Begunjski fantje pri spravilu ploha leta 2006. Foto: Maks Vrečko

V Begnah bo po 12 letih spet poh!

03.02.2018 13:00

zapisal Sašo Gašperin, februar 2018

 

Pri nas, v "Begnah", se vaško življenje še dandanašnji deli na "taoženene" in "fantine". Svoj čas je bojda celo veljalo, da v gostilnah poročeni možje in fantje niso sedali skupaj za isto mizo.

Zdaj temu k sreči že dolgo ni več tako. Pa vendar se kak večer v predpustnem času še vedno primeri, da pade kakšna zbadljivka izza omizja vaških očancev tja proti razposajeni družbi mladeničev za "šankom". Možje vedo, da je na mizi zadnja "runda" in da jih doma čakajo žene. Fantom zavidajo njih mladost in svobodo, zato jih dražijo in zbadajo zavoljo samskega stanu, češ da niso "dedci" dokler se ne oženijo. Fantje jim niso dolžni, smeje jih podijo domov v zakonske postelje, a izrečeno jim ne da miru…

 

Obstaja samo en način, da si begunjski fantje pred poročenimi in svetom povrnejo čast ter dokažejo svojo možatost. Na strmih pobočjih Begunjščice morajo poiskati ploh: največjo in najlepšo smreko na gori, pradavni simbol plodnosti in rodovitnosti. Debelejše in daljše bo deblo, večji bo fantovski ponos in veljava.

 

Svoj prvi "poh" sem dočakal dokaj pozno, na pragu tridesetih. Pri prejšnjem sem kot mlad nabornik služil domovini, pri pred-prejšnjem pa je bil puh pod mojim nosom le še preredek da bi bil lahko poklican k temu posvečenemu opravilu.

 

V hladnem jutru smo se na gozdni jasi zbrali mladi in malo manj mladi fantje iz Begunj. V rokah cepini, sekire, "šepsarji" in žage…  Tiha pomenkovanja je prekinil svečani prihod "fane", praporja begunjskih fantov. Ko sem s cepinom na rami korakal za njo v sprevodu skozi zasneženi zimski gozd, me je prevzel občutek da sem del nečesa resnično velikega in prvinsko močnega.

 

Gospodar s skrbno odmerjenim zasekom odkaže drevo, in zobje "amerikanke" počasi zagrizejo v stoletno deblo. Pot teče v potokih in prsti so kmalu odrgnjeni do krvi…smreka pa še vedno ne vda. Poročeni nas  od daleč zbadajo, da so naše roke "bolj vajene računalnika" in "naj gremo domov k mamicam". Končno v drobovju drevesa zahrsta in gozdni orjak gromko trešči na tla. Skozi meglo odjekajo vriski zmagoslavja, ko se stotnija močnih rok nestrpno poloti lubja in vej.

 

Ko kosmatega ženina, simbolno darilo za najlepše vaško dekle, olupimo vse do zelenega vrha - se najtežje opravilo šele začne. Zrna cepinov se eno za drugim zadrejo v mokri les, kot struna napete mišice pa čakajo povelja. "Ho-ruk"… in sprosti se silna fantovska moč. Štiritonska masa zdrsi po snegu navzdol, kdaj in kje se bo ustavila ve le ljubi bog. Meter po meter, ped po ped, se orjaški hlod privleče vse do roba vasi pod gradom. Tam čaka pustnega torka in pridnih rok, da ga ozaljšajo z zelenjem. Dekleta "lesenemu ženinu" na čast spletejo dolge sežnje smrekovih vencev in zraven žalostno potožijo: ”Spet prišla je pepelnica, jaz ostala sem samica.”

 

Poročenim možem, predvsem pa fantom iz sosednjih vasi, bi morda utegnilo priti na misel da bi z žaganjem ploha pred pustom hoteli užaliti čast begunjskih fantov. Kar pomni ljudski glas, se to v Begunjah še ni primerilo. In gorje, če bi komu kdaj to res prišlo na misel - hitro bi spoznal resnico znanega rekla: "Begunc so junc".

 

Spet je prišla ena tistih zim, ko v vasi od Božiča do pepelnice ni bilo poroke. Po dolgih dvanajstih letih bodo begunjski fantje in dekleta letos spet vlekli ploh.

 

Ste radovedni, koliko kubikov in metrov bo meril? Katero izmed vaških deklet so fantje izbrali za ”plohovo nevesto”? Vas zanima kdo bo ”vou”, ki bo vprežen v težki jarem pretegnil deblo skozi vas? Kaj fantom pripravljamo oženjeni in koliko bo treba odšteti na ”predajngi”?  Komu bodo fantje na koncu vendarle pustili prežagati svoj ”poh”?

 

Obiščite nas v Begunjah. Na pustni torek, ob pol četrti popoldne.

Povezane novice

13.02.2018 15:30
pustni torek, Begunje na Gorenjskem

Tradicionalna prireditev, ki se ne zgodi vsako leto zato je nikar ne zamudite.

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Ohranjen romanski stolp na gradu Kamen.
Grad viteza Gašperja Lambergarja

Ob vhodu v dolino Drago, stojijo na skalnem pomolu slikovite ruševine gradu grofov Lambergov. 

21.04.2018 00:00
Atraktiven program festivala
Radovljica, april

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

 

Kmalu v Radol'ci

 

13.02.2018 15:30
pustni torek, Begunje na Gorenjskem

Tradicionalna prireditev, ki se ne zgodi vsako leto zato je nikar ne zamudite.

03.03.2018 10:00
Podvinska tržnica
Vila Podvin, vsaka prva sobota v mesecu

Tržnica lokalnih pridelovalcev hrane in rokodelcev se odvija enkrat mesečno na zelenem vrtu Vile Podvin.

11.03.2018 17:30
Kropa in Kamna Gorica, 11. marec

Doživite enega najbolj čarobnih praznovanj, ki ga že stoletja ohranjajo v Kropi in Kamni Gorici.

21.04.2018 00:00
Atraktiven program festivala
Radovljica, april

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

 

Aktualno & Blog

 

Smučišče Kamna Gorica
Uživali bodo otroci začetniki

Malo smučišče v Lipniški dolini vabi družine z majhnimi otroci. Ob smučišču so tekačem na voljo proge za tek na smučeh.

S krpljami preko planine
Sprehod po zasneženi pokrajini

Zimski čas s snežno odejo ponuja možnosti za drugačno rekreacijo v naravi. Preko snežne odeje se v družbi vodnika lahko podate s krpljami ali turnimi smučmi.

25.01.2018 08:47
Najljubših 10 Mirana Kambiča

zapisal in fotografiral Miran Kambič, januar 2018

 

Dobil sem nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10" v Radol'ci. In ker je leto kulturne dediščine, naj bo teh deset s kulturno dediščino obarvanih. 

Radol'ca za družine
Mobilna, odzivna in bogata z vsebinami

Radovljiški turizem v leto 2018 vstopa z novo pridobitvijo. Po sedmih letih so v celoti obnovili spletno stran.

Stara kovačnica ob potoku
Male Benetke pod Jelovico

Slikovita kovaška vas pod Jelovico navduši s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo imenujejo tudi Male Benetke.

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Radovljica velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem.
Prestolnica čebelarstva in čokolade

Najslajše slovensko mesto, ki velja za mesto z največ sonca na Gorenjskem.