Skoči do osrednje vsebine

Pogovor s Chefi

Okusi Radol'ce: Iskrena in čista kulinarika

25.10.2023 10:33

Okusi Radol'ce so posebno kulinarično združenje. Za že več kot 10 let trajajoče lokalno povezovanje je na prvem mestu krivo odlično sodelovanje med partnerji. Kako in zakaj jim to uspeva, razkrivajo v pogovoru štirje radolški chefi. 

Sodelovanje restavracij je najbolj izrazito vidno novembra, ko ponudijo jedilnike po enotni ceni, vendar sodelujejo vse leto. V desetletju druženja pod skupno blagovno znamko so se stkale posebne poslovne in tudi prijateljske vezi. O tem in še čem smo se pogovarjali z Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart (ena Michelinova zvezdica), Alešem Tavčarjem iz Gostišča Draga, Alešem Potočnikom iz Restavracije Šobec in Davorjem Krajncem, ki s Simonom Koštomajem vodi picerijo Baffi.​

 

 

Kaj je bistvo Okusov Radol'ce?

 

Uroš Štefelin: »Povezovanje. Gostilne sodelujemo z lokalnimi, mi predvsem tudi z ekološkimi kmetijami. Domače sestavine z njihovih kmetij se odlično povezujejo z našimi jedmi, ne nazadnje pa se povezujemo tudi mi, kuharski kolegi. Vsi skupaj se trudimo, da v Radovljici živi iskrena in čista kulinarika. Tu ni prostora za blefiranje.«

 

 Uroš Štefelin iz Hiše Linhart

Foto: Uroš Štefelin iz Hiše Linhart ima lokalne in ekološke sestavine na vrhu prioritet. Zaradi trajnostnega delovanja restavracije so v letih 2022 in 2023 ob Michelinovi zvezdici prejeli tudi zeleno zvezdico za trajnost.

 

Aleš Tavčar: »Z lokalnimi dobavitelji sodelujemo tako, da jim povemo, kaj vse bi potrebovali v naših kuhinjah. V našem gostišču imamo pri tem veliko prednost, saj večino zelenjave pridelamo kar doma, torej na Kmetiji Likozar, ki jo na Gorenjskem vodi družina moje žene.«

 

Aleš Potočnik: »Naša restavracija se je Okusom Radol'ce pridružila šele pred kratkim, a tudi mi ravno tu, v povezovanju in sodelovanju, vidimo velikanske prednosti ter hkrati tudi izjemno priložnost za napredek.«

 

Davor Krajnc: »Priznam, da smo imeli na začetku kar malo pomislekov, kako se bomo vključili v lokalne zgodbe – ne nazadnje smo picerija, zato tipičnih slovenskih jedi pač ne pripravljamo. A ker je tudi nam pomembno, da na jedilnik vključujemo slovenske, lokalno pridelane sestavine, se v družbi Okusov Radol'ce odlično počutimo.«

 

 

Sodelovanje s chefi je prineslo tudi posebne lokalno in sezonsko obarvane »specialke«, vaše posebne pice, ki so na meniju le en mesec?

 

Aleš Tavčar: »Saj res, zdaj bo kmalu čas, da specialko pripravim tudi jaz.«

 

Davor Krajnc: »Vsekakor – mi te že čakamo. (prijateljski smeh) Naše sodelovanje z okoliškimi chefi se je začelo povsem spontano, in to leta 2022, ko je prvo specialko sestavil chef Uroš Štefelin. Nato smo v sodelovanju z Gostiščem Tulipan pripravili pico s čemaževim pestom, iz Restavracije Tabor, ki je znana po ribjih jedeh, pa so k nam prinesli njihove značilne okuse, in tako je nastala nova, odlična kombinacija. Specialke so sicer v ponudbi le določen čas in odsevajo sezono kot tudi lokalne okuse.«

 

Gospoda iz Picerije Baffi

FOTO: Picerija Baffi s specialkami kot tudi z redno ponudbo pic dokazuje, da so tudi v piceriji sestavine lahko lokalne in delovanje trajnostno. Na fotografiji s chefom restavracije Tabor.

 

Kakšne okuse pa lahko najdemo pri preostalih treh chefih?

 

Uroš Štefelin: »Pri nas jedi in sestavine tradicije ohranjamo za prihodnost.«

 

Aleš Tavčar: »Tudi moj navdih so tradicionalne jedi, ki jih pripravim na svoj način. Tu so tudi: ribe iz okoliških ribogojnic, divjačina in govedina slovenskega porekla. Imamo tudi zelenjavne jedi, predvsem pa se mi zdi, da naš jedilnik povezujejo pristni okusi.«

 

Serviranje hrane

FOTO: Vrhunec sodelovanja chefov je priprava skupnega kosila ali večerje v sklopu kulinarične jeseni v Radol'c. Na fotografiji Aleš Tavčar in Uroš Štefelin pri pripravi krožnika na dogodku Kmetova miza. 

 

Aleš Potočnik: »Naša restavracija je del kampa Šobec, zato ponudbo prilagajamo gostom, izbor sestavin pa seveda vključuje tudi lokalne dobavitelje. Poleti, ko je kamp poln, imamo veliko več gostov, ti pa so z vsega sveta in takrat je jedilnik res raznolik. Nato konec oktobra spremenimo jedilnik in ga nekoliko prilagodimo domačim gostom. Takrat je tudi več prostora in inspiracije za kulinarično ustvarjanje. Ker je naša lokacija zelo priljubljena za sprehode in družinske izlete, pa naša ponudba vključuje okusna družinska kosila in pestro ponudbo sladic, ki jih navdihuje lokalno okolje. 


 

Kako vidite prihodnost Okusov Radol'ce?

 

Aleš Tavčar: »Če se ne bi pred leti priključili Okusom Radol'ce, naše gostilne ne bi bilo več. Zakaj? Pred desetletjem smo imeli v gostilni čisto drugačno ponudbo, lokalnih sestavin skorajda nismo uporabljali. Nato so ocenjevalci, ki vsake tri leta preverjajo ponudnike Okusov Radol'ce, pred nas postavili ogledalo in nas prisilili, da razmislimo o prihodnosti. V tem času smo se veliko naučili, zato upam, da nam tudi prihodnost prinese veliko novih znanj in povezovanj.«

 

Davor Krajnc: »Se strinjam – v Okusih Radol'ce se skriva ogromno znanja. Predvsem pa mi je všeč to, da lahko kot novinec v tej zgodbi v kateremkoli trenutku pokličem katerega od sodelujočih chefov. Vem, da mi bodo pomagali. In točno to je tisto, kar šteje – da se lahko zanesemo drug na drugega

 

Aleš Potočnik: »Predvsem upam, da se bodo naša znanja tudi v prihodnosti lepo povezovala in dopolnjevala.«

 

Uroš Štefelin: »Zavedati se moramo, da se lahko le skupaj tudi v prihodnosti lotimo večjih projektov, povezovanj in dogodkov.«


 

Krožnik na mizi

FOTO: Restavracija Šobec se je v druščino Okusov Radol'ce pridružila zadnja, jed chefa Aleša Potočnika pa je na prvem skupnem dogodku navdušila. 

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovoren Javni zavod Turizem in kultura Radovljica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vir financiranja: Evropski skmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) Projekt LAS "EKO Okusi Slovenije"

Povezane novice

17.10.2023 14:57
Gospod na vrtu
Pogovor z lokalnim pridelovalcem

Restavracije Okusov Radol'ce odlikujejo vrhunske jedi, ki temeljijo na svežih, sezonskih in lokalno pridelanih sestavinah. Obiskali smo kmetijo Vegerila, ki je eden od dobaviteljev Okusov Radol'ce. 

Okusi Radol'ce v družbi zavoda za turizem in kmeta Tilna Praprotnika
Okusi Radol'ce poskrbeli za edinstveno doživetje

Kmetova miza je v izvedbi z Okusi Radol'ce poleg odlične kulinarike ponudila tudi odlično vzdušje in navdušila obiskovalce s pristnostjo in edinstvenostjo. Izvedba je ima velik poudarek na trajnosti.

01.10.2023 00:00
Oktober in november, več lokacij

Lokalne sestavine, vrhunska priprava in nepozabna doživetja! Oktobra vabljeni na dneve odprtih vrat na kmetijah ter na vodena kulinarična doživetja, novembra pa v najboljše radolške restavracije vabijo izbrani meniji iz lokalnih sestavin.

Pogrnjena miza ob vrtu
Unikatno kulinarično doživetje

V sklopu Kulinaričen jeseni, ki poteka oktobra in novembra v Radol'ci, smo leta 2023 predstavitli tudi novo butično kulinarično doživetje Kmetova miza,  ki združuje vrhunske chefe in ekološke kmete. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih