Skoči do osrednje vsebine

Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman

5 idej za zimski izlet v hribe

22.02.2018 13:43

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Razgled s Taleža
Roblekov dom
Razgled s poti na Dobrčo

Ker sem velika ljubiteljica vseh aktivnosti na prostem, sneg vsekakor v določeni meri vpliva na moje aktivnosti, nikakor pa zaradi njega ne ostajam doma. V teh letih sem odkrila več čudovitih krajev za svoje zimske pohode.

Izbrala sem jih nekaj, ki bi jih rada delila z vami.

 

1. Cerkvica sv. Petra

sončni vzhod na Svetem Petru pozimi

Cerkvica sv. Petra nad Begunjami na Gorenjskem je vse leto izjemno priljubljen cilj za kratek izlet v hribe. Do cerkvice vodi več poti z izhodiščema v bližini pošte v Begunjah ali z otroškega igrišča v Krpinu. Že po približno polurnem vzponu boste nagrajeni s čudovitimi razgledi na Deželo in Julijske Alpe.

Do Sankaške koče (odprta vse leto, od srede do nedelje), kjer lahko na leseni terasi uživate v veličastnem razgledu na Blejsko jezero in okusni domači hrani vas od cerkvice loči le še pet minut hoje.

Pozimi jutranje vzpone pogosto načrtujem tako, da lahko uživam v čudovitih sončnih  vzhodih, ki bogato poplačajo zgodnji odhod!

 

2. Smokuški vrh

Adele Gray na Smokuškem vrhu

Smokuški vrh se dviga nad vasico Smokuč, ki se nahaja ob cesti med Radovljico in Žirovnico. Na Smokuški vrh se lahko odpravite po že omenjenih poteh iz Begunj ali Krpina – enako kot pri vzponu k cerkvici sv. Petra – ali iz vasi Rodine.

Za mnoge je obisk Smokuškega vrha logično podaljšanje vzpona k cerkvici sv. Petra.

Pot se od Sankaške koče nadaljuje v smeri Poljške planine. Čeprav pot na Smokuški vrh ni označena, je pot dobro uhojena in ji ni težko slediti. Le nekaj korakov pred prihodom na makadamsko cesto, ki vodi v dolino Završnice, se v levo odcepi pot na Smokuški vrh.

Z vrha, ki je poznan tudi kot Peči (1122 m) se odpirajo veličastni razgledi, odpočijete pa si lahko na eni od lesenih klopi. Lahko si postrežete celo s šilcem žganja in zanj pustite prostovoljni prispevek!

 

3. Roblek

Zasnežen Roblekov dom

Roblekov dom (1672m) na Begunjščici v pogorju Karavank je ena najbolj poznanih pohodniških točk v državi. Leta 2017 je Roblekov dom prejel naziv Naj planinska koča 2017.

Zame, tako kot tudi za mnoge druge, je ena glavnih prednosti dejstvo, da dostop do koče z avtom ni mogoč, kar pomeni, da si razglede in malico pošteno zaslužiš z vzponom, oboje pa potem še bolj prija. Da tišine in nedotaknjene narave niti ne omenjam.

Dostop do Roblekovega doma je mogoč vse leto. Pravzaprav je verjetno ta cilj pozimi celo bolj priljubljen kot poleti. Koča je pozimi odprta ob koncih tedna, poleti pa vsak dan.

Na Roblek se še posebej rada odpravim pozimi, saj lahko tam pogosto uživam v zimskem soncu nad oblaki, ki prekrivajo dolino – takrat je občutek še posebej veličasten!

 

4. Dobrča

Razgled z Dobrče

Čeprav bi glede na njeno lego lahko kaj hitro napačno sklepali, da Dobrča spada v pogorje Karavank, je v resnici del Kamniško-Savinjskih Alp.

Na vrh vodi več poti z izhodišči na Brezjah pri Tržiču, v Hudem Grabnu in v Bistrici pri Tržiču. 

Sama se običajno na pot odpravim iz vasi Slatna ob cesti ob vznožju Dobrče, ki povezuje Begunje in Tržič. Slatna je le 10 minut vožnje oddaljena od Radovljice. Po strmi poti skozi gozd boste po približno uri in pol prispeli do Koče na Dobrči (1478m), ki je pozimi odprta ob koncih tedna.

Za pristop na sam vrh Dobrče (1634m) boste od koče potrebovali še dodatnih 30 minut, od tam pa je le še 10 minut hoje do razgledne točke Šentanski vrh. Dodatna pot se zagotovo izplača, saj je razgled od koče in z vrha Dobrče omejen.

 

5. Talež

Razgled s Taleža, foto: Lovska koča Talež

V desetih letih, odkar živim v Radovljici, sem se prav gotovo največkrat odpravila na Talež, ki se nahaja na planoti Jelovica. Za izlet sploh ne potrebujem avtomobila, kar je zelo prikladno, če nimam veliko časa, pa tudi zato, ker se tja lahko odpravim praktično v vsakem vremenu.

Do Lovske koče na Taležu, ki je bila v lanskem letu v celoti na novo zgrajena, vodijo številne poti z izhodišči na Lancovem, v Bodeščah in v Ribnem. S Taleža se odpirajo veličastni panoramski razgledi. Pozimi je koča odprta ob koncih tedna.

 

Na koncu naj ne bo odveč opozorilo, da se na pot odpravite šele potem, ko ste preverili vremensko napoved in se ustrezno opremili z zimsko opremo. Ne precenjujte svojih zmožnosti in ne podcenjujte narave. Po obilnem sneženju je nevarnost snežnih plazov velika, ponekod pa je nujna uporaba zimske opreme, na primer derez, cepina in gamaš.

 

Več idej za izlete pa na mojem blogu.
 

zapisala Adele Gray, februar 2018

 

Povezane novice

Sankanje v Radovljici
Aktivnosti za vso družino, ki jih v okolici Radovljice lahko počnete pozimi

Zapisala Rebecca Svetina, januar 2019

 

Všeč mi je začetek leta v Radovljici, kjer je (zdaj) moj dom. Po končanih praznikih lahko uživamo v zimski pokrajini in zasneženih gorah, zaradi katerih je pravljična Radovljica še bolj idilična.

Roblekov dom, planinske poti v Radol'ci
Razgledi na Julijce in planine na Jelovici

Najbolj priljubljena planinska pot v Radol'ci je tista, ki vodi k slovitemu Roblekovemu domu. Poleg »Robleka« pa vas vabimo tudi na Dobrčo, Vodiško planino, na Talež, Jamnik ter po mreži ostalih poti.

Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Roblekov dom na Begunjščici
Koča s čudovitim razgledom na Begunjščici

Roblekov dom iz znane Avsenikove pesmi vabi ljubitelje planin, neokrnjene narave, gorskega zraka in miru. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih