Skoči do osrednje vsebine

Rojstna hiša Ivana Vurnika v Radovljici.

Vurnikova pot 2022

17.09.2022 07:00

Pot po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom nas bo letos vodila v Prekmurje. 

Program potovanja:

  • zbor ob 6.45 na avtobusni postaji Radovljica, odhod avtobusa ob 7. uri. 
  • Ostali potniki se nam bodo pridružili ob 8:00 uri v Ljubljani na parkirišču Dolgi most
  • Prvi postanek bo ob Soboškem jezeru v paviljonu Expano (Sono Arhitekti), ki je bil leta 2018 zastavljen kot vstopna točka v Pomurje in ohranja zunanji videz slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo Milano 2015.
  • Nato bo sledil ogled funkcionalističnih vil arhitekta Ferija Novaka iz 30. let 20. stoletja (vile Keršovan, vile Vučak in vile Koltaj). Novak je eden najpomembnejših predstavnikov funkcionalistične arhitekture in urbanizma pri nas, uveljavil pa se je tudi na področju oblikovanja notranje opreme ter javnih in nagrobnih spomenikov. Njegov opus bomo zaključili z ogledom Kina Park in stavbe nekdanje osnovne šole.
  • Sledil bo ogled sodobnejših rešitev, npr. Ekonomske šole Murska Sobota (arhitekti Rok Benda, Primož Hočevar in Mitja Zorc) in zasnove novega drevoreda (arhitekti Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Primož Žitnik in Nejc Florjanc), ki je poimenovan po reformatorju Martinu Luthru. Z novim sprehajališčem med evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom so tako povezali zgodovinsko os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo.
  • Dan bomo zaključili pri spomeniku narodnim buditeljem. Spomenik je zasnoval kipar Mirsad Begić in predstavlja kompozicijo petih portretov prekmurskih narodnih buditeljev: Franca Ivanocyja, Jožefa Klekla starejšega, Matije Slaviča, Ivana Jeriča in Franca Kovačiča. 
  • Povratek v Radovljico pozno zvečer.

 

Tudi tokratno Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

 

Obvezna prijava.

SPLETNA PRIJAVA NA IZLET

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih