bronasti kip Ceneta Avguština

Cene Avguštin in razvoj mesta Radovljica

Pred radovljiško cerkvijo vas pozdravlja bronasti kip Ceneta Avguština. V ozadju stoji razstava, ki temelji na njegovem delu in govori o razvoju mesta Radovljica.

Cene Avguštin je bil prvi gorenjski muzealec in varuh kulturne dediščine ter vodilni slovenski raziskovalec urbanističnega in stavbnega razvoja mest. Kip je delo Avguštinove sorodnice, kiparke Tatjana Kostanjevič iz hrvaške Opatije, ki je svoje delo mestu podarila.

 

Cene Avguštin

Cene Avguštin (1923-2010) je bil rojen v hiši v starem jedru mesta Radovljica. Kot umetnostni zgodovinar je po drugi svetovni vojni oral ledino na področju varovanja kulturne dediščine, muzealstva in konservatorstva. Skrbel je za organizacijo spomeniškega varstva na Gorenjski, bil je prvi direktor Mestnega muzeja in nato Gorenjskega muzeja v Kranju in ravnatelj Zavoda za spomeniško varstvo Kranj. Prizadeval si je za popularizacijo kulturne dediščine in bil priljubljen predavatelj in likovni kritik.

 

Osrednje področje njegovega preučevanja in raziskovanja so bili urbanistični, naselbinski in arhitekturni razvoj gorenjskih mest in trgov, preobrazba meščanskih hiš tekom stoletij ter preučevanje likovnih in arhitekturnih sestavin ljudskega stavbarstva na Gorenjskem. Njegovo raziskovanje je bilo vselej tesno povezano z domačo Radovljico, kjer je bil rojen, živel in umrl. Njenemu preučevanju se je posvečal več kot pet desetletij in sodeloval pri obnovah starega mestnega jedra ter posameznih spomenikov in stavb.
 

 

 

Povezane novice

Staro mestno jedro Radovljice ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Vhod v cerkev sv. Petra
Obzidana gotika na očarljivem trgu

Imeniten primer gotske dvoranske cerkve. Krasijo jo umetelno oblikovani oboki, angelska zvezda in črn marmornat oltar.

Vodnjak zgrajen v spomin Josipini Hočevar
Spomenik radovljiški dobrotnici

Osvežite in odžejajte se pri vodnjaku, ki je posvečen dobrotnici Josipini Hočevar.

Voden ogled starega mestnega jedra
Radovljica z lokalnim vodnikom

Raziščite staro mestno jedro Radovljice v družbi izkušenega lokalnega vodnika.

 

Aktualno & Blog

 

5 družinskih aktivnosti, ki preženejo vročino

Zapisala Rebecca Svetina, julij 2019

 

Poletje se je letos začelo z vročinskim valom, po ohladitvi pa je še en vročinski val pred vrati. Preverili smo najboljše lokacije v Radovljici za plavanje, sladoled in uživanje poletja z majhnimi otroci.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

18.09.2019 14:26
09.08.2019 10:37
10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih