Silvo Jelenc, umetniški kovač iz Krope

Umetniško kovaštvo

Tradicionalne okenske mreže, ograje, izveski in železne naoknice podajajo roko sodobno oblikovanim izdelkom iz železa. 

umetniško kovanje
Kovani izdelki v Kamni Gorici
Kovan napis ob prihodu v Kropo

Tradicija kovanja, inovativno oblikovanje in pristno delo rok naredijo najboljše izdelke. Občudujete jih lahko na sprehodu po Kropi, Radovljici in Kamni Gorici. V UKO Kropa, turističnih informacijskih centrih ter pri drugih kovačih si lahko izberete tudi izdelek za vaš dom.

 

UMETNIŠKO KOVANI IZDELKI V KROPI

Ob sprehodu skozi Kropo obiskovalcu kmalu postane jasno, da to ni le kraj, kjer so nekdaj množično kovali žeblje, ampak kraj, kjer je doma umetno kovaštvo. Tradicionalno in sodobno oblikovani izdelki iz železa vas bodo spremljali na vsakem koraku. 
Stare fužinarske hiše še naprej krasijo kovani izdelki starih mojstrov samoukov. Na pokopališču ob cerkvi sv. Lenarta v Kropi je še precej umetelno oblikovanih kovanih križev.

 

Kulturni dom (Kropa 3) krasijo velika kovana vrata in okenske mreže, izdelane v delavnici UKO Kropa v petdesetih letih 20. stoletja. Na kroparskem Placu stoji spomenik NOB s kovanimi skulpturami domače delavnice. V zadnjih letih Kropo krasi sodobno oblikovana kovana ulična oprema, prav tako delo domače delavnice UKO Kropa. Prav ob glavni cesti proti Jamniku pa pred vhodom v staro fužinarsko hišo stoji znameniti kovani zmaj.

 

UMETNIŠKO KOVANI IZDELKI V KAMNI GORICI

Tudi Kamna Gorica je bila nekdaj središče kovanja žebljev. Umetniško kovane izdelke najdete na starih fužinarskih hišah ter kot del sodobnega oblikovanja prostora.

Na sprehodu skozi vasico vas bodo spremljale kovane ograje na mostovih ter polkna in okenske mreže na hišah. Zanimiva kovana vrata so na Langusovi kapelici ter na vhodu na pokopališče. Čudoviti kovani izdelki so tudi v notranjosti cerkve.

 

KOVANA OPREMA V RADOVLJICI

S sodobno oblikovanimi izdelki iz železa  se bohoti tudi Radovljica. Park in parkirišče ob starem mestnem jedru osvetljujejo unikatne ulične svetilke, ob glavni cesti skozi Radovljico pa mestoma stojijo umetelno zasnovane in kovane ograje.

 

RAZVOJ UMETNIŠKEGA KOVAŠTVA V KROPI

Kropa, sinonim slovenskega kovaštva, je v 20. stoletju postala središče umetniškega kovanja. Gre za unikatno ali maloserijsko oblikovanje železa s kovanjem. Posamezni izdelek je rezultat dela oblikovalca in kovača. Čeprav so oblikovane železne naoknice in vrata, kovane okenske mreže, kljuke in izveski krasili fužinarske hiše v Kropi in Kamni Gorici že v prejšnjih stoletjih, je bilo do 20. stoletja njihovo izdelovanje namenjeno za domačo rabo. 

 

Po propadu fužinarskega žebljarstva v 19. stoletju in z industrializacijo ročnega kovanja v prvi polovici 20. stoletja se je v Kropi začel specializiran razvoj umetniškega kovanja. Najprej v okviru kovinarske zadruge, pozneje v samostojnem podjetju UKO Kropa, ki je še danes največja umetnokovaška obrtna delavnica v Sloveniji. Poleg tega bogato izročilo umetniškega kovanja ohranjajo in nadaljujejo samostojni umetniški kovači v Kropi, Kamni Gorici in tudi drugih krajih Radol'ce.

 

Posebno mesto med slovenskimi umetniškimi kovači zaseda Kropar Joža Bertoncelj (1901–1976), ki je pri svojem delu sodeloval s priznanimi arhitekti (Jožetom Plečnikom, Borisom Kobetom, Ivanom Špinčičem in drugimi). Pogosto pa je bil oblikovalec in hkrati kovač, mojster svoje obrti. Z izvirnimi, ustvarjalnimi in unikatnimi izdelki iz železa (zmaji, lestenci, okenske mreže, ograje) je zaslovel ne le po Sloveniji, temveč tudi v širšem prostoru. Zbirko njegovih del si lahko ogledate v Kovaškem muzeju v Kropi.

 

Povezane novice

Unikatna kovana luč v Radovljiškem parku
Sodobni izdelki kroparskega kovaštva

Radovljico krasijo sodobni kovani izdelki, ki so delo slovenskih oblikovalcev in kovaških mojstrov iz Krope.

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Stara kovačnica ob potoku
Male Benetke pod Jelovico

Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo imenujejo tudi Male Benetke.

Kovaški muzej Kropa
Dediščina kovanja na enem mestu

Prikaz obdelave železa od železove rude do žeblja. Zgodovina kovaštva zaživi ob številnih maketah, ki jih bodo pognali samo za vas.

Vigenjc Vice, Kropa
Ogled ročnega kovanja žebljev

Edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev vas bo prevzela s svojo pristnostjo.

 

Kmalu v Radol'ci

 

17.03.2018 16:00
Pod Avsenikovo marelo
Gostilna Avsenik, Begunje

Nedeljsko popoldne v družbi Godbe Gorje.

29.03.2018 20:00
Ansambel Saša Avsenika
Gostilna Avsenik, Begunje na Gorenjskem

Pomladni nasmeh z Ansamblom Saša Avsenika

21.04.2018 00:00
Atraktiven program festivala
Radovljica, april

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

20.05.2018 09:00
Čebelarski center Lesce
Bled - Žirovnica - Lesce - Radovljica

Zapeljite se v svet kranjske sivke, gorenjskih čebelarjev in opojnega medu na krožni vožnji turističnega avtobusa

 

Aktualno & Blog

 

25.01.2018 08:47
Najljubših 10 Mirana Kambiča

zapisal in fotografiral Miran Kambič, januar 2018

 

Dobil sem nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10" v Radol'ci. In ker je leto kulturne dediščine, naj bo teh deset s kulturno dediščino obarvanih. 

Bogastvo kulturne dediščine

Izšel je prvi v seriji krajših pruduktnih promocijskih spotov desitnacije Radol'ca.

Spuščanje barčic v Kamni Gorici, foto: Jošt Gantar
Ne tako star spomin na spuščanje barčic

zapisala Kaja Beton, marec 2018

 

Gregorjevo je od nekdaj eden mojih najljubših praznikov. Izdelovanje barčic pa je prijetna aktivnost, s katero zaposlim svoja otroka v teh mrzlih popoldnevih. Preberite blog in izvedeli boste tudi kako se lotiti izdelave čisto prave barčice.

Dvorana pod Avsenikovo marelo
Nova sezona koncertov je tu

Z marcem se pričenja sezona koncertov narodno-zabavnih ansamblov in godb v gostišču Avsenik.

Stara kovačnica ob potoku
Male Benetke pod Jelovico

Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo imenujejo tudi Male Benetke.

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Radovljica velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem.
Prestolnica čebelarstva in čokolade

Najslajše slovensko mesto, ki velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem.