Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Lončarstvo

Ena najstarejših obrti je že nekdaj imela svoje središče v vasi Ljubno na Gorenjskem. Danes se z njo lahko v živo srečate v Radovljici, kjer si v lončarstvu in lončarskih izdelkih podajata roko sodobnost in tradicija. Vsako leto konec maja poteka v Radovljici tudi mednarodni festival keramike.

Lončarstvo, ena najstarejših obrti, izdelovanje posode in drugih izdelkov iz gline, ročno ali na lončarskem vretenu je bilo razširjeno tudi v Radol'ci. Lončarstvo se je v Sloveniji razvijalo predvsem v lončarskih središčih in eno teh je bila vas Ljubno. Poleg Komende je bilo Ljubno največji lončarski center na Gorenjskem.

Ljubenski lončarji so tako imenovane ljubenske sklede prodajali daleč naokoli. Tradicija lončarstva je v Ljubnem zamrla že pred sto leti, ohranjena pa je zato v drugih krajih v okolici. V Radovljici deluje več umetnikov, ki ustvarjajo iz gline. Iz nje z upoštevanjem tradicije in sodobnih trendov oblikovanja na pristen način ustvarjajo uporabne in dekorativne predmete, vodijo pa tudi delavnice in tečaje.
Povezane vsebine


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia