev prvo spomeniško zaščiteno, že leta 1952. Edinstvena arhitekturna podoba pomembnega kovaškega središča govori zgodbe fužinarskih in kovaških družin, pomen kraja nekoč pa poudarjata kar dve cerkvi v sicer majhnem kraju. Skupaj z vodnikom se boste sprehodili po slikovitih ulicah, nato pa sami po želji obiskali tudi Kovaški muzej in Vigenjc Vice ali pa čas namenili samostojnemu raziskovanju kraja in okolice. Dogajanje v notranjosti Vigenjca Vice si boste lahko ogledali tudi s pomočjo brezplačne spletne aplikacije.

 

Po ogledu Krope se boste z avtobusom odpeljali v Kamno Gorico, kjer vas bo vodnik popeljal na voden sprehod. Kamna Gorica je bila nekoč prav tako kovaško središče, od tu pa izvira tudi nekaj znanih mož (Matevž Langus, Lovro Toman). Po ogledu slikovitega starega jedra in muzejske hiše se boste z avtobusom vrnili proti Bledu.

Na poti lahko obiščete tudi:

 

NAKUP VOZOVNICE NA SPLETU

Povezane novice

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Stara kovačnica ob potoku
Male Benetke pod Jelovico

Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo imenujejo tudi Male Benetke.

Lipniška dolina jeseni
Kovana lepota narave

Lipniška dolina navdušuje z neokrnjeno naravo ter dediščino kovaštva v Kropi in Kamni Gorici.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih