Sko─Źi do osrednje vsebine

Zgodovina festivala

 

Prvi festival ─Źokolade je v Radovljici potekal 22. aprila 2012 in je bil tudi prvi festival ─Źokolade v Sloveniji.

 

2012 - prvi festival ─Źokolade v sloveniji

Na prvem festivalu 22. aprila 2012 so se predstavile ─Źokoladnice iz vse Slovenije: tovarna ─Źokolade Gorenjka, ─îokoladnica Rajska ptica, ─îokoladnica Cukr─Źek, ─îokoladnica Da Ponte, ─îokoladnica Lucifer, ─îokoladnica Molinet, ─îokoladnica Plešec in Pode┼żelska ─Źokoladnica Passero. Odvijali so se kulinari─Źni šovi ter program za otroke. 

Festival je potekal le en dan, obisk pa je bil neverjeten in je presenetil tako razstavljavce kot tudi organizatorje.

 

2013 - prvi─Ź dva dni & okušanje ─Źokolade z degustacijskimi kuponi

Ob dvajsetih ponudnikih ─Źokoladnih sladic, ki so se predstavljali na Linhartovem trgu in v Radovljiški graš─Źini, je potekal pester spremljevalni program. Prodanih je bilo preko 40.000 degustacijskih kuponov, organizator prireditve, Turizem Radovljica, pa je ocenil, da je v dveh dneh festival obiskalo ve─Ź kot 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Posebnost v programu je bila ─Źokoladna modna revija v izvedbi doma─Źinke Petje Zorec in ─Źokoladnice Rajska ptica.

 

2014 - ve─Ź kot 30 ponudnikov

Festival je obiskalo blizu 40.000 obiskovalcev. Novost v programu je bil ─Źokoladni body-painting, za ponudbo ne-─Źokoladnih jedi pa so poskrbeli doma─Źi gostinci, zdru┼żeni v projektu Okusi Radol’ce.

 

 

2015 - prvi─Ź tri dni FESTIVALa

Festival je potekal med 17. in 19. aprilom, predstavljalo pa se je preko 40 ponudnikov ─Źokoladnih sladic, med njimi tudi nekaj iz tujine. Nov festivalski dan je bil petek popoldan, nova lokacija pa nekdanji baro─Źni park tik ob starem mestnem jedru. Obe novosti sta bili dobro sprejeti. Festival je po grobih ocenah obiskalo preko 50.000 obiskovalcev.

 

2016 - GUINESSOVA ─îOKOLADA VELIKANKA

5. festival so zaznamovali rekordi. Na Vurnikovem trgu je ─Źokoladnica Cukr─Źek izdelala ─Źokolado velikanko, ki se je s kar 142,32 kvadratnimi metri površine vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot navje─Źja tablica ─Źokolade. ─îokolada je tehtala tono in pol. Drugi rekord je prinesel zares številen obisk, saj naj bi Radovljico obiskalo okrog 60.000 obiskovalcev, razstavljalcev pa je bilo 46.

 

2017 - PESTRO DOGAJANJE NA VURNIKOVEM TRGU

Na 6. festivalu ─Źokolade se je oblikoval pester ─Źokoladen program na Vurnikovem trgu, kjer so obiskovalci poskušali sre─Źo na ─Źokoladni ruleti, si ogledovali nastajanje ─Źokoladnih slik in ─Źokoladnih skulptur ter v tovarni ─Źokoladi videli, kako nastaja ─Źokolada. Trije festivalski dnevi so postregli s pestrim programom in bogato ponudbo ─Źokolade in ─Źokoladnih jedi.

 

2018 - OD ZRNA DO TABLICE

Na 7. festivalu ─Źokolade se je kot posebna zanimviost predstavila Hiša ekperimentov, v kateri so otroci lahko spoznali in tudi sami izdelali ─Źokolado iz kakavovega zrna. Izbrali smo naj pralino festivala, za boljši potek prireditve pa smo zaprli cesto med Vurnikovim trgom in parkom.

 

2019 - ruby ─Źokolada

Leta 2019 je svoj boom do┼żivela ruby ─Źokolada. Na festivalu smo jo predstavili na ─Źokoladnem bingu, novi nagradni igri, ki je nadomestila ─Źokoladno ruleto. Novost v programu je bil spust po jeklenici ter otroške kulinari─Źne delavnice z dijaki Srednje gostinsko turisti─Źne šole Radovljica. 

 

2020 - VIRTUALNI FESTIVAL

Zaradi epidemije je v letu 2020 festival v Radovljici odpadel, med 24. in 30. aprilom 2020 pa je na spletu potekal 1. virtualni kulinari─Źni festival v Sloveniji. Sodelovalo je 11 ponudnikov ─Źokolade, ki so v v ─Źasu virtualnega festivala svoje dobrote ponudili v spletnih prodajalnah ter nekateri dodali tudi izvrstne akcijske popuste. Vseh 11 ─Źokoladnic je stalnih partnerjev vsakoletnega radovljiškega Festivala ─Źokolade.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za bele┼żenje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo bolj┼ío uporabni┼íko izku┼ínjo.
Pi┼íkotki za dru┼żabna omre┼żja
Pi┼íkotki potrebni za vti─Źnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omre┼żja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta sogla┼íate z uporabo in bele┼żenjem pi┼íkotkov.V redu Ve─Ź o pi┼íkotkih