Čokolada in Radol'ca

Zakaj festival čokolade ravno v Radovljici?

 

Od največje slovenske tovarne čokolade do družinskih čokoladnic z ročno izdelanimi pralineji in čokoladami.

 

Tržaški Slovenec Adolf Zavrtanik, doma iz Solkana, je leta 1922 v Lescah ustanovil družinsko podjetje za izdelavo čokolade. Njegovo načelo je bila visoka kakovost, ki jo je zagotavljal z najboljšimi surovinami. Po drugi svetovni vojni je oblast tovarno nacionalizirala in leta 1948 ustanovila podjetje Gorenjka tovarna čokolade. Deset let pozneje je bilo podjetje preimenovano v Gorenjka, tovarna čokolade Lesce in to je bil začetek blagovne znamke Gorenjka. Znamke, katere sinonim je še danes čokolada s celimi lešniki.

 

Gorenjka, ki jo kljub tujim lastnikom, še vedno izdelujejo v Lescah, pa ni edina proizvodnja čokolade v Radol'ci. V Lipnici pri Kropi že vrsto let deluje družinsko podjetje Hiša čokolade Molinet, kjer izdelujejo čokoladne pralineje raznolikih okusov. V vasici Ljubno pa se vedno bolj uveljavlja Čokoladnica Martisan z ročno izdelanimi čokoladami in čokoladnimi piškoti.

 

Lokalne čokoladne izdelke Molinet in Martisan lahko kupite v TIC Radovljica. Hiša čokolade Molinet izdeluje tudi praline Čokobelica Radovljica v treh okusih in praline Čokoladno srce. 

Čokoladno srce