Skoči do osrednje vsebine

Lokalni nakup

Z nakupom lokalnih specialitet, pridelkov in izdelkov, ki jih s skrbnostjo vzgajajo in izdelujejo marljivi domačini, kupujemo zdravo prihodnost.

Uživanje kvalitetnega sadja in zelenjave je za zdravje in počutje izrednega pomena. Ohranjena in razgibana radovljiška okolica, nam preko celega leta s poudarkom na poletnem in jesenskem času nudi zdrave sezonske pridelke, ki so uspevali pod naravnimi pogoji v naravnem okolju, temu primerna pa je tudi njihova kakovost. Kljub temu, da so nam podobni pridelki v izobilju na voljo preko celega leta v trgovnah, je prepoznavanje njihove kvalitete ključnega pomena. Izkoristimo prednosti domačih sezonskih proizvodov, ki jih s skrbnostjo vzgajajo naši kmetje, sadjarji in zeliščarji in si zagotovimo zdravo prihodnost. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj dejstev, ki nam pomagajo razumeti prednosti lokalno pridelanih živil.

 

PREDNOSTI LOKALNEGA NAKUPA

  •  Ugodno podnebje in ohranjeno okolje v katerem se nahajmo, pozitivno vplivajo na uspevanje in kvaliteto lokalnih pridelkov tako rastlinskega kot živalskega izvora. Kakovost ob nakupu tovrstnih izdelkov ni vprašljiva.

 

  •  Z izbiro lokalne sezonske hrane zagotovo vemo, da je bila ta še pred kratkim del rastline, posledično je njena hranilna vrednost maksimalna, saj je bila v primerjavi z uvoženo obrana med optimalno dozorelostjo. Domača sezonska živila že sama po sebi delujejo privlačno in ne potrebuje preparatov, ki bi lažno vplivali na njihov videz. Plodovi so obrani ročno in ne mehansko, kar ugodno vpliva še posebej na tiste pridelke, ki so občutljivejše narave.

Lokalno pridelana sezonska živila

 

  •  S kupovanjem lokalno pridelane hrane zmanjšujemo negativne vplive na okolje, ki ga prinašajo dolge transportne verige. Dolge transportne poti zahtevajo primerno skladiščenje in uporabo embaleže, ki kasneje postane problematičen odpadni material. Dolžina poti s spremljajočimi postopki negativno vpliva na kakovost pridelkov. 

 

  •  S tovrstnim nakupom podpiramo lokalne pridelovalce ter spodbujamo lokalno kmetijstvo, ohranjamo delovna mesta, podpiramo samooskrbo, vzdrževanje krajine in poseljenost našega podeželja. S svojim nakupom skrbimo, da bodo kmetije v naši skupnosti obstajale tudi v prihodnosti, s tem bodo tudi prihodnje generacije imeli dostop do polnovredne, sveže in hranil polne lokalne hrane, ter lokalnemu okolju prilagojenih okusov.

 

  •  Prijeten stranski učinek sezonskega prehranjevanja je širša paleta živil v naši prehrani. Jesti sezonsko pomeni, da vsak mesec ali dva poskušamo nekaj novega. S svojim nakupom ohranjamo in obujamo lokalne tradicionalne veščine in znanja s področja kmetovanja, ter kulturo prehranjevanja.

 

  •  Z našim nakupom podpiramo manjše in šibkejše pridelovalce, ki so bili potisnjeni ob rob s strani nepoštenih trgovskih praks. V verigah z manj oz. brez posrednikov so kmetje za svoj trud deležni poštenega plačila. Kratka živilska veriga promovira odnos med proizvajalcem in stanko ter omogoča, da poznamo obraz, ki je pridelal naš pravkar kupljen pridelek oz. izdelek

Sledljivost in kakovost

 

KAM PO DOMAČE DOBROTE?

  •  Obiščite lokalno tržnico. Kmetje iz bližnje in daljne okolice ponujajo svoje pridelke in izdelke vsak petek med 14:00 in 17:00 uro in vsako soboto med 9:00-12:00 uro v Lescah na Kmetijski tržnici pred KGZ Sava (Rožna dolina 50, Lesce). V Radovljici se lokalni pridelovalci, rokodelci in starinarji srečujejo vsako prvo soboto v mesecu na Radolški tržnici, ki se odvija med 9:00-12:00 uro na Linhartovem trgu in trgu pred cerkvijo. Tržnica v primeru slabega vremena poteka v Radovljiški graščini.

 

Na stojnicah je mogoče kupiti mlečne izdelke, suhomesnate izdelke, različne vrste moke, pekovske izdelke, žgane pijače in sokove, marmelade, zelišča, sveže in suho sadje, svežo zelenjavo, domač med in druge izdelke iz medu ter pridelke in izdelke iz ekološke pridelave. 

 

  •  Pestro ponudbo sezonskih dobrot in drugih izdelkov lahko poiščete tudi v manjših domačih lokalnih trgovinicah. Ena od njih se nahaja v bližini starega mestnega jedra, to je lokalna trgovina 18sedem3, druga na Cankarjevi ulici- Domača trgovina.

 

  •  Lahko pa se enostavno povežete z enim od lokalnih dobaviteljev in dogovorite za dolgoročno preskrbo z njihvimi pridelki. Nekatere od njih lahko najdete na spodnji povezavi.

LOKALNI DOBAVITELJI

 

RADOVLJIŠKI ROKODELCI

Poleg lokalnih pridelovalcev, imajo v Radovljici posebno mesto tudi rokodelci. Radol'ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi in s ponosom lahko zatrdimo, da to ostaja tudi danes. Ustvarjalce, umetnike in rokodelce, ki s srcem, dušo ter mladostno zagnanostjo ustvarjajo izjemne izdelke, lahko mesečno skupaj z lokalnimi pridelovalci srečujete na Radol'ški tržnici, kjer se predstavljajo s svojim unikatnim nakitom, izdelki iz tekstila, keramike, lesa in dekorativnimi izdelki. Nekateri izmed njih imajo svoje izdelke na voljo v svojih rokodelskih trgovinicah, ki jih lahko poiščete v starem mestnem jedru oz. bližini. Njihovo ponudbo lahko preverite na spodnjih povezavah:

Magušar (keramika in keramični izdelki)

Krona (filc torbice in drugi modeni dodatki) 

VDC (izdelki iz gline)

Leseno (izdelki iz lesa)

Manus (usnjeni izdelki)

Izbor lokalnih izdelkov in darila s spominom na Radovljico so na voljo tudi v TIC Radovljica.

Izbor lokalnih izdelkov v TIC Radovljica

 

O tem kaj vse ustvarjajo radovljiški rokodelci in o unikatnih izdelkih, s katerimi lahko presenetite svoje najdražje, smo že pisali v enem od naših prejšnjih blogov, ki ga najdete na tej povezavi.

 

Enako kot pri nakupu lokalnih pridelkov tudi z nakupom izdelkov radovljiških rokodelcev poleg kreativnosti, obstoja in ohranjanja ročnih spretnosti prispevamo veliko več kot si sprva mislimo. S tovrstnim načinom spodbujamo pravično trgovino, saj bo rokodelec za vložen trudi in čas prejel kar si zasluži, mi pa bomo v zameno dobili unikaten, kvaliteten, ročno narejen izdelek. Kupujmo z zavedanjem pozitivnih posledic našega lokalnega nakupa, ki je neprimerljiv z nakupom podobnega izdelka izdelanega s sistemom masovne produkcije na drugem koncu sveta. 

Rokodelce z lokalnimi pridelovalci in starinarji lahko mesečno obiščemo na Radolški tržnici

 

Povezane novice

07.09.2022 14:10
Ideje za bolj trajnostne obisk Radol'ce

Vsako potovanje pušča sledi v okolju, zato je prav, da jih čim bolj zmanjšamo. Pripravili smo nekaj enostavnih predlogov. 

12.06.2019 15:35
Aktivnosti javnega zavoda

S pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination se bo občina Radovljica na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna destinacija.

04.12.2021 10:00
Linharatov trg, trg pred cerkvijo, vsako prvo soboto

Sejem lokalnih dobaviteljev, rokodelskih izdelkov in starin poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v Radovljiški graščini.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih