Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Narodno-zabavna glasba

1 / 3
V rojstni hiši Slavka Avsenika živi narodno-zabavna glasba.
Narodno-zabavna glasba je posebna zvrst svetovne popularne glasbe. Porodila se je deloma spontano, deloma načrtno v Begunjah na Gorenjskem, nadaljuje in posnema pa jo več kot deset tisoč glasbenih skupin po vsem svetu. Vsak teden lahko v Begunjah prisluhnete koncertom narodno-zabavne glasbe.

Narodno-zabavna glasba danes predstavlja množično glasbeno kulturo ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Gre za avtorsko glasbo, delno napisano v duhu ljudskega glasbenega izročila. Kot inštrumentalna in vokalna glasba se je začela razvijati po letu 1953. Tega leta sta brata Slavko Avsenik in Vilko Ovsenik v Begunjah na Gorenjskem ustanovila ansambel Avsenik in začela izvajati povsem nove glasbene zvrsti.

V svojem ansamblu sta združila godčevstvo, petje in elemente godbe na pihala. Njuna glasba je hitro osvojila Slovenijo in nemško govoreče dežele. Glavni inštrumenti narodno-zabavnega ansambla sta poleg harmonike še klarinet in kitara, lahko pa še bas, kontrabas, trobenta ali bariton. Najznačilnejša ritma sta valček in polka. Oblačilni videz je po vzoru Avsenikovega ansambla gorenjska narodna noša.

Tako je danes narodno-zabavna glasba prisotna v svojem rodnem kraju, v Begunjah na Gorenjskem, kjer domujejo kar štirje ansambli: Hišni ansambel Avsenik, Ansambel Saša Avsenika, Veseli Begunjčani in Gorenjski kvintet.

V Sloveniji je tovrstnih glasbenih zasedb ogromno. Največkrat zasedbe nastopajo na zabavnih prireditvah, gostilne prirejajo večere z živo glasbo, nekateri izvajajo tudi koncertne nastope.

Tudi v tujini ima ansambel Avsenik številne posnemovalce, predvsem v Avstriji, Nemčiji, na južnem Tirolskem v Italiji, v Švici, na Hrvaškem, Nizozemskem, Švedskem in v Franciji. Drugje po svetu narodno-zabavna glasba slovi predvsem med slovenskimi izseljenci in zdomci.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia