Skoči do osrednje vsebine

Ulična hrana iz Radovljice

Dogodki, ki prebudijo brbončice

Okusi Radol'ce, ki so radovljiško kulinarično združenje, lahko srečate ne le na gostilniških terasah ter v restaracijah, ampak tudi na dogodkih v Radovljici. Preverili smo, zakaj jim ulična prehrana predstavlja poseben izziv.

Radol'ca je destinacija mnogih dogodkov, ki se vrtijo okoli kulinarike ali pa jih kulinarika odlično dopolnjuje. Kulinarične dogodke si lahko ogledate tukaj, v pogovoru pa izpostavljamo poletne četrtkove večere in decembrske koncerte na trgu, na katerih za kulinariko poskrbijo Okusi Radol'ce.

 

Gospa kuha

Gostilne in restavracije Okusov Radol'ce s svojo street food ponudbo popestrijo marsikateri dogodek v mestu. 

 

Ulična hrana Okusov Radol'ce poleti dela družbo prijetnim koncertom na slikovitem Linhartovem trgu. Tako kot je glasba skrbno izbrana za ta očarljiv prostor, se v vsakem grižljaju čuti duša posamezne restavracije. Na četrtkovih večerih v mestu ne boste srečali vsak teden enake ponudbe, saj se gostinci vnaprej dogovorijo, kdo bo prisoten. Tako se tudi na dogodkih poudarja raznolikost na eni in sodelovanje na drugi strani. S tem se prav tako menja ponudba, želja restavracij pa je, da obiskovalcu ponudijo drugačno ulično prehrano, ne le burgerjev.

 

Postrežba hrane

Obiskovalce vedno znova navdušijo z novimi jedmi in odličnimi okusi. 

 

 

Radovljiški chefi vsakokrat skrbno načrtujejo, kaj bodo postregli v starem delu mesta. »Ko kuham za goste v Tulipanu in tudi ko pripravljam jedi za goste četrtkovih večerov na trgu, imam v mislih le nekaj – lokalno. To torej, da v jedi vključim čim več lokalnih sestavin,« je jasen Milan Milanović, chef v Gostišču TulipanVodja gostišča Mojca Ažman pa doda: »Četrtkovi večeri se nam zdijo odlična priložnost, da svojo kulinariko predstavimo tudi drugje

 

Podobno razmišlja Gašper Kordež, chef v Restavraciji Tabor, ki je daleč naokoli znana po ribjih jedeh: »Ko se lotimo snovanja jedi za četrtkova druženja na trgu, se osredotočimo predvsem na to, kako naj na privlačen in hkrati enostaven način predstavimo naše odlične ribje jedi.« V Radovljici, kjer so ulično hrano ponudili tudi na Festivalu čokolade, so pripravljali že marsikaj – od prigrizkov z dimljenim lososom do sardelic in školjk na buzaro.

 

»V naši restavraciji so v ospredju morske ribe, s katerimi se kot priloga odlično ujamejo lokalne sestavine, denimo zelenjava z bližnjih njiv ali pa polenta, ki jo pripravimo iz koruznega zdroba, pridelanega na lokalni kmetiji,« misel o skladnosti morskih in lokalnih okusov doda Mateja Markič, vodja Restavracije Tabor.

 

K jedem iz lokalnih sestavin se vsekakor najbolj prileže tudi lokalna pijača. To so domači ledeni čaji, kraft piva in kakovostna slovenska vina. Z njimi postrežemo na dogodkih v steklenih in plastičnih kozarcih za večkratno uporabo, kar je še en korak več k trajnosti dogodkov.

 

Posebna priložnost za ulične Okuse Radol'ce je vsako leto ob prižigu prazničnih lučiTakrat se namreč kot zaključni dogodek meseca lokalnih menijev na Linhartovem trgu zberejo vsi člani, ki pod decembrskimi lučkami postrežejo slane in sladke dobrote iz sledljivih sestavin.

 

Prižig luči na Linhartovem trgu

Mesec lokalnih menijev se vsako leto zaključi s prižigom prazničnih luči na Linhartovm trgu. 

 

 

 

 

Povezane novice

17.10.2023 14:57
Gospod na vrtu
Pogovor z lokalnim pridelovalcem

Restavracije Okusov Radol'ce odlikujejo vrhunske jedi, ki temeljijo na svežih, sezonskih in lokalno pridelanih sestavinah. Obiskali smo kmetijo Vegerila, ki je eden od dobaviteljev Okusov Radol'ce. 

25.10.2023 10:33
Pogovor s Chefi
Za mizo s chefi

Okusi Radol'ce so posebno kulinarično združenje. Za že več kot 10 let trajajoče lokalno povezovanje je na prvem mestu krivo odlično sodelovanje med partnerji. Kako in zakaj jim to uspeva, razkrivajo v pogovoru štirje radolški chefi. 

Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih