Skoči do osrednje vsebine

Šentanski rudnik

Šentanski rudnik- nekdanji rudnik živega srebra

Obiščite nekdanji rudnik živega srebra v bližini Tržiča.

Opis izleta

Pri zaselku Lajb v Podljubeljski dolini je pod površjem jugovzhodnega pobočja Begunjščice skrit petkilometrski, v celoti ohranjen jamski sistem nekdanjega rudnika živega srebra. Rudarji so kopali v strmih odprtih odkopih na sedmih obzorjih, pet jih je bilo med seboj povezanih s 150 metrov dolgim slepim jaškom. Z lokalnim vodnikom, ki vam bo prestavil zgodovino rudarjenja, današnje življenje v rudniku ter nastanek kraških pojavov, se boste sprehodili po delu Antonovega rova na petem obzorju.

 

Izlet vključuje:

  • voden ogled Šentanskega rudnika

 

BREZPLAČNO za vse obiskovalce

Vsak petek ob 10:00 (med 15.6 in 15.9.2023)

Zbirno mesto: pri nekdanjem hotelu Gora, (Podljubelj 287a, Tržič)

 

Za več informacij se obrnite na turistično informacijski center v vašem kraju ali na recepcijo vašega nastanitvenega obrata.

Povezane novice

vsak četrtek

Ob vznožju Dobrče, na visokem skalnem pomolu, stoji  grad Altgutenberg oz. Hudi grad, kot mu pravijo domačini. Obiščite grad in tamkajšnjo razstavo skulptur v podobi gozdnih bitij, ter poiščite zakleto grajsko gospodično.

vsak ponedeljek

Slavno zgodovino gradu Kamen vam bo predstavil lokalni vodnik, med raziskovanjem grajskih razvalin in bližnjih jamskih arheoloških najdišč pa se boste naužili tudi čudovitih razgledov na okoliške gore. 

Kovan zmaj v Kropi
vsako sredo

Obiščite slikovito trško jedro Krope, ter spoznajte bogato tradicijo kovanja in zgodbe iz življenja kroparskih  kovačev. Priložnost bo tudi za obisk kovačnice Vigenjc Vice, kjer boste lahko doživeli prikaz ročnega kovanja žebljev v živo.

Grad viteza Gašperja Lambergarja

Ob vhodu v dolino Drago, stojijo na skalnem pomolu slikovite ruševine gradu grofov Lambergov. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih