Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Peračiški tuf

Portal iz Peraškega tufa
Ena najznačilnejših posebnosti gorenjskih hiš je pastelno zelen kamen – peračiški tuf. Iz njega so umetelno izklesani portali, okenski okviri, stebri in stopnišča. Pojavlja se v kmečkih, trških in meščanskih hišah, graščinah, cerkvah in kapelah.

V dolini potoka Peračica v bližini Brezij je najpomembnejše slovensko nahajališče andezitnega tufa, kamnine iz vulkanskega pepela, ki je zaznamovala gorenjsko arhitekturo. Po potoku, v čigar dolini leži, so ga poimenovali peračiški tuf, po barvi pa ga imenujejo tudi kamen zelenec. Kamnolom Peračica je deloval od 16. do začetka 20. stoletja.

Tuf se je dalo izjemno lepo klesati in na Črnivcu v bližini kamnoloma se je razvila pomembna kamnoseška obrt. Kocijančičeva delavnica, ki tu deluje že od 17. stoletja, je ustvarila številne umetniško izdelane portale in tudi druge izdelke.

Različni kraji po Sloveniji, posebno pa Radol'ca in njena okolica, je še danes polna čudovitih, pastelno zelenih cerkvenih in hišnih portalov, okenskih okvirov, stebrišč in drugih stavbnih členov. Po malodane vseh vaseh se bohoti tuf v izvrstnih portalih nekdaj premožnih domačij in hiš. Največ jih je v vaseh Zgornji Otok, Ljubno, Črnivec, Brezje, Kamna Gorica in v Kropi.

V Begunjah je prisoten v detajlih mogočne graščine. V Radovljici je na Linhartovem trgu več mogočnih portalov tipično zelene barve, izklesanih v Kocijančičevi delavnici. V Radovljiški graščini je iz tufa vhodni portal, vseh šest portalov v pritličju in dvoramno stopnišče graščine. Na zvoniku cerkve sv. Petra so iz tufa bifore. 

S tufom se ponašajo tudi številne cerkve v okolici Radovljice. Uporabili so ga pri bogato klesanih vhodnih portalih, stebrih, kropilnikih in drugih dekoracijah. Ponekod se je ohranil tudi v obliki talnih plošč. Z njim se ponašajo cerkev sv. Petra nad Begunjami, sv. Lucije v Zadnji vasi, sv. Florjana v Studenčicah, sv. Janeza Krstnika na Spodnjem Otoku, sv. Andreja v Mošnjah, sv. Lovrenca v Ljubnem, sv. Nikolaja na Ovsišah pri Podnartu, sv. Trojice v Kamni Gorici, sv. Matere božje v Kropi, sv. Lamberta na Lancovem in morda še katera.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia