Lončarstvo

Ena najstarejših obrti je že nekdaj imela svoje središče v vasi Ljubno na Gorenjskem. Danes se z njo lahko v živo srečate v Radovljici, kjer si v lončarstvu in lončarskih izdelkih podajata roko sodobnost in tradicija. Vsako leto konec maja poteka v Radovljici tudi mednarodni festival keramike.

Lončarstvo, ena najstarejših obrti, izdelovanje posode in drugih izdelkov iz gline, ročno ali na lončarskem vretenu je bilo razširjeno tudi v Radol'ci. Lončarstvo se je v Sloveniji razvijalo predvsem v lončarskih središčih in eno teh je bila vas Ljubno. Poleg Komende je bilo Ljubno največji lončarski center na Gorenjskem. 

Ljubenski lončarji so tako imenovane ljubenske sklede prodajali daleč naokoli. Tradicija lončarstva je v Ljubnem zamrla že pred sto leti, ohranjena pa je zato v drugih krajih v okolici. V Radovljici deluje več umetnikov, ki ustvarjajo iz gline. Iz nje z upoštevanjem tradicije in sodobnih trendov oblikovanja na pristen način ustvarjajo uporabne in dekorativne predmete, vodijo pa tudi delavnice in tečaje.

zdaj je čas za vaš aktivni oddih v Radol'ci

 

Kulinarični oddih v Radovljici

 

 

Naziv vsebine

22.06.2020 10:48
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
16.06.2020 13:03
Prve Michelinove zvezdice v Sloveniji
11.06.2020 14:07
11.06.2020 12:11
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih