Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Tehniška dediščina

1 / 2
Lesene rake v Kamni Gorici.
S številno tehniško dediščino se ponašata predvsem Kropa in Kamna Gorica, žarišči ročnega kovaštva pod Jelovico. Družbo jim delajo mlini in žage na levem bregu Save. Stare naprave, ki so dajale kruh domačinom, so se ohranile in pričajo o izkoriščanju vodnih virov in naravnih surovin ter o nekdanjem delu tukajšnjega prebivalstva.
Tehniška dediščina so naprave, stroji, orodja, ki pričajo o delu in obrteh nekdanjega prebivalstva. V Radol’ci je ohranjenih kar nekaj objektov. 

Kropa in Kamna Gorica sta polni številnih pomnikov iz obdobja kovaštva. Vodni kanali, kolesa, zapornice, pragovi in zajetja kažejo na način izkoriščanja vode. Ohranjena kovačnica vigenjc Vice je edinstven primer ohranjene kovačnice iz 19. stoletja, tehniška dediščina Krope in Kamne Gorice pa je na ogled tudi v Kovaškem muzeju v Kropi.


Mlini in žage so nekdaj prav tako izkoriščali moč vode, ki je pritekla izpod Karavank, in jo ujeli na svoja kolesa. V Robačnekovem mlinu in Koroščevi žagi kolesa še vedno poganja voda, ki pri slednji ustvarja dovolj elektrike za dve gospodinjstvi.


Bogato tehniško dediščino boste najlaže in najpopolneje odkrivali na organiziranih ogledih Turizma Radovljica, ko bodo naprave ponovno pognali in vam prikazali njihovo delovanje.

E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia