Vurnikovi dnevi 2018

Vurnikovi dnevi povezujejo Radovljico, Ljubljano in Maribor

23.05.2018 14:57

V začetku junija v Radovljici vsako leto praznujemo obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika. V organizaciji Centra arhitekture Slovenije se prireditve ob obletnici njegovega rojstva odvijajo tudi v Ljubljani in Mariboru. Letos bodo prvič podeljene Vurnikove študentske nagrade.

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na arhitekta in radovljiškega rojaka Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici. Tu je preživel del svojega življenja in leta 1971 tudi umrl. Poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija velja za utemeljitelja slovenske moderne arhitekture in urbanizma, zaslužen pa je tudi za ustanovitev Oddelka za arhitekturo na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarjal je v času secesije in ekspresionizma, večino del v sodelovanju s svojo ženo, slikarko Heleno Kottler Vurnik.

 

Ivan Vurnik je tudi v Radovljici zapustil kar nekaj svojih del. 

PREBERI VEČ

 

Osrednji dogodek bo otvoritev razstave v Galeriji Šivčeva hiša, ki ji bo sledila podelitev prve Vurnikove študentske nagrade v Baročni dvorani Radovljiške graščine.

 

Razstava FABIANIJEVA, PLEČNIKOVA IN VURNIKOVA SOBA V HOTELU UNION predstavlja 18 predlogov sob v ljubljanskem hotelu Union, ki so jih pripravili skupaj z mentorji študentje arhitekture in dizajna Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Otvoritvi razstave bo sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE in priznanj za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Več o Vurnikovi študentki nagradi si preberite na tej spletni stran.

 

Dogodki bodo potekali med 1. in 11. junijem.

Večina jih poteka v Radovljici. Center za Arhitekturo v sklopu Vurnikovih dni organizira brezplačne vodene oglede po zapuščini zakoncev Vurnik v Ljubljani 2. junija, v Radovljici 5. junija in v Mariboru 6. junija. 9. junija pa vabijo na zanimivo potovanje po njuni zapuščini na območju Julijskih Alp.

 

V Vili Podvin je junija ponovno na voljo posebej degustacijski Vurnikov meni, Glasbena šola Radovljica pa ob tem vabi na koncerte svojih učencev. 

 

Program prireditev ob Vurnikovih dnevih si oglejte v koledarju prireditev ali TUKAJ.

 

 

 

Povezane novice

Kapela sv. Frančiška Asiškega
Arhitektova zapuščina v njegovem rojstnem kraju

Ivan Vurnik je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija pionir moderne slovenske arhitekture in utemeljitelj urbanizma na Slovenskem. V njegovi rojstni Radovljici si lahko ogledate kar nekaj njegovih del.

28.05.2018 09:48
Zapis o Ivanu Vurniku

zapisala Kaja Beton, maj 2018

 

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov je bil rojen v Radovljici. Njegova najbolj znana stavba pa je tista s pisanim pročeljem na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Na spletni strani Turizma Ljubljana, jo imenujejo kar Vurnikova hiša.

12.06.2019 17:00
Vila Savnik
Radovljica

Ogled Vurnikove rojstne hiše in njegovih del v Radovljici z umetnostnim zgodovinarjem.

09.06.2018 07:00
Voden izlet z avtobusom

Potep po zapuščinizakoncev Vurnik na območju Julijskih Alp v spremstvu arhitekta Roberta Potokarja.

do 30. junija, Šivčeva hiša Radovljica

V sklopu praznovanja Vurnikovih dni.

Vila Podin, ves mesec junij

Okusite jedi, ki sta jih imela zakonca Vurnik najraje v kulinarični preobleki mojstra Uroša Štefelina.

 

Aktualno & Blog

 

5 družinskih aktivnosti, ki preženejo vročino

Zapisala Rebecca Svetina, julij 2019

 

Poletje se je letos začelo z vročinskim valom, po ohladitvi pa je še en vročinski val pred vrati. Preverili smo najboljše lokacije v Radovljici za plavanje, sladoled in uživanje poletja z majhnimi otroci.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih