Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

sv. Peter v Radovljici

Naravni pomol, na katerem stoji stara Radovljica, zaključuje župnijska cerkev sv. Petra. Je imeniten primer gotske dvoranske cerkve in slovi po enotnem oblikovnem slogu. Krasijo jo umetelno oblikovani oboki, angelska zvezda in črn marmornat oltar. 
Namig
Okrog cerkve in župnišča je že v 14. stoletju stalo obzidje. Za cerkvijo je v bunkerju iz 2. svetovne vojne urejena kapela sv. Edith Stein. V župnijskem dvorcu pa je ohranjen prostor, v katerem je bila nekdaj taverna. V njej so duhovniki prodajali vino. Kapelo in taverno si lahko ogledate po predhodnem dogovoru ali v sklopu vodenega ogleda po Radovljici.
Na mestu današnje cerkve je po predvidevanjih že v 10. stoletju stala lastniška kapelica, takrat verjetno edina stavba na pomolu. S širjenjem mesta in večanjem njegovega bogastva je rasla tudi cerkev. Do 13. stoletja so jo že toliko utrdili, da so v Radovljico iz Rodin prenesli sedež nadškofije. Iz triladijske romanske bazilike je okrog leta 1500 nastala gotska cerkev. Letnica 1495 nad vrati morda nakazuje začetek njene velike obnove.

Gotsko podobo je radovljiška cerkev dobila v dveh fazah. Najprej je bil narejen visok, zvezdasto obokan prezbiterij s figuralnimi sklepniki. Na enem od njih je podoba neznanega stavbenika z modro čepico in rokami, sklenjenimi k molitvi, ki ga spremlja ščitek z mojstrskim znamenjem. Sočasno s prezbiterijem je bila pozidana tudi Marijina kapela.V naslednji fazi je bila prezidana dvorana s tremi ladjami. Trije pari osmerokotnih slopov nosijo rebrast obok iz osmerokrakih zvezd. Sklepniki so večinoma preproste rozete, nekaj pa je figuralnih. Obok srednje ladje krasi angelska zvezda. 

Prvotni gotski glavni oltar sv. Petra je v 18. stoletju nadomestil oltar iz črnega marmorja, delo Ludovica Bombassija iz Ljubljane. Kipa sv. Leopolda in sv. Miklavža ob strani sta delo Angela Pozza. V prezbiteriju stoji novejši oltar, obrnjen proti ljudem, delo kiparja Janeza Jarma. 

Ob zaključku severne ladje stoji
 tabernakelj, ki ga je v tridesetih letih 20. stoletja zasnoval radovljiški arhitekt Ivan Vurnik, s slikami pa ga je opremila njegova žena Helena Vurnik.

Bel Marijin oltar v južni kapeli je delo Janeza Vurnika ml. iz leta 1898, krasijo ga kipi roženvenske Marije, sv. Dominika in sv. Jožefa v stranskih nišah ter križanje. Na stranskih oltarjih sv. Roka in Sebastjana ter sv. Katarine so se ohranile slike z oltarjev iz 17. stoletja.

Ob koncu 19. stoletja so cerkev zaradi slogovnega poenotenja ponovno gotizirali. Predelali so fasado, slikana stekla na oknih, vhodne portale in njihovo okrasje ter obnovili poslikavo cerkvenih obokov. Regotizacija cerkve v Radovljici se je zaključila z obnovo strehe v začetku 20. stoletja. 


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia