Skoči do osrednje vsebine

Vurnikovi dnevi 2018

Vurnikovi dnevi povezujejo Radovljico, Ljubljano in Maribor

23.05.2018 14:57

V začetku junija v Radovljici vsako leto praznujemo obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika. V organizaciji Centra arhitekture Slovenije se prireditve ob obletnici njegovega rojstva odvijajo tudi v Ljubljani in Mariboru. Letos bodo prvič podeljene Vurnikove študentske nagrade.

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici. Tu je preživel del svojega življenja in leta 1971 tudi umrl. Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko Heleno Kottler Vurnik.

 

Ivan Vurnik je tudi v Radovljici zapustil kar nekaj svojih del. 

PREBERI VEČ

 

Osrednji dogodek bo otvoritev razstave v Galeriji Šivčeva hiša, ki ji bo sledila podelitev prve Vurnikove študentske nagrade v Baročni dvorani Radovljiške graščine.

 

Razstava FABIANIJEVA, PLEČNIKOVA IN VURNIKOVA SOBA V HOTELU UNION predstavlja 18 predlogov sob v ljubljanskem hotelu Union, ki so jih pripravili skupaj z mentorji študentje arhitekture in dizajna Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Otvoritvi razstave bo sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE in priznanj za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Več o Vurnikovi študentki nagradi si preberite na tej spletni stran.

 

Dogodki bodo potekali med 1. in 11. junijem.

Večina jih poteka v Radovljici. Center za Arhitekturo v sklopu Vurnikovih dni organizira brezplačne vodene oglede po zapuščini zakoncev Vurnik v Ljubljani 2. junija, v Radovljici 5. junija in v Mariboru 6. junija. 9. junija pa vabijo na zanimivo potovanje po njuni zapuščini na območju Julijskih Alp.

 

V Vili Podvin je junija ponovno na voljo posebej degustacijski Vurnikov meni, Glasbena šola Radovljica pa ob tem vabi na koncerte svojih učencev. 

 

Program prireditev ob Vurnikovih dnevih si oglejte v koledarju prireditev ali TUKAJ.

 

Povezane novice

Kapela sv. Frančiška Asiškega
Arhitektova zapuščina v njegovem rojstnem kraju

Ivan Vurnik je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija pionir moderne slovenske arhitekture in utemeljitelj urbanizma na Slovenskem. V njegovi rojstni Radovljici si lahko ogledate kar nekaj njegovih del.

28.05.2018 09:48
Zapis o Ivanu Vurniku

zapisala Kaja Beton, maj 2018

 

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov je bil rojen v Radovljici. Njegova najbolj znana stavba pa je tista s pisanim pročeljem na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Na spletni strani Turizma Ljubljana, jo imenujejo kar Vurnikova hiša.

01.06.2023 18:00
Vila Savnik
Radovljica

Praznovanje Vurnikovih dni s pričetkom 1. junija, bodo pospremile razstave in drugi dogodki, ki bodo na ogled vse do konca meseca.

do 30. junija, Šivčeva hiša Radovljica

V sklopu praznovanja Vurnikovih dni.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih