Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Živalski svet

1 / 2
Lipicanci so doma tudi v Mošnjah.
Živalstvo Radol'ce je številno in pestro. Pester relief in rastlinstvo ter dobro ohranjeno naravno okolje omogočajo življenje številnim živalskim vrstam, med katerimi je kar nekaj takih, ki spadajo med redke in ogrožene.
Namig

Na kmetiji družine Peterenel v vasi Globoko deluje Vzrejna hiša lipicancev Barbana, kjer se poleg reje lipicanskih konj posvečajo tudi vprežni vožnji z lipicanci. Z veseljem vas bodo popeljali na izlet po Radolšem podeželju. Terensko jahanje in tečaje organizirajo tudi drugod po Radol'ci. več >

Ni treba daleč, da v Radol'ci spoznate vsaj del njenega živalskega sveta. Najverjetneje vas bo v pomladnih in poletnih jutrih zbudilo petje ptic na sosednjem drevesu, med sprehodom skozi gozd boste uzrli katero od številnih veveric, zvečer pa na jasi opazovali srnjad. Na travniku ali sadnem drevju boste videli pisane metulje in pridne kranjske čebele. Na planinah vas bodo pozdravile krave ali ovce, konje pa boste prav tako srečevali povsod na svoji poti.

Visoka kraška planota Jelovica, Karavanke z Begunjščico in Dobrča ter dobrave z gozdnatimi, manj obljudenimi tereni dajejo divjadi življenjski prostor in zavetje. Na radovljiški ravnini, kjer je bil vpliv človeka na naravo največji, pa živijo predvsem živali, ki so prilagojene bivanju ob ljudeh. 

Za opazovanje živali sta bolj zanimiva svet Karavank in Jelovice, kjer se zaradi neokrnjene narave zadržujejo tudi ogrožene živalske vrste. Tu prebivata zaščitena in izjemno občutljiva divji petelin in ruševec. Ena bolj zanimivih živali je ris, ki je bil v Sloveniji nekdaj celo bolj pogost kot medved in volk. Aktiven je pretežno v mraku in ponoči, a je verjetnost srečanja z njim izjemno majhna, bolj verjetno je srečati njegove sledi in ostanke plena. 

Na pobočjih Dobrče, Begunjščice in na Jelovici je pogosta jelenjad, prisoten je tudi muflon, ki v Sloveniji ni avtohton, ampak so ga zaradi lovske privlačnosti pripeljali s sredozemskih otokov. V poletnih jutrih in večerih je v višjih delih Karavank in na Jelovici mogoče opaziti kolonije gamsov. Gozdovi Jelovice so življenjski prostor rjavega medveda, na pobočjih Begunjščice in Dobrče pa živi divji prašič. Stalni pogosti prebivalci gozdov so še lisice, jazbeci, polhi, kune, ježi in podobno. V gozdovih gnezdijo nekatere zelo redke ptice, med njimi planinski orel, kanja, skovik, sova in čuk.

Povezane vsebine
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia